Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

U20-VM: Sverige utslaget

Sverige fick bara 1-1 mot Brasilien och missar därmed kvartsfinal p.g.a. sämre målskillnad än just Brasilien. Det går heller säga annat än att det var ganska rättvist då Brasilien var betydligt närmre seger i matchen än Sverige.

Tyvärr gör inte Sverige någon bbra match idag heller. Sverige hade stora problem att hantera Brasiliens höga press p.g.a. sitt eget mycket svaga passningsspel. Både backlinje och mittfält skänkte bort bollen alldeles för lätt alldeles för ofta. Offensivt hade man mest oprecisa chansbollar som aldrig nådde fram.

Det var nästan bara vid fasta situationer som det blev farligt för svensk del. Målet kom också till när Filippa Angeldahls hörna skarvades vidare av Almqvist till Stina Blackstenius. Dessvärre var även Brasilien farliga vid fasta situationer och gjorde sitt mål efter en onödig (möjligtvis feldömd) hörna.

Bara att konstatera att Sverige inte räckte till i den här turneringen och hade behövt ha alla sina bästa spelare på plats. Det spel som kändes så tydligt och självklart i EM förra året har man inte hittat tillbaka till med ett par spelare på hemmaplan, lite tveksam form på några fötter gick det inte.

Famförallt var inte kollektivet Sverige tillräckligt starkt men för få spelare har också briljerat individuellt. Lite tveksam coaching också kanske tycker jag vad gäller laguttagning. Dessutom borde man väl exempelvis ha chansat betydligt mer i slutet av dagens match, oavgjort eller förlust spelade ju ingen som helst roll.

Lite spelartankar:

Stina Blackstenius lämnar turneringen med fem mål men det beror ju till största delen på att vi mötte den svaga värdnationen i andra matchen. Blackstenius har inte fått särskilt många bra bollar att jobba med i gruppspelets två tuffa matcher och samtidigt mött starkare försvar än i EM förra året.

Tyvärr har ingen annan heller riktigt klivit fram i Sveriges offensiv det det överlag följt med för få spelare vilket förstås delvis beror på att de svenska anfallen ofta blivit alldeles för korta.

Anna Anvegård har inte riktigt fått till det i någon av matcherna och hon och Blackstenius har inte hittat samarbetet. Det samma gäller till stor del Tove Almqvist även om hon blixtrat till i korta sekvenser och skarvnicken till dagens mål var snygg.

Loreta Kullashi gjorde ett piggt inhopp idag och borde kanske fått mer speltid. Att Johanna Rytting Kaneryd borde ha fått mer speltid tycker jag är helt uppenbart efter tre pigga inhopp. Enligt en anonym kommentar i föregående U20-inlägg så stoppade dock sjukdom henne från att starta idag.

Sveriges lagkapten Anna Oscarsson jobbar alltid stenhårt och visar vilja men har av och till en del problem med tekniken. Ronja Aronsson som var så bra i EM förra året har inte haft en lika het säsong och inte alls kommit med i offensiven i det här mästerskapet.

Innermittfältet med Michelle de Jongh och Filippa Angeldahl har haft det lite kämpigt defensivt, kanske främst Angeldahl som slarvade en del idag. Båda visade i alla fall idag bättre passningsspel när de väl hade bollen under kontroll..

Ellen Löfqvist hängde inte med sin brasilianska vid målet men gör annars en ganska bra match i mittförsvaret. Emma Holmgren såg lite darrig ut i första halvlek men säker i andra.

Amanda Persson är ju normalt sett en väldigt offensiv  vänsterbackmen tvingades nästan bara inrikta sig på försvarsspel och hade liksom Julia Ekholm för svaga uppspel.


Brasilien möter nu Japan i kvartsfinal. Nordkorea ställs mot Spanien. Spanien förlorade gruppsegern idag efter att ha förlorat mot Nigeria. Nigeria åker ur turneringen trots två segrar.

Just Nigeria och  Brasilien är nog två av de lag som svenska klubbar håller lite extra koll på. Spelare därifrån har ju ofta varit framgånngsrika i Sverige. Flera brasilianska spelare visade klass idag bl.a. vänsterbacken Yasmim  och lagets anfallsstjärna Gabriela Nunes.

Nigerias starka anfallare Chinwendu Ihezuo har ju redan hittat till Champions League i kazakiska BIIK. Innermittfältaren Rasheedat Ajibade är en annan som känns väldigt intressant, hon har inte ens fyllt 17.

15var till U20-VM: Sverige utslaget