Tyresö FF – PSG 2-1


Tyresö FF besegrade Paris Saint-Germain med 2-1 ikväll och har ett hyfsat läge inför returen i Paris nästa vecka. Christen Press var i händelsernas centrum vid samtliga mål. Efter fint förarbete av Marta satte hon 1-0 (’21). Hon orsakade sedan lite klumpigt straffen som PSGs lagkapten Sabrina Delannoy satte till 1-1 (’36). Christen Press fick dock revanch när hon sedan på Meghan Klingenbergs iskalla framspelning behärskat satte 2-1 (’66). 3327 personer bevittnade segern på Tyresövallen, nytt publikrekord.

Matchen i sig var riktigt jämn och oavgjort kanske mer hade speglat matchbilden. Stundtals såg Tyresöspelarna lite nervösa ut och passningsspelet var långt ifrån bra. PSGs passningsspel var klart bättre stora delar av matchen och laget kändes betydligt mer samspelt. PSG hade dock ganska svårt att skapa de riktigt heta lägena och rent chansmässigt var det i stort sätt jämnt mellan lagen. Det svaga passningsspelet av hemmalaget berodde till stor del på PSGs mycket skickliga pressspel och framförallt vann den centrala trion Kaci, Cruz och Asllani kampen om mittfältet mot Dahlkvist, Seger och Boquete. Tyresö visade dock fysisk styrka och orkade hela matchen samtidigt som PSG-spelarna mattades en aning.

En av matchens absoluta giganter var Marta som var på riktigt spelhumör och ett ständigt orosmoln för PSG-försvaret. Hon visade enorm inställning och vilja och kommer bli enormt viktig i även returen. Inställning och klass visade också Meghan Klingenberg.  I övrigt känns det som att många Tyresö-spelare kan höja sig ett snäpp. I PSG gjorde Shirley Cruz en riktig stormatch på mittfältet och var oerhört trygg och skicklig med bollen. Vänsteryttern Tobin Heath var riktigt bra och är verkligen tillbaka från sin skada. Även Jessica Houara på andra kanten var riktigt bra och centralt vann Aurélie Kaci mycket boll med sitt tuffa spel. Matchens bästa svenska spelade dessvärre i PSG, för Kosovare Asllani var riktigt bra och involverad i mycket av PSGs anfallsspel i en knapp timme innan hon mattades. Jag tycker även att Tyresös mittback Linda Sembrant visade klart bättre takter och är på väg att hitta fin form igen efter skadan.

Vem som har bäst läge inför returmötet kan ju diskutteras.  I returmötet om en vecka räcker det alltså med oavgjort för Tyresö och med en 1-0 seger för PSG. PSG måste ju dock anfalla vilket kan lämna en hel del ytor för Tyresös snabba anfallare. Redan i dagens match var det lite det som blev avgörande när ett ändå överraskande offensivt PSG gav både Marta och Christen Press enormt utrymme. PSG är dock riktigt starka hemma och förra säsongen tappade man bara poäng i en enda ligamatch (0-1 mot Lyon). Det ser ut att bli en rysare.

Målen:

,