Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

UWCL: 16-delsreturer

Under onsdagen och torsdagen ska det avgöras vilka 16 lag som nåt åttondelsfinal i UEFA Women’s Champions League.

Med 2-1 i ryggen har Tyresö FF ett lite lurigt utgångsläge inför returen mot Paris Saint-Germain i Frankrike. Eftersom guldet i Damallsvenskan är förlorat är det nu full satsning på Champions League för laget men man har en mycket tuff uppgift framför sig. Det som ändå talar för laget är att man kommer ha stora möjligheter att utnyttja sitt snabba och vassa omställningsspel med spelare som Christen Press och Marta när nu PSG måste ösa på framåt. Nyckeln blir att inte hamna i underläge tidigt i matchen så att PSG kan lägga sig på defensiven. I PSG gjorde i helgen tyska mittfältaren Linda Bresonik comeback efter skada och om hon är i hyfsad form så är det ytterligare ett livsfarligt vapen för laget då jag tycker hon är en av lagets absolut främsta spelare.

LdB FC Malmö ska inte kunna tappa sin 3-1 ledning i returen mot LSK Kvinner även om man tvingas spela på Malmö Stadion istället för hemma på Malmö IP. Hotet är väl om guldfirandet blivit för hårt och laget inte alls har kunnat ladda om. Till skillnad från Malmö så tappade LSK chansen att ta guld helgen med en överraskande förlust hemma mot nästjumbon Amazon Grimstad med 0-1. Möjligtvis hade man redan CL-returen i tankarna.

I övrigt finns det en hel del intressanta macher, inte minst de två helt öppna matcherna med danska lag inblandade. Det känns i stort sett 50-50 om vilket lag som ska gå vidare där. Brøndby IF fick med sig 0-0 hem från Spanien i mötet med FC Barcelona och har ett bra utgångsläge. Barcelona ägde mycket boll i första matchen men hade svårt att skapa riktigt heta lägen. Kanske kan Brøndbys målvakt Jenny Olsson ta sitt lag vidare. Trots att man tappade 2-0 till 2-3 har även Fortuna Hjørring ett hyfsat utgångsläge inför returen hemma mot italienska Tavagnacco. Italienskorna måste nu bevisa att de även är starka på bortaplan i Europaspelet. För ett par år sedan vann man ju hemma mot Malmö för att sedan förlora stort på bortaplan. Laget har dock visat fin form även i ligan och blir en tuff nöt att knäcka för Fortuna.

Till de mer ovissa mötena hör också mötet mellan Sparta Prag och FC Zürich i Tjeckien. Schweiziskorna har 2-1 att gå på men Sparta Prag är kanske ändå knapp favorit att gå vidare. Polska Unia Racibórz måste också på hemmaplan komma tillbaka från 1-2 som de fick med sig i bortamatchen mot ett då effektivt Konak Belediyesi. Jag ger turkiskorna små chanser att kunna försvara sin ledning på bortaplan.

Isländska Þór/KA har ett mycket tufft utgångsläge när man åker till Ryssland för att hämta upp underläget 1-2 mot Zorkiy. Isländskorna hängde visserligen bra med spelmässigt men hade klart svårare än ryskorna att skapa heta chanser i första mötet. Lagets försvar måste höja sig ett snäpp och anfallarna sätta chanserna för att man ska kunna skrälla. Samma läge har cypriotiska Apollon som på bortaplan ska hämta upp 1-2 mot österrikiska Neulengbach. Jag ger dock cypriotiskorna större chanser men samspelet mellan alla nya spelare måste nog fungera klart bättre för att det ska gå.

Italienska mästarinnorna Torres bör kunna ta en klar seger hemma mot österrikiska Spratzern som man bara nådde 2-2 mot på bortaplan trots ett klart spelövertag. Mer öppet känns då mötet mellan Glasgow City och Standard Liège som också slutade 2-2. Jag tror ändå att skotskorna med hemmapublikens hjälp lyckas ta sig vidare.

Mycket små chanser att gå vidare har Spartak Subotica som föll hemma med 2-4 mot ryska Rossiyanka. Jag trodde det fanns möjlighet för en liten serbisk skräll men så ser det inte ut att bli. Mötena Wolfsburg-Pärnu (14-0), Lyon-Twente (4-0), Potsdam-MTK (5-0), Birmingham City-PK-35 (3-0), Arsenal-CSHVSM (7-1) avgjordes i första mötet med klara bortasgerar.

Relaterade inlägg: Inför Champions League 2013/14 – UWCL: 16-delsfinal, match 1Tyresö vs. PSGSkadedrabbat LSK väntar Malmö