Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Umeå IK – FC Rosengård 1-2

Vårsäsongen avslutades ikväll med det uppkjutna mötet mellan Umeå IK och FC Rosengård. Det var en match som böljade fram och tillbaka men där FC Rosengård ändå hade ett visst övertag med ett klart skickligare och snabbare anfallsspel. Kul åtminstone att se att Umeå IK inte backar hem och bildar köttmur utan försöker spela fotboll. Man var dock den här gången inte tillräckligt heta i något av straffområdena.

Rosengård tog tidigt ett grepp om matchen när när Anja Mittag (eller möjligtvis Emma Berglund) petade in bollen i mål till 0-1 (6′). Ramona Bachmann var lite senare nära att utöka ledningen men hennes skott tog i kryssribban. 0-2 (35′) kom dock också i första halvlek när Anita Asantes halvträff efter en hörna letade sig in i målet. I övrigt skapade inte laget så värst många chanser men ledningen var ändå rättvis. Laget spelade upp sig i andra halvlek

Lina Hurtig gjorde ett piggt inhopp i slutet av matchen och gav UIKs anfallsspel lite mer tyngd. Reduceringen till 1-2 (83′) var välplacerad nere vid stolproten efter fint tillbakaspel av en hårt kämpande Hanna Sandström. En rad landslagsaktuella svenskor fanns på planen och de gav lite olika besked. Jenny Hjohlman visar fin form och skapade stora bekymmer för Rosengårds defensiv. När det dock kom till avsluten eller den sista viktiga passningen så saknades dock kvalité.

Emmelie Konradsson var pigg på sin kant och kom ofta till inläggslägen, där sedan inläggen var av varierande kvalitet. Emma Berglund gjorde inte sin bästa match i karriären och jag väntar fortfarande på att få se henne i toppform 2014. Tillsammans med Malin Reuterwall var hon lite olycklig vid båda målen. Reuterwall visade klass först i slutet matchen då hon började ta för sig rejält.  

Kul också att se Hanna Glas få spela en hel match som ytterback. Hon behöver precis som Reuterwall också bli lite mer resolut, men gör ändå en stabil insats. Hanna Folkesson gör en stabil insats, med stuntals mycket fint passningsspel. Skulle ändå vilja att hon dominerade lite mer påp mittfältet där hon nu överglänstes av motståndarna Katrin Schmidt.

I FC Rosengård var det väl inte direkt någon av de svenska landslagsspelarna som imponerade så oerhört men ändå stabila insatser av Lina Nilsson, Therese Sjögran och Amanda Ilestedt.  Det var för övrigt ingen spelare som stack ut speciellt men Rosengårds välsmorda anfallsspel är  ändå tillräckligt vasst för att skapa stora bekymmer hos motståndarna.

Seger på bortaplan är förstås alltid bra men Rosengård behöver ändå se till att snäppa upp bortaspelet lite till om man ska lyckas i Europa. Nu har man ju dock ändå vunnit fyra av fem bortamatcher, men målskillnaden är ”bara” 9-4 jämfört med 26-4 på hemmaplan.

Marta debuterade och hann blixtra till ett par gånger och kommer säkerligen bara bli bättre och bättre under hösten. I målet gjorde Kathrin Längert en stabil debut utan att imponera och det samma gäller Line Røddik Hansen på vänsterbacksplats. UIK väntar fortfarande på sitt amerikanska nyförvärv Shawna Gordon.