Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Truppen mot Kroatien

5/9 Elin Rubensson och Emma Berglund ersätter Petra Andersson och Magdalena Eriksson spm har skadekänningar.

28//8 Peter Gerhardsson tog idag ut sin första landslagstrupp och det är en intressant och bra trupp där en hel del nya namn välförtjänt får chansen. Helt klart är det äntligen mer fokus på formstarka spelare. Så mycket spelsystem snackades det inte så det återstår att se.

Målvakter
Hilda Carlén, Piteå IF
Hedvig Lindahl, Chelsea LFC
Zecira Musovic, FC Rosengård
Kommentar: Inte mycket att snacka om, tre bra val. 

Försvarare
Jonna Andersson, Linköpings FC
Emma Berglund, PSG
Nathalie Björn, Eskilstuna United
Mia Carlsson, Kristianstads DFF
Magdalena Eriksson, Chelsea LFC
Nilla Fischer, VfL Wolfsburg
Amanda Ilestedt, Turbine Potsdam
Jessica Samuelsson, Arsenal
Linda Sembrant, Montpellier
Kommentar: Kul att Björn och Carlsson får chansen, mycket välförtjänt. Här ses Carlsson som alternativ till vänsterback och Björn till höger, det har jag inget emot. Jag saknar ju Sandra Adolfsson men jag tycker annars att det är en bra backlinje. Amanda Ilestedt väljs framför Emma Berglund och efter dagsform känns det rätt.

Mittfältare & anfallare
Tove Almqvist, Linköpings FC
Petra Andersson, Eskilstuna United
Kosovare Asllani, Linköpings FC
Marija Banusic, Linköpings FC
Stina Blackstenius, Montpellier
Hanna Folkesson, FC Rosengård
Lina Hurtig, Linköpings FC
Mimmi Larsson, Eskilstuna United
Fridolina Rolfö, Bayern München
Elin Rubensson, Kopparbergs/Göteborg FC
Johanna Rytting Kaneryd, Djurgårdens IF
Caroline Seger, FC Rosengård
Julia Spetsmark, KIF Örebro
Kommentar: Äntligen både Johanna Rytting Kaneryd och Marija Banusic med i truppen och kul att även Tove Almqvist får chansen. Lotta Schelin är inte med främst p.g.a. sin skada. För Lisa Dahlkvist handlar det mer om lite svag form där exempelvis då Petra Andersson har visat mer. Andersson, Asllani, Folkesson och Seger nämndes som fyra val till det centrala mittfältet medans övriga antagligen får mer offensiva roller. Jag hade nog trott att Elin Rubensson skulle komma med och jag tycker också att Julia Roddar hade varit kul att se i truppen men i övrigt har jag inte mycket att invända emot.

12var till Truppen mot Kroatien

 1. The Observer says:

  Visserligen pratade Gerhardsson lite rundsnack, men ändå betydligt mindre av såpbubblor än Sundhage och mer rakt på sak. Tror också att han har mer idéer om spelsystem och annat än vad som framkom nu.

  Även om enstaka namn alltid kommer att diskuteras och falla vissa på läppen mer än andra, så var det ändå en välmotiverad uttagning. Det är naturligtvis nära till hands att koppla till olika prestationer under EM, även om FK perspektiv verkar varit mer omfattande än så.

  Man kan både se vilka som kommit in i truppen och vilka som nu står utanför. Visserligen pratade FK om att det kommer att förändras till kommande kvalmatcher och säkert är det så, men samtidigt pekar uttagningen på en viss inriktning och vilka spelare som är på hans ”radar” också i framtiden. Vi kan också konstatera att medelåldern sänktes en del med fler framtidsnamn i truppen. Precis som bloggaren noterade var vissa namn inte med – Dahlqvist tror jag får det svårt att slå sig in i truppen igen. Här tror jag inte det bara handlar om form utan om att hon inte är den typ av spelare FK vill se på mittfältet. Att Rubensson inte kom med var lite förvånande, liksom att Hammarlund saknades. Mest förvånande sett till Sundhages uttagningar var ändå att Schough inte var med och det kom heller ingen fråga om det. Det ska också bli intressant att se om en spelare som Jakobsson kan återta en landslagsplats.

  Gerhardsson visar med uttagningen en riktning mot förnyelse, men ingen ”tokförändring” bara för att göra en poäng i sig, utan en vettig avvägning mellan erfarenhet och framtidsnamn. Sedan krävs naturligtvis att hinna spela in tillräckligt många när de äldre lämnar. Här är målvaktspositionen särskilt utsatt och det ska bli intressant att se om/när Carlén och/eller Musovic får speltid eller om Lindahl tar ut sig själv som tidigare. Dessutom är frågan om/hur länge Musovic kan vara landslagsaktuell som bänkspelare i Rosengård.

  Gerhardsson har tidigare sagt att han helst ser att spelarna har samma positioner i landslaget som i klubblaget. Jag noterade att han i åtminstone två fall hade andra avsikter. Det ska också bli intressant att se hur Gerhardsson hanterar speltid för nyare spelare – snuttar som Sundhage eller rimlig tid att visa sina kvaliteter? På tal om snuttar – eller kanske snarare ”snutte” – han behöver tydligen inte ta med sig Sundhages ”snuttefilt” Schelin och i det här fallet var det ju också klart motiverat.

  Utan att klia LFC-supportrar för mycket under hakan kan ändå konstateras att det på olika sätt är rätt mycket LFC i truppen: Fem nuvarande spelare, ytterligare två (Samuelsson och Eriksson) vars uttagning klubbmässigt grundar sig på tiden i LFC och totalt sett 13 spelare (av 23) som någon gång, oftast flera år, spelat i LFC: Carlén, Lindahl, Andersson, Eriksson, Fischer, Samuelsson, Almqvist, Asllani, Banusic, Blackstenius, Hurtig, Rolfö och Seger.

  Spelare från svenska lag: Linköping fem, Rosengård tre, Eskilstuna tre, Djurgården en, Örebro en, Piteå en, Kristianstad en. 65 % från svenska klubbar. DA står sig skapligt – eller man tar vad man har….?

  Bara som lite ”fun facts”…

  • K says:

   Att Schough inte var med var väl det MINST förvånande. Sällan har väl en spelare som presterat så lite fått spela så mycket, bara en typisk Sundhage favorit.

   • The Observer says:

    Sett till det förtroende och den speltid som Schough fick av Sundhage var det förvånande, men sett till prestationer på planen inte alls. Det är nya kvastar som sopar nu….!

    • Anonym says:

     Att Dahlqvist petas är ju lätt att förstå, knappt synlig i KIF Örebro och en skugga av sig själv i EM. Det är ännu lättare att förstå att Schough petas då jag ej ännu har fattat hur hon kunde få vara med i landslaget över huvud taget, har heller inte pratat med ngn på alla dessa år med Pia som har begripit det heller. Hoppas nu att Gerhardsson fortsätter att glädja mig och alla andra som vill väl för svensk damfotboll.

     • Andreas Jansson says:

      Kan bara hålla med – En intressant trupp med bra blandning.
      Och att Dahlqvist och Schough är petade är som sagt inte det minsta förvånande om man sett några landskamper eller damallsvenska matcher med dem det sista året.
      Hoppas detta gör att de ”etablerade” inser att de alltid måste prestera för att få chansen i landslaget. Samt att de som ”knackar på dörren” äntligen ser att det finns chans att få vara med i landslaget OCH få spela.

 2. The Observer says:

  Hoppsan! 56% ska det vara….

 3. Ingmar says:

  Bra att Almqvist är med i truppen nu, det har jag väntat på. Och det måste vara något speciellt med Spetsmark, hon finns med i den här truppen också (utan att spela hela matcher i KIF, väl?). Men det kan väl vara rätt att satsa på henne. Är hon nationens unga framtidshopp? Ett av dem? Återkommer till det, när jag vet mer.

  Och att Banusic och Hurtig prövas i landslaget, igen. De får iallafall chansen att visa upp sig. Bra. Och Björn och Carlsson, ska bli intressanta att se.

  • spelare12 says:

   Julia Spetsmark är kanske inte nationens unga framtidshopp (hon är 28) men hon är en av få som presterat i Örebro I år. Hon var väldigt bra under framför allt första halvan av våren.

   • Ingmar says:

    Ja, glöm det där inlägget från min sida, jag förväxlade Spetsmark me någon annan spelare. Säkerligen, att hon har kvaliteter.

    Tack för upplysningen, dock.

 4. AM says:

  Volja hade du petat om Rubensson och Roddare skulle få plata i truppen?