Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

U20: Sverige – Tyskland 1-0

Sverige besegrade Tyskland med 1-0 i dagens U20-landskamp efter att Amanda Persson satt en hörna direkt i mål med matchens sista spark. Mycket stabil insats av Sverige även om man borde gjort fler mål.

Tyskland ägde mer boll i första halvlek där Sverige såg ut att fokusera väldigt mycket på att ligga rätt i positionerna i försvarsspelet. Tyskland skapade dock nästan ingenting och Sverige borde istället ha tagit ledningen, men både Anna Anvegård och Rebecka Blomkvist brände ett umärkt friläge var med alldeles för svaga avslut.

I andra halvlek styr Sverige matchen och fick tidigt åter ett par bra lägen att avgöra matchen. Den hackades sedan sönder en del av en mängd byten men Sverige har hela iden kontroll på tyskorna. Det svenska passningsspelet kan bli klart bättre även om man glimtade till med fina kombinationer ibland. Även de fasta situationerna kan slipa på även om det till slut var så man avgjorde matchen.

Lite tankar om spelarinsatserna:

I inlägget ”U20-spelarna som imponerat under våren” ville jag ju gärna se Ellen Löfqvist som försteval av mittback bredvid Nathalie Björn och hon fick nu chansen där från start. Hon såg lite obekväm och passiv ut i första halvlek och behöver nog 90 minuter på positionen i matchen mot Norge om hon ska spela mittback i VM (vilket jag fortsatt tycker). Josefine Rybrink ersatte idag efter en timme men kändes inte heller helt säker så här har man nog lite att fundera över.

I samma inlägg petade jag också Anna Oscarsson från VM-truppen och det tar jag tillbak. Hon var tillsammans med Nathalie Björn bäst i Sverige och tog för sig på sin högerkant där hon kom runt ett antal gånger. Björn känns väldigt trygg och säker som ledare i backlinjen och hittade gång på gång just Oscarsson med sina uppspel.

Bra match också av Michelle de Jongh som jobbade stenhårt matchen igenom. Samarbetet på centralt mittfält med Filippa Angeldahl blev bättre och bättre under matchen.

Tove Almqvist på vänsterkanten behöver man få klart mer involverad i spelet. Bolltryggast i Sverige men fick väldigt sällan röra bollen idag. Stablit inhopp av Johanna Rytting Kaneryd på positionen i andra halvlek.

Stabil match också av Maja Göthberg på högerbacksplats medans Lotta Ökvist hade det lite tuffare på vänsterbacksplats. Här kom Amanda Persson in och avgjorde matchen och gjorde det bra även i defensiven. Närmade sig nog en startplats i VM.

Emma Holmgren hade inte så mycket att göra men kändes väldigt säker mellan stolparna.  Eftersom Rosengård med största sannolikhet spelar Champions League i början av turneringen så antar jag att Zecira Musovic inte kommer att delta i VM vilket förstås är väldigt synd. Därför känns Emma Holmgren som given förstemålvakt.

Anfallarna Anna Anvergård och Rebecka Blomkvist borde som sagt gjort något bättre av sina frilägen (Blomkvist fick ytterligare ett i andra halvlek) men gör annars bra matcher. Deras ersättare Olivia Welin och Loreta Kullashi hade ganska svårt att få tag i bollen i sina inhopp, men även Welin fick ett bra läge som hon brände med ett svagt avslut.

Även om Tyskland kom med en ovanligt uddlös U20-trupp så är det ändå en mycket stark insats av Sverige. Tyskland skapar nästan ingenting under hela matchen. Bara de få gånger Sverige slarvade i defensiven blev det lite småfarligt. Det är dock tydligt hur mycket Stina Blackstenius saknas i den svenska offensiven men med henne med till VM finns all anledning till optimism.

Truppen till U20-VM tas ut 29:e september. Ingen lätt uppgift och det känns väldigt jämnt om de sista platserna. Jag väljer att göra ett par förändringar sedan förra gången jag tog ut truppen och så här skulle min trupp se ut nu:

Målvakter: Emma Holmgren, Petra Kümin, Moa Öhman

Försvarare: Nathalie Björn, Ellen Löfqvist, Emma Pennsäter, Ronja Aronsson, Maja Göthberg, Lotta Ökvist, Amanda Persson

Mittfältare: Selina Henriksson, Filippa Angeldahl, Freja Olofsson, Johanna Rytting Kaneryd, Michelle de Jongh, Tove Almqvist, Anna Oscarsson

Anfallare: Loreta Kullashi, Stina Blackstenius, Anna Anvegård, Rebecka Blomqvist

I den riktiga VM-truppen kommer nog Josefine Rybrink och Julia Ekholm att ha goda chanser att komma med bland backarna på bekostnad av Emma Pennsäter. Det kan säkert också bli ett par andra målvakter bakom Emma Holmgren.

Freja Olofsson kommer tyvärr troligtvis inte med i truppen och kanske inte heller Selina Henriksson.  I offensiven slåss nog Julia Zigiotti Olme, Olivia Welin, Emma Jansson och Loreta Kullashi om en eller två platser.

6var till U20: Sverige – Tyskland 1-0

 1. Anonym says:

  varför skulle lfc släppa blackstenius om inte rosengård släpper musevic?

  • spelare12 says:

   Linköpings säsong slutar en dryg vecka innan turneringen startar och jag tror inte man vill hindra henne från att spela U20-VM. Det enda är väl om hon själv känner att hon inte orkar med ett mästerskap till efter en lång säsong.

   • noone says:

    Men då undrar man ju spontant om Eskilstuna kommer släppa Nathalie Björn då de väl också lär spela Champions League samtidigt som Rosengård?

    • spelare12 says:

     Det är förstås en lite klurigare fråga som jag inte reflekterat över tidigare. Det vore förstås väldigt mycket jobbigare för U20-landslaget att tappa henne. Jag hoppas nog att hon får åka. Den stora skillnaden är väl att det i United finns flera bra alternativ (främst Barsley men också t.ex. Annica Svensson eller Frida Svensson) på hennes position medans Musovic åtminstone just nu är Rosengårds enda tillgängliga A-lagsmålvakt.

     • noone says:

      Det är sant. Men det är väl inte otänkbart att Sofia Lundgren är tillbaka tills dess? Gissningsvis spelar motståndet också roll. Blir det tyskt, franskt eller engelskt motstånd vill man nog helst ha mer än en erfaren målvakt att tillgå ifall något skulle hända. Blir det å andra sidan ”lätt” motstånd kan jag dock tänka mig att Musovic får åka, förutsatt att Lundgren är tillbaka och i hyfsad form.

 2. Martin says:

  Om Blackstenius väljer att stanna i LFC finns många bra skäl för klubben att inte släppa henne. Hon kommer redan innan en U20-turnering ha spelat fler matcher än något tidigare år och har p g a skadeläget i LFC spelat full tid i samtliga seriematcher samt de sista cupmatcherna. Nu är jag ju dock övertygad om att LFC kommer släppa iväg henne då hon själv sannolikt vill det och att man aldrig tidigare stoppat spelare.

  Reflekterade över hur tråkigt det måste varit för Musovic ifjol när hennes dåvarande landslagskompisar i F19 hyllades efter EM succén och hon själv inte hade fått vara en del av den. Man kan ju bara tänka sig hur surt det skulle va om hon drabbas på samma sätt även när U20-VM ska spelas.