Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

U20-spelarna som imponerat under våren

Om fyra månader är U20-VM i Papua Nya Guinea igång för fullt. 21 spelare ska med i den svenska truppen som i gruppspelet möter Nordkorea, värdnationen och Brasilien.

Det är ett lag som jag har stora förhoppningar på då jag tycker det är det mest kompletta ungdomslandslag vi skickat till ett mästerskap på väldigt länge, kanske någonsin.

u201I denna 11:a har jag tagit ut spelarna som jag imponerats av i Damallsvenskan under våren och som jag tycker vore en intressant startelva i U20-VM. Ovanligt bollskickligt svenskt ungdomlag men ändå fysiskt starkt.

Det är inte många U20-målvakter som vaktar målet i Damallsvenskan men Zecira Musovic (FC Rosengård) är nu tillbaka från skada och har fått vakta målet för mästarlaget den senaste tiden. Har visat klass i stora sammanhang tidigare, inte minst i Champions League. Moa Olsson (Kristianstads DFF) kastades också in i hetluften under våren i några matcher och gjorde det bra.

Musovic slåss dock främst med Emma Holmgren (IK Sirius) om att vakta målet för U20-landslaget och jag tycker det känns tryckt oavsett vem av dem man till slut väljer.

Defensivt så är Nathalie Björn (Eskilstuna United) helt given som mittback. Hon har imponerat i ungdomslandslagen tidigare och gjort en stark vår i Eskilstuna United. Stark, snabb, följsam och bolltrygg. En ledare på planen.

Lite mer oklart då vem som ska komplettera henne, det finns ingen helt given kandidat. Julia Ekholm (Hammarby), Josefine Rybrink (Kungsbacka DFF) och Emma Pennsäter (FC Rosengård) är spelare som kan vara aktuella. Personligen tycker jag även att Sara Schumertl (Sundsvalls DFF) är ett intressant namn (jag tror åtminstone hon också är 96:a ?)

I våras spelade även mittfältaren Ellen Löfqvist (Piteå IF) i någon match på positionen i La Manga och henne tycker jag det vore intressant att se mer på positionen. På mittfältet finns det dessutom många andra bra alternativ.

Given högerback är Ronja Aronsson (Piteå IF) som varit en av Piteås bästa spelare under våren. Skicklig både offensivt och defensivt, med fin teknik. En stark konkurrent finns i Maja Göthberg (Kopparbergs/Göteborg FC) som inledde säsongen starkt men sedan blev skadad. Ska dock vara tillbaka i höst.

Förstehandsval som vänsterback blir sannolikt Lotta Ökvist (Umeå IK/Piteå IF) som varit given i Umeå under våren men nu flyttar tillbaka till Piteå. Klok spelare och även hon är precis som många andra i detta landslag bolltrygg. Hon utmanas nog främst av offensiva Amanda Persson (Växjö DFF).

På det centrala mittfältet finns många intressanta alternativ och jag väljer här två unga alternativ, båda 98:or. Jag har under våren blivit positivt överraskad och imponerad av Freja Olofsson (KIF Örebro) i sin defensiva mittfältsroll. Resolut i sitt defensiva spel och dessutom utmärkt i sitt långa passningsspel med fina spelvändningar.

Selina Henriksson (Umeå IK) har också gjort det bra under våren och är en duktig tvåvägsspelare. Klubbkamraten Sarah Mellouk (Umeå IK), hårdskjutande Filippa Angeldahl (Hammarby) och Ebba Wieder (FC Rosengård) är andra bra alternativ på centralt mittfält.

Vårens stora genombrott tycker jag är Johanna Rytting Kaneryd (Djurgårdens IF) som har hållit landslagsklass i ett flertal matcher och varit given i Djurgårdens startelva. Inte jätteöverraksnade då hon visade klass redan under den turbulenta våren i Tyresö för två år sedan. Har en härlig energi i sitt spel, hög arbertskapacitet och mycket god teknik i hög fart. Alla förutsättningar att bli en storspelare.

Liknande egenskapar har Michelle de Jongh (KIF Örebro) som är högaktuell som central mittfältare i laget men som också skulle vara intressant att se som ett släpande alternativ bakom Blackstenius. Känns som en matchvinnartyp som kan vara bra att få med högre upp i planen. Olivia Welin (IF Limhamn Bunkeflo) och Julia Zigiotti Olme (Hammarby) skulle också kunna vara spännande alterntiv på en sådan position.

En matchvinnartyp är också teknikern Tove Almqvist (Linköpings FC) som fått starta knappt hälften av matcherna i LFCs starka lag under våren. Stundtals visat klass men kanske hade man hoppats på ännu lite mer i år. Visade dock klass i EM förra året och kan säkert gölra det igen i  VM.

Andra spelare som säkerligen kan bli aktuella på kanterna är Anna Oscarsson (Hammarby) och Nathalie Persson (Kopparbergs/Göteborg FC)

Stina Blackstenius (Linköpings FC) är förstås given toppforward och dominerade ju stort i EM förra året. Nu har motståndarna haft ett år på sig att växa till sig och det blir kanske inte lika lätt att springa igenom försvaren i år. Blackstenius har ju dock också visat bättre målform i år än tidigare och är man med i Damallsvenskans skytteligatopp så blir man farlig i ett U20-VM.

Väljer man att spela ett mer rakt 4-4-2 finns det ett antal anfallsalternativ att välja på bredvid Stina Blackstenius.  Elitettans skytteligaledare Anna Anvegård (Växjö DFF) borde vara ett hett namn i den diskussionen.

Rebecka Blomqvist (Kopparbergs/Göteborg) är ett annat starkt alternativ och även Adelisa Grabus (KIF Örebro) även om hennes målproduktion kanske varit väl svag. Emma Jansson (Eskiulstuna United) och Patricia Üre (Hammarby) är andra som kan bli aktuella och kanske rent av även 99:an Loreta Kullashi (AIK).

Jag har säkert glömt en hel del aktuella spelare i det här inlägget, det finns glädjande nog väldigt många spännande spelare att välja på.

På begäran kommer här också den trupp jag hade tagit ut

Målvakter: Zecira Musovic, Emma Holmgren. Petra Kümin
Kommentar: Musovic och Holmgren slåss om målvaktsposten. Kümin kniper tredje målvaktsposten efter en stabil vår i Älta

Försvarare: Nathalie Björn, Ellen Löfqvist, Emma Pennsäter, Ronja Aronsson, Maja Göthberg, Lotta Ökvist, Amanda Persson 
Kommentar: Björn, Löfqvist, Pennsäter som mittbackar. Även Aronsson och Ökvist alternativ där om det behövs. Annars ytterbackar tillsamans mef Göthberg och Persson som båda även är alternativ på yttermittfält.

Mittfältare & forwards: Selina Henriksson, Filippa Angeldahl, Freja Olofsson, Johanna Rytting Kaneryd, Michelle de Jongh, Tove Almqvist, Olivia Welin, Julia Zigiotti Olme, Stina Blackstenius, Anna Anvegård, Rebecka Blomqvist
Kommentar: Henriksson, Angeldahl, Olofsson huvudalternativ som centrala mittfältare. Blackstenius som anfallare med Anvegård och Blomqvist som eventuella ersättare. Övriga är alternativ på de andra offensiva positionerna, de Jongh och Kaneryd även som centrala mittfältare.

2var till U20-spelarna som imponerat under våren