Umeå IK – AIK 2-0


Umeå IK vann en mycket jämn match mot AIK med 2-0 och tog tre viktiga poäng i en trolig bottenkamp. Endast 128 åskådare på plats på Gammliavallen, en katastrofal siffra för UIK.

Spelmässigt så tycker jag att AIK är det bättre laget och man spelar stundtals fin fotboll runt mittplan. Inne i straffområdet känns man dock inte särskilt heta. Umeå sliter lite mer med samspel och passningsspel men lyckades överlista motståndarna med snabba kontringar denna dag.

Matchens 4 främsta
1. Rita Chikwelu (Umeå IK) – Utan tvekan matchens gigant och hennes betydelse för Umeå i år kan nog inte överskattas. Urstark både i offensiven och defensiven och en av få i laget som kan hålla i bollen en längre stund.
2. Petra Andersson (AIK) – Stundtals lysande på innermittfältet med fina brytningar och bra passningsspel men man önskar kanske att hon håller den högsta nivån under längre perioder. 
3. Hanna Sandström (Umeå IK) – Ganska osynlig långa stunder i matchen men i andra halvlek utnyttjade man hennes snabbhet på ett bättre sätt vilket blev avgörande. Stark löpning och snyggt inspel till Emmi Alanen som satte 1-0 (52′). 
4. Emma Lundh (AIK) – Det mesta i offensiv väg gick igenom Emma Lundh som såg pigg och stark ut. Men….målet saknades.

Jag tycker också att Evelina Finndell på AIKs innermittfält förtjänar beröm för fint jobb. Hon har ännu inte fyllt 17 år. En annan som inte har fyllt 17 år är inhopparen Sarah Mellouk och hon punkterade matchen när hon satte 2-0 (70′).

Trots segern tror jag att Umeå behöver ha sin trio Chikwelu, Hjohlman och Hurtig helt skadefri åtminstone under höstsäsongen för att undvika den absoluta nedflyttningsstriden i år.

För AIK vill det nog till att någon hittar målformen för spelmässigt i övrigt har man absolut i Damallsvenskan att göra och det är fortfarande ett lag i stark utveckling. Jennie Nordin avstängd nästa match efter sitt andra gula kort i slutminuterna.

,