Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

UWCL 2016/17: Fransk finalduell ikväll

Ikväll är det dags för final av UEFA Women’s Champions League 2016/17.  Lyon och PSG ställs emot varandra för tredje gången på kort tid. En klar seger och en straffvinst för Lyon på de första två mötena. Avspark 20.45, matchen sänds på Eurosport.

Lyon får finna sig i att vara stora favoriter men PSG har visat upp en mycket stabil defensiv i flera av lagens senaste möten. I cupfinalen senast så släppte man inte till särskilt många chanser trots ett stort spelövertag för Lyon. Det blir en fantastiskt stjärntät match med större delen av de franska landslaget på planen plus några av världens i övrigt största stjärnor.

Det finns många att välja på i båda lagen men personligen tycker jag att världens just nu kanske två bästa spelare är Lyons Dzsenifer Marozsán och PSGs Christiane. Marozsán har verkligen hittat rätt i Lyon och börjar äntligen få ut hela sin stora potential. Christiane gör sitt sista framträdande i PSG innan flytten till Kina och vill säkert bjuda på en magisk slutfinish av en klass som nästan bara hon kan få till.

Linköping håller nog en extra tumme för att Lyon ska vinna. Linköping är nämligen precis på gränsen för att bli seedat i kommande upplaga av turneringen. Skulle PSG vinna och därigenom kvalificera sig till höstens turnering minskar chansen avsevärt för Linköping att bli seedat.

Lyon och PSG utgör som sagt också större delen av Frankrikes EM-trupp som presenterades i veckan. Den starka truppen innehåller inga direkta skrällar men de man säknar är Laure Boulleau och Delphine Cascarino. Cascarino drog ju korsbandet efter sitt stora genombrott förra året och  Boulleau är precis tillbaka i spel efter en skadefylld säsong.

Spanien har ännu inte tagit ut sin EM-trupp men noterbart är att PSGs Veró Boquete saknas i truppen som ställs mot Brasilien under kommande landslagsuppehåll. Vore verkligen märkligt om man ratar henne i EM-truppen. Utanför truppen står också de rutinerade och formstarka målsprutorna Sonia Bermudez och Natalia Pablos.