Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Tyskland blir farliga (som vanligt)

Inför EM i Sverige kändes Tyskland ovanligt svagt eftersom man hade stora skadeproblem men det blev som vanligt tyskt EM-guld. Även inför detta EM ifrågasätts Tyskland en del men tyska fans behöver nog inte vara så oroliga den här gången heller.

Sveriges EM-premiär mot Tyskland närmar sig med stormsteg och nya förbundskaptenen Steffi Jones börjar helt klart få ihop sitt lagbygge lagom till EM. Och ett väldigt spännande nybygge är det även om dagens match mot ett ovanligt blekt Brasilien utan bl.a. sina USA-proffs är lite svårbedömd.

Brasilien var helt chanslösa i första halvlek och endast en storspelande Bárbara i målet och ovanlig tysk ineffektivitet såg till att ställningen hölls till 1-0. Trots värmen var det lite som att se ett uppspeedat Spanien spela när tyskorna bjöd på fin fotboll i högt tempo.

Med offensivt skickliga Dzsenifer Marozsán och Sara Däbritz som de mest defensiva mittfältarna får Tyskland enormt mycket speed, teknik och spelskicklighet i sin offensiv eftersom även Lina Magull, Anna Blässe, Linda Dallmann, Svenja Huth och Hasret Kayikci fick plats på planen.

Tysklands målvakt Almuth Schult bjöd på kvitteringen i andra halvlek men Tyskland vann till slut med 3-1. För Sverige blir förstås nyckeln att utnyttja denna ultraoffensiva uppställning om den blir liknande i EM. Med precision och snabbhet i omställningarna finns möjlighet att såra detta tyska lag.

Som Johan Rydén var inne på i ett inlägg på sin blogg häromdagen så är ju inte en seger mot Tyskland i gruppspelet nödvändigtvis en fördel eftersom Frankrike då blir trolig kvartsfinalmotståndare. Så kanske kan matchen användas för att lära oss hur de ska besegras i finalen.

Nu är det ju dock inte helt uteslutet att exempelvis Italien lyfter sig till EM och ställer till problem för Sverige så det är ju frågan om vi verkligen vill gå poänglösa från en öppningsmatch. Kanske oavgjort då så kan Tyskland få vinna gruppen på målskillnad.

Målen:

Fler höjdpunkter finns i videon på DFBs hemsida.

Tysklands EM-trupp:

Svenska klubbar med offensiva problem borde kanske höra sig för om Brasiliens snabba och kompromisslösa anfallare Ludmila går att värva för en hyfsad peng. Hon var den enda som verkligen hotade Tysklands defensiv idag.

5var till Tyskland blir farliga (som vanligt)

 1. Hans says:

  Hmm tänk om Tyskland tänker likadant och vill inte vinna gruppen. Då blir Sverige Tyskland en konstig match. Om det är en fördel att bli tvåa i gruppen. Det måste vara en fördel att vinna gruppen annars är det fel på upplägget.

 2. K says:

  Det ä väl nästan alltid så att hemmanationen gynnas i slutspelsträdet så oxå denna gång. Dom slipper ju Tyskland och Frankrike om dom vinner sin grupp men det känns oxå som ett stort OM.

 3. spelare12 says:

  Jo, så är det väl men sedan är det alltid något lag som förstör planen, exempelvis när Norge såg till att vi fick möta Tyskland i semifinal i alla fall för fyra år sedan trots drömupplägg på förhand.

 4. Anonym says:

  Det skulle troligen vara första gången i historien som något lag lägger sig i första matchen. Självklart går båda fullt.

 5. Martin says:

  Är det någon svaghet tyskorna kan sägas ha så är det ju positionen där vi i Sverige är som starkast, nämligen målvaktssidan. Almuth Schult är inte en målvakt av hög internationell klass och låg ju även bakom Wolfsburgs uttåg i CL genom sitt tafatta agerande vid ett av Lyons mål i första mötet lagen emellan.

  Just målvaktssidan tillsammans med ett rätt trögt mittbackspar gör tyskorna sårbara defensivt men samtidigt är man så pass starka på mittfältet och i anfallet att det inte bör spela någon roll. Blir hur so, helst en intressant match mellan svensk defensiv och tysk offensiv i vår premiärmatch.