Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Tung finsk förlust

Medan Sverige, Spanien, Tyskland, England, Frankrike, Schweiz och säkerligen ockå Norge ser ut att boka sina VM-platser via säkra gruppsegrar så hårdnar kampen om play-off platserna bland grupptvåorna. Skottland och Italien har så gott som säkrat sina play-off platser men om de övriga två är det fortsatt ganska öppet. Endast ett av de fyra play-off lagen når VM.

Österrike besegrade Finland hemma med 3-1 och har nu goda chanser att sno åt sig andraplatsen i gruppen på Finlands bekostnad. Det troliga scenariot är att båda lagen hamnar på samma poäng och då blir inbördes möten avgörande och då Finland bara vann med 2-1 hemma så har Österrike ett övertag. Om det kommer räcka till play-off för Österrike är dock ändå tveksamt, men beror lite på som händer i övriga grupper. Finland måste ta poäng av Frankrike i något av deras möten och det känns tyvärr för svårt. Värt att notera från matchen är att Umeås Emmi Alanen, förutom att göra det finska målet, räddade en straff efter att målvakten Tinja Rikka Korpela blivit utvisad i slutet av matchen.

Ryssland tar ett stort steg mot play-off via seger mot Irland på torsdag. Island tar också en play-off plats om de besegrar Danmark x 2 men det blir förstås tufft. Risken är att Danmark och Island spelar bort varandra i de inbördes mötena. Island kan ha råd med oavgjort på bortaplan mot Danmark men ändå fixa play-off. Två segrar för Danmark innebär att även de har chans att nå play-off. Holland är också i allra högsta grad med i kampen.  Ukraina och Wales är också med i racet och vinst i deras nästa inbördes möte (sista VM-kvalmatchen) kan kan eventuell bli värd en play-off-plats.

Mycket kvar att spela om i VM-kvalet alltså.