Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

U23: Sverige – Norge 1-0

Sverige såg ut att ha blivit inspirerat av energin i det svenska A-landslaget när man idag lyfte sig efter Englandsmatchen och besegrade Norge med 1-0. En mycket bra match av Sverige men det ska väl sägas att Norge kändes klart svagare än England och kan tacka den svenska ineffektiviteten sin storspelande målvakt Oda Bogstad för att förlusten inte blev större.

Första halvlek är relativt jämn. Ett klart spelskickligare Sverige mötte ett Norge som  spelade klassiskt norskt med direkt spel med långa bollar på anfallarna.  Visst svenskt spelövertag men man hade svårt att spela sig igenom till bra målchanser. Norge skapade väl så bra chanser men Britta Elsert Gynning gör en väldigt stabil insats i det svenska målet. .

Den andra halvleken dominerar Sverige totalt. Med fortsatt bra löpvilja och energi i spelet och stundtals finurligt passningsspel tryckte man tillbaka Norge rejält opch skapade också ett många bra lägen . De svenska avsluten var dock  även i den här matchen ofta för svaga. Lite logiskt då att det var en inläggsfrispark som ingen lyckades träffa som gick rakt i mål och fixade segern.

Hela svenska laget gör det bra i den här matchen men några spelare stack ut. Jag har tidigare ställt ett litet frågetecken för formen hos Michelle de Jongh men idag gör hon en väldigt bra match både offensivt och defensivt. Det gjorde att Sverige dominerade det centrala mittfältet där en formstark Filippa Angeldahl också gör en bra match. Hon blandar och ger i passningsspelet men det positiva övervägde klart till slut.

Lagkapten Anna Oscarsson gör också en stark insats på högerkanten. Madelen Janogy kom in i halvtid och gör ett väldigt piggt inhopp och var ett ständigt orosmoln för det norska försvaret hela andra halvlek. Bra inhopp också av vänsterbacken Sofia Wännerdahl som gör det svenska målet.