Tyresö vs. PSG


En av höstens absolut hetaste klubbmatcher är kvällens 16-delsfinal i UEFA Women’s Champions League mellan Tyresö FF och Paris Saint-Germain. Två klubbar som storsatsar för att bli bäst i Europa. En utsåld publikfest är att vänta i Tyresö och förhoppningsvis kan det får lagets spel att lyfta en nivå till. Det känns som om svensk damfotboll och Damallsvenskan i synnerhet kan behöva en riktig framgång i turneringen igen för att inte tappa i rykte nu när flera andra ligor börjar komma eller kommit ikapp i utvecklingen. Avspark 19.15, matchen sänds på TV4 Sport.

Nedan följer lite mer info om lagen med tänkbara startelvor. Rent spontant känns PSGs lag starkare i defensiven medans Tyresö har en klart vassare offensiv. Ett svenskt lag som är mer tekniskt än ett franskt känns också lite ovanligt menså är definitivt fallet mellan dessa. Fasta situationer kan dock bli ett bekymmer för Tyresö där ett ganska välväxt PSG bör ha ett övertag.

tyreso1PSGs målvakt Karima Benameur var tredje målvakt i EM och har numera det fulla förtroendet i klubben. Relativt orutinerad i stora sammanhang precis som Tyresös amerikanska Ashlyn Harris. Harris som fått en lite tveksam start i Tyresö.

PSGs styrka finns i backlinjen med idel starka landslagsspelare. Annike Krahn och Laura Georges var givna i det tyska respektive franska landslaget under EM och håller mycket hög klass, men världens snabbaste mittbackspar är det inte. Frågetecknet är väl om man kommer använda tre mittbackar som mot Lyon eller bara två som mot Montpellier senast. Med tre mittbackar flyttas förstås Delannoy in till sin naturliga position som mittback och Boulleau och Houara blir mycket offensiva ytterbackar. Just ytterbackarna Laure Boulleau och Jessica Houara är också väldigt viktiga för lagets anfallsspel då de mer än gärna fyller på i offensiven.

Tyresö har inte heller världens snabbaste mittbackspar vilket fått lite jobbiga konsekvenser på senare tid. Både Line Røddik Hansen och Linda Sembrant är bra på att läsa spelet men några speedkulor är de som sagt inte. Och inte vågar man väl skicka in Whitney Engen i hetluften direkt? Liksom PSGs ytterbackar Tyresös Meghan Klingenberg och Ali Krieger mycket skickliga i offensiven. Sarah Thunebro finns ju också som ytterbacksalternativ.

PSGs mittfält är starkt även om man verkligen saknar skadade Linda Bresonik som var riktigt het när hon kunde spela förra året. En personlig favorit är annars Costa Ricas Shirley Cruz som jag håller som en av världens främsta centrala mittfältare. Aurélie Kaci som säkert får en defensiv position på mittfältet är också en lite underskattad spelare. MenTyresös mittfält är ju minst lika starkt med Caroline Seger, Lisa Dahlkvist och Verónica Boquete.

psgFrågetecknet i PSG finns väl egentligen i offensiven. Franska landslagets toppforward Marie-Laure Delie är ny i laget och samspelet med Tobin Heath och Kosovare Asllani har ju inte haft chansen att sätta sig ännu då de båda senare precis är tillbaka från skador. Det är ju dock tre högklassiga spelare när de är i form och som också på egen hand kan skapa bekymmer för Tyresö. Alternativ i startelvan är också Kenza Dali som yttermittfältare och amerikanska anfallaren Lindsay Horan.

Tyresös offensiv är än mer namnkunnigt och vaknar trion Boquete, Caroline Graham Hansen och Marta på rätt sida så kan det bli en riktigt rolig kväll i Tyresö. Men då måste man få bättre fart på boll och fötter och komma till bättre lägen samt ha bättre avslut än man lyckats med i poängförlusterna i Damallsvenskan på senare tid. Mot Tyresö kan nog också Christen Press’ snabbhet komma mer till sin rätt än mot de ofta låga försvarsspel som hon får möta. PSG kommer säkerligen även vilja anfalla en del. I offensiven finns ju också Jenifer Hermoso och Kirsten van de Ven som tänkbara och mycket bra alternativ.

,