Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Truppen mot USA & Skottland

Pia Sundhage presenterade idag truppen som ställs mot USA (8:e juni, Gamla Ullevi) och Skottland (13:e juni , Myresjöhus Arena).

Det är en stor trupp med hela 24 utespelare. Ändå har hon inte lyckats få med någon i den formstarka kvartetten Malin Diaz, Marija Banusic, Julia Spetsmark och Sandra Adolfsson.


Målvakter
Hilda Carlén, Piteå IF
Hedvig Lindahl, Chelsea LFC
Emelie Lundberg, Eskisltuna United

Kommentar: Med Zecira Musovic lite ur form och bänkad och Jennifer Falk  skadad (hjärnskakning) blev det nog ett ganska enkelt val att plocka med Emelie Lundberg. Hedvig Lindahl är ju skadad och därmed så får sannolikt Hilda Carlén stå mot USA, kanske även mot Skottland. Emma Holmgren visar allt starkare form och är kanske den som just nu hotar Lundberg om platsen som tredje målvakt i EM.


Försvarare
Jonna Andersson, Linköpings FC
Emma Berglund, FC Rosengård
Nathalie Björn, Eskilstuna United
Magdalena Eriksson, Linköpings FC
Nilla Fischer, VfL Wolfsburg
Hanna Glas, Eskilstuna United
Jessica Samuelsson, Linköpings FC
Linda Sembrant, Montpellier

Kommentar: Exakt samma försvarare som senast. Jag tycker att Amanda Ilestedt har visat superform i de senaste matcherna och hon är väl den enda som skulle kunna slå sig in i truppen men det är inte troligt. Sannolikt är det här de åtta EM-backarna. 


Mittfältare & Forwards
Tove Almqvist, Linköpings FC
Fanny Andersson, KIF Örebro
Petra Andersson, Eskilstuna United
Kosovare Asllani, Manchester City
Stina Blackstenius, Montpellier
Lisa Dahlkvist, KIF Örebro
Hanna Folkesson, FC Rosengård
Pauline Hammarlund, Kopparbergs/Göteborg FC
Lina Hurtig, Linköpings FC
Josefin Johansson, Piteå IF
Mimmi Larsson, Eskilstuna United
Fridolina Rolfö, Bayern München
Elin Rubensson, Kopparbergs/Göteborg FC
Lotta Schelin, FC Rosengård
Olivia Schough, Eskilstuna United
Caroline Seger, Olympique Lyon

Kommentar: Här har det hänt en del. En spelare har fått lämna truppen och det är Katrin Schmidt. För första gången känns väl det kanske inte helt fel eftersom Schmidt inte sett lika vass ut i  år som tidigare. Om alla som kommit med istället har varit bättre kan ju dock definitivt diskuteras.

In kommer istället Petra Andersson som gjort en bra vår hittills och Hanna Folkesson är också tillbaka, Jag hade utan tvekan bytt ut någon av Andersson, Folkesson, Johansson mot formstarka Sandra Adolfsson.

Tove Almqvist och Fanny Andersson har också visat bra form under våren och får välförtjänt chansen. Ska man tolka det som att Malin Diaz fortfarande tackar nej till landslaget? För nog borde väl hon ändå gå före de båda med den superform hon visat.

Fridolina Rolfö är har äntligen fått speltid i Bayern efter sin skada och är tillbaka i truppen. Olivia Schough har visserligen börjat göra poäng i de senaste omgångarna men jag hade ju definitivt plockat med Marija Banusic och Julia Spetsmark i den här truppen istället.

Pia Sundhage om truppen:

Jag kan ju tillägga att Pia Sundhage på presskonferensen var väldigt tydlig med att det är klubbarnas och landslagets läkarteam som tillsammans avgör om de småskadade spelarna är redo för spel. Den här gången handlar det i första hand om Linköpings Lina Hurtig och Jessica Samuelsson.


Uttagen till landslagsspel har också Göteborgs anfallare Irvina Bajramovic blivit. Hon får chansen att debutera för Bosnien- Hercegovina i träningslandskamper mot Kroatien.

18var till Truppen mot USA & Skottland

 1. The Observer says:

  Visst börjar det bli tjatigt, men Sundhage väljer inte efter form. Det visar både de uttagna och de som saknas. Dessutom: att vara uttagen är en sak, att få speltid en helt annan sak….

 2. Sigge says:

  Vet nån om det är bland dessa namn EM-truppen ska tas ut eller finns det fortfarande chans (åtminstone i teorin) för andra spelare att slå sej in?

  • spelare12 says:

   Det här ska inte vara någon slags bruttotrupp vad jag vet så i teorin finns fortfarande chansen. Men mycket talar väl för att de 23 EM-spelarna finns här. Max en eller två spelare kanske det kan handla om även om man nyligen påstod att det fortfarande var öppet om tio platser i truppen.

 3. K says:

  ”Truppen är stor för att vi vill ge spelare chansen och för att vi vill ha en konkurrenssituation” sades det på presskonferensen. Så mycket skitsnack. Så dags att börja ge spelare chansen nu då, inte för att dom kommer att få det ändå i och för sej. Vill man ha en konkurrenssituation kan man ju börja med att ta ut dom bästa spelarna.

 4. Henrik S says:

  Ja ibland undrar man om hon verkligen vill att det ska finnas en konkurrenssituation. Hennes stenhårda matchande av favoritelvan i varenda liten träningsmatch tyder ju inte på det.

 5. Filip A says:

  Tjänstefel så det sjunger om det att Banusic eller Diaz inte är med. Känns även som Spetsmark lätt hade platsat framför Josefine Johansson och att Adolfsson kanske petat Hurtig som inte gjort nåt större väsen av sig även om hon varit bra. Gällande Andersson och Andersson har båda visat bra form och- vad var det jag sa, F Andersson var bra mot Linköping!? Almqvist ska vara med i en trupp och för första gången på länge känns Schoughs uttagning välförtjänt även om slitvargen Johansson tydligen var bra mot Göteborg och en rivig spelartyp som Sverige saknar. Dock ska vi komma ihåg att ex Schough och Berglund är roliga och bjuder på sig själva utanför planen, vilket kan vara viktigt, särskilt i mästerskap! Kolla bara här: https://www.instagram.com/p/BRHIy21FFzL/?taken-by=oliviaschough

 6. Uffe says:

  Jo, Berglund & Schough är nog en rivig showbizduo, bra på att liva upp i omklädningsrummet Minns att en viss ”Jossan” deltog i tidigare turneringar inte bara som ett yrväder på planen, utan också såsom varande en viktig del av den blågula truppens ”underhållningsdetalj”…

  • PeE says:

   ?Jossan? Tror knappast du menar Johansson som är en av de mest seriösa hårdast arbetande spelare man kan tänka sig. I övrigt kul med ett par nya namn även om jag håller med många ovan att det är en del märkliga val och motiveringar

   • Filip A says:

    I första fallet är det ”JJ” som hon kallas jag syftar på. I andra fallet är det Petra med samma efternamn. Jossan är som du säger en riktigt ettrig spelare om jobbar och springer och sliter, men det är kanske inte just vad Sverige behöver hos en mittfältare just ju, för där har vi Dahlkvist och Folkesson och till viss del Rubensson. Vi behöver ha in lite teknik. Hon är oerhört bra som rivjärn men inte den spelartyp för att få en klinisk sista tredjedel. Har jag fel?

   • spelare12 says:

    Jag antar att det var Öqvist som Uffe syftade på

    • Filip A says:

     Nu blev det oklart. ? 1 . Var din kommentar till mig eller signatur PeE? 2. Jo ”Uffes” kommentar förstod jag, men gällande PeE så gäller samma sak där, ifrågasatte han min petning av PITEÅS JJ eller Uffes förklaring av Jossan Öqvist? Jag svarade på det första iallafall!?

 7. Uffe says:

  Jäpp – visst syftade jag på ”gamla” Josefine Öqvist, en färgstark tjej och en duktig ehuru något ojämn anfallare under sin storhetstid, ca 2003-2013. ”Jossan” var inte bara oförutsägbar som forward, hon bjöd – medvetet eller omedvetet – alltid på sig själv och livade upp stämningen överallt där hon drog fram.

 8. Kjell says:

  Malin Diaz tackade nej, enligt ekuriren.se.

 9. Svenneberka says:

  Diaz är inte den första som tackar nej. Vilket förstås är helt uppåt väggarna och ett gigantiskt misslyckande av landslagsledningen.
  Men tydligen upplever spelaren en väldigt pressande miljö runt omkring landslaget. De åker inte dit med glädje – utan med stor vånda! De vet att det blir läktaren och då stannar de hellre hemma i sin klubb där de mår bra och kan träna i lugn och ro.

 10. Henrik S says:

  Kan det vara så att Marija Banusic oxå tackat nej till landslaget? Hon var väl inte ens uttagen i U23 var det inte så?

 11. Svenneberka says:

  Sundhages & Perssons landslagsuttagning är väl ungefär som vanligt. Några skadade spelare finns med. Någon som inte platsar i sitt klubblag är uttagen och någon spelare som enligt FK spelar på ”fel” position.
  Men – Sundhage har lyckats göra en icke-fråga till en stor grej som kommer att ältas i media ända fram till EM – Caroline Seger.
  Seger har nämligen börjat på bänken i några matcher i världens bästa lag Lyon och då målar Sundhage upp värsta och sämsta scenario. Sundhage säger till SB.
  ”-Hon (Caroline Seger) har startat på bänken i tre av Lyons fyra senaste matcherna (Fel! Två av de tre senaste). Lyon ska spela final i Champions League, men vi vet inte om hon spelar någon minut eller inte. Situationen är inte bra. Av alla utmaningar är det den största, säger Pia Sundhage och fortsätter:
  – Hon har inte matchtempot och det får vi spela henne in i. Blir hon för ängslig och ska kladda på bollen…. hmm, det har vi sett och vill inte se. Det är min prioritet nummer ett. Jag ska spendera väldigt mycket tid med Caroline Seger. säger Pia Sundhage.
  Alltså, Seger är 32 år, hon har spelat i topplag i tio år, hon har rutin, hon vet vad som krävs av henne för att komma i form till EM. Seger har spelat 17 matcher (14 fr start + tre inhopp) i Lyon, samt sex av sju landskamper. Det innebär lite drygt 1.500 minuter.
  Vilka signaler ger Sundhage till Seger egentligen…? Och till hela landslaget när hon ser sådana ”stora problem”.
  Seger tränar med världens bästa varje dag, hon hinner spela fyra landskamper innan EM. Vara på ett långt läger innan mästerskapet och Sundhage är jätteorolig…att inte Seger ska vara i form till EM!
  Sundhage borde ägna energi till viktigare saker och inte sprida negativ energi i gruppen två månader innan mästerskapet, t ex borde hon träna in ett fungerande spel!
  Segers senaste matcher:
  19/5 0 min – PSG
  13/5: 21 min – PSG
  8/5: Ej ombytt, vilade helt.
  3/5 90 min – Bordeaux
  29/4 29 min – Manchester C
  22/4 0 min – Manchester C
  2/4 90 min – Saint Etienne

 12. Filip A says:

  Bra kommentar! Här finns förresten en artikel Aftonbladet publicerat gällande Diaz!

  http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/yAwGa/nobbar-landslaget–utan-att-saga-varfor