UWCL 2017/18: 16-delsfinaler, match 1


 • Live-resultat och statistik hos UEFA.

5/10

StjarnanRossiyanka  1-1
Lägen för att vinna matchen saknades inte men Stjarnan slarvade bort chansen att skaffa sig ett bra läge inför returen i Ryssland. Man var spelmässigt ganska överlägsna i första halvlek men lyckades bara få in en boll då, på straff.

Rossiyanka som inte hade något anfallsspel alls i första halvlek fick en drömstart i andra när en frispark tog i ribban och man fick in returen.  Det lyfte det unga ryska laget och andra halvlek var spelmässigt jämnare också tack vare mycket slarv hos hemmalaget.

Att åka till Ryssland med 1-1 blir tufft för Stjarnan men det känns fortsatt väldigt öppet med tanke på hur matchen ändå såg ut. Utmärkt resultat för Rossiyanka förstås som dessutom av någon anledning saknade sina två mest meriterade försvarare.


Olimpia ClujFC Rosengård 0-1 (Wieder)  Sändes på YouTube
Rosengård vann rättvist med matchens enda mål som Ebba Wieder behärskat prickade in i samband med en hörna. Det var dock en spelmässigt svag insats av Rosengård som kändes ofokuserat för det var bl.a. bedrövliga inlägg och inspel matchen igenom.

Nu var motståndet inte bättre än att det räckte ändå. Hemmalaget kändes sällan farligt i sina anfallsförsök även om det inte var långt ifrån att Olimpia kunde fått med sig oavgjort efter att man prickade ribban i andra halvlek. Rosengård ska inte ha några problem att säkra avancemang i hemmamötet nästa vecka.


4/10

Medyk KoninLyon  0-5
St. PöltenManchester City  0-3
PAOKSparta Prag   0-5
Gintra Universitetas  – FC Zürich  1-1
FC Minsk – Slavia Prag   1-3
LSK KvinnerBrøndby IF  0-0

Ajax  – Brescia 1-0

Atlético MadridWolfsburg  0-3


BIIK-Kazygurt  – Glasgow City  3-0 (Kirgizbaeva, Korte, Gabelia)
Glasgow City vann avslutsstatistiken men med tre mål på en kvart i början av andra halvlek och hållen nolla så har BIIK skaffat sig ett väldigt bra läge inför returen i Skottland nästa vecka. .


ApollonLinköping  0-1 (Minde)
Det kom lite annat emellan och förstörde min Champions League-dag så jag har bara sett halva matchen. Och det var inget imponerande Linköping jag fick se. Apollon har ofta haft bra spelare men sällan fått ihop spelet men den här gången hittade man varandra bra där ute, betydligt bättre än Linköpingsspelarna.

Det var passivt och svagt passningsspel från bortalaget men Linköping plockar poäng och segrar oavsett hur bra eller dåligt man spelar för tillfället  och det är en styrka i sig. Man åker nu hem till Sverige med ett utmärkt resultat inför returen efter Kristine Mindes mål i början av andra halvlek. Som signatur ”Karin” skrev i föregående inlägg så hade Apollon ett skott i stolpen strax därinnan. I första halvlek tippade också Cajsa Andersson en frispark i ribban och ut.

Det ska väl tilläggas att de svenska lagen har en liten nackdel i att de är väldigt lättscoutade till skillnad från motståndare som Apollon och i returen kommer LFC vara bättre förberedda än nu och kommer säker också prestera bättree fotboll. Apollon hade gjort sin läxa och noterat att LFC av och till haft svårt att hantera hög press särskilt utan Claudia Neto i laget.


AvaldsnesBarcelona   0-4   (Martens, Duggan, Alves, Caldentey)
Överraskande stora siffror. Jag trodde att Avaldsnes skulle kunna hota på hemmaplan i alla fall men man var inte riktigt nära.


Chelsea Bayern München  1-0 (Spence)
Chelsea med både Magdalena Eriksson och Hedvig Lindahl i startelvan har skaffat sig ett bra läge inför returen i Tyskland. Jag såg bara sista halvtimmen av matchen där Bayern med Fridolina Rolfö i startelvan jagade kvittering men Chelsea försvarade sig väldigt bra. Simone Laudehr spelade mittback i Bayern och det känns ju som lite slöseri med offensiv kraft. Chelsea har fått en väldig bredd i sin trupp nu som matchar Bayerns gott och väl. Idag kunde man vinna trots att spelare som Karen Carney, Eniola Aluko, Ji So-yun, Crystal Dunn och Femma Davison var bänkade.


FiorentinaFortuna Hjørring  2-1 (Vigilucci, Mauro – Bruun)
Fiorentina ska vara väldigt nöjda med den här segern. Jag tycker att Fortuna var det bättre laget stora delar av matchen där det var ett överraskande stort övertag i bollinnehav för danskorna. Stephanie Öhrström i Fiorentinas mål tvingades till flera fina räddningar och gör en riktigt bra match. Antonia Göransson spelade inte.


MontpellierZvezda-2005  0-1 (självmål)
Dagens skräll var rysk. Tufft för Montpellier att åka till Ryssland med ett underläge men man har nog ändå ganska god chans att vända på det här. Zvezda hade inte ett avslut på mål på hela matchen enligt den officiella statistiken men tyvärr blev det ett självmål av Linda Sembrant. Som synes på klippet nedan så var Stina Blackstenius inblandad i väldigt många målchanser och hon borde ha fått både mål och assist med sig från den här matchen:


23 svar till “UWCL 2017/18: 16-delsfinaler, match 1”

 1. Bra match av LFC – för att vara bortamatch under ovana förhållanden. Men det var jämnt, Apollon Ladies var bra på sin hemmaplan och hade en del riktigt kvalificerade chanser att göra mål. Återigen en påminnelse om att det är tuffare ute i Europa (och tuffare internationellt för svenska lag).

  Kristine Mindes mål var av yppersta kvalitet. Kildemoes fick bollen i backlinjen och avancerade snabbt framåt och slog en i det närmaste genial passning fram till Banusic, som möte relativt långt ner i plan, vilket skapade utrymme, för Minde att komma in från högerposition, på gränsen till offside. Banusic tog emot med högern och spelade elegant fram med vänstern i en och samma rörelse, i precis rätt ögonblick; Minde behandlade bollen väl, fintade och rundade målvakten för att sedan slå till bollen in i ett helt öppet mål. Ett riktigt klassmål! Från början till slut, av alla inblandade. Kvalitet som avgör matcher.

  Nu har LFC chansen att gå vidare till åttondelsfinal nästa onsdag. Men det blir antagligen ingen lätt match. Kvaliteten och spelet måste finnas där för hemmalaget på Linköping Arena.

 2. Stina får sänka ryskorna i bortamötet i stället men hon ser ut att vara i bra form i alla fall.

  • ”Bra form”….Blackstenius hade mängder av chanser och gjorde 0 mål och 0 assist
   Hut egentligen en spelare i ”bra form” ser ut?

   • Okay du har en poäng. Bra fysisk form o bra ”spelform” men dålig målform.

 3. Fungerar denna kommenteringsfunktion ”für Alle” eller bara för de utvalda? Har haft problem med tekniken senaste tiden så det är bäst att testa först innan något nytt inlägg försvinner ut i cyberrymden…

 4. Att LFC återigen gör en svag bortamatch, något som börjar bli en olycklig tradition i CL, är inte särskilt förvånande när man tänker på alla faktorer som talade för detta. För att välja några faktorer ur högen så kan vi notera att LFC möter ett lag som man nästan inte visste något om samt att man är mitt uppe i spelschemat från h-vetet för att uttrycka sig milt. Efter att ha sätt en del sekvenser från matchen tror jag mig också kunna säga att Apollon är ett habilt lag som kan straffa en motståndare som inte är på tårna, något man inte direkt kan säga om alla andra lag i CL.

  Kul att Rosengård ska ha vunnit rättvist trots en mindre bra match men innebär inte det att Cluj helt enkelt är ett betydligt sämre lag än Apollon och därför inte kunde stå upp på samma sätt. Nu finns i alla fall goda chanser att vi får båda svensklagen vidare vilket är glädjande.

 5. Det har påpekats många gånger tidigare – Uefas usla seedning gör att flera starka lag möts redan i omgång ett medan svagare lag får lättare motstånd. Att Uefa inte ändrat systemet efter så många år är inget annat än skandal.

  • Nej, kanske inte så märkligt att det går halvknackigt med spelet för Linköping just nu med det digra höstprogrammet att beta av. Just mot Apollon tycks det dock som andra faktorer avgjorde. Avsiktigt eller ej, det kan förstås ha berott på ren inkompetens från cypriotisk sida, så utsattes LFC för en form av ”psykning” i samband med träningen på matcharenan i Nicosia – brister i omklädningsförhållandena (heter det så?), inga rena handdukar duschen mm. Dåligt pumpade bollar, dessutom, till träningen på den stenhårda gräsplanen – allt enligt tidningen Corren. Otänkbara förhållanden, får vi hoppas och förmoda, när det handlar om CL-matcher i Sverige eller norra Europa.

   En märklig omständighet är varför mötet Apollon-Linköping förlades till Nicosia och inte till Apollons hemmaarena i Limassol, med bättre faciliteter än den undermåliga ”stadion” i huvudstaden. Det bör ha upplevts som att rulla boll på ett sprucket parkettgolv där träbitarna flög omkring. För de LFC-spelare, som deltog i VM-kvalet mot Kroatien och fick plöja sig fram på en leråker till plan, var det nog en stor kontrast…

 6. Blackstenius, Blackstenius, Blackstenius 😀
  Vilka framspelningar! Och chanser. Fantastiskt franskt reportage. Roligt.

  Och Pernille Harder! Det där har vi sett många gånger i Linköping.

 7. Varken Linköpings FC eller Rosengård visade sig från sin bästa sida, men lyckades ändå vinna – också det en styrka. Värt att notera är att det var unga Wieder som satte pärlan, trots att Rosengård hade sitt tyngsta ”artilleri” på planen – Troelsgaard, Mittag och Masar. Fler sådana insatser från yngre spelare kanske gör att Rosengård vågar låta dem spela mer. Majgaard hade kanske inte så fel när han plockade ut Mittag och satte in Wieder mot KIF Örebro? Värt att notera är att Wieder sent byttes ut mot Folkesson – en landslagsspelare. Både LFC och FCR bör klara att gå vidare i WCL, men de kan inte jogga sig dit. För att klara åttondelsmotståndet krävs nog betydligt mer av båda lagen, betydligt mer.

  Sveriges enda riktigt tunga powerforward Blackstenius verkar ha kommit in i denna säsong bra, nu när de första acklimatiseringen är avklarad, men målsumpandet får förstås gärna minska. Harder håller stilen i det som ibland kallas Europas (världens?) näst bästa klubblag. Hon var smart som stannade och etablerade sig och sitt spel i DA och LFC, innan flytten till Tyskland. Ögonen tindrar berättigat på LFC-fans när Harder kommer på tal. Hon och Neto är sannolikt de bästa spelare LFC haft.

 8. ”…..men målsumpande…..”—-’–Blackstenius är inte båttre än så här, den typ av spelare med fysisk styrka som bästa vapen inte kan förväntas göra underverk
  Angående Harder och Neto, den första presterade på grund av bra spel av den andra. Vice versa..knappast
  Och det går bra för LFC även utan Neto, har de flesta observerat..

  Om ogönen ”tindrar” hos LFC-eare, möjligen när man ser på tabell och poengavstånd till ex Eskilstuna United

 9. Till LFC-exprterna: Tycker Hurtig att det är så himla tråkigt att spela fotboll att hon knappt orkar jubla över sitt landslagsmål? Inte ens en arm i luften.
  Såg hennes kroppsspråk mot Apollon – inte särskilt inspirerande.
  Visst, alla är olika men vad ger det för signaler till övriga i laget att hänga läpp. Särskilt när spelet kärvar lite.
  Olika åsikter om LFC:s match i stort, men hur många meter sprang Banusic på Cypern?

  • Tja, eventuella LFC-experter får väl svara, men själv har jag fått för mig att Hurtig sällan är särskilt yvig med gester, inte heller i UIK (men då var det kanske mindre att jubla åt på slutet). Gissar att laget/lagen har koll på varandra som spelare….?

  • Synd att kvinnors kvinnors utseende och beteende ständigt ska kommenteras; antingen är det ”too much” eller ”too little”.

   • Detta är ingen genus-kommentar, som du vill påstå. Men eftersom det är en bra blogg om damfotboll så blir det ju skrivet om kvinnor och deras elitverksamhet.
    Hade varit märkligt om det kommenterats om herrfotboll här.
    Åter till min kommentar; har aldrig sett en spelare med ett så trist engagemang ute på plan som Hurtig. Hon spelar trots allt i Sveriges bästa lag och i landslaget.
    Och i denna blogg kommenteras ALDRIG spelarnas utseende! Vilket förstås är hedervärt.

    • Det är ju precis det du gör; kommenterar hur Hurtig ser ut. Så länge hon gör mål och sätter passningarna spelar det ju ingen roll.

     • Ja, det är sant. Attityden uttrycks även och främst i passningen och själva målskottet.

  • Banusic sprang inte särskilt mycket jämfört med övriga men däremot visade hon klass vid den snygga framspelningen till Mindes 1-0 mål, alla spelare har olika roller i laget och vad gäller Marija är det ju hennes spetskvalitéer offensivt i de matchavgörande situationerna som gjort henne given i startelvan.

   Vad gäller Hurtig så är hon inte de stora gesternas kvinna och kan nog därför ge ett lätt oengagerat uttryck ibland. Jag vågar nog dock påstå att jag talar för alla som följer LFC regelbundet att det knappast ger en rättvisande bild och att Hurtig precis som Banusic bidrar med sina kvalitéer för att göra kollektivet så starkt som möjligt.

   Avslutningsvis så kan jag säga att hela diskussionen kring kroppsspråk är rätt tröttsam när det ju faktiskt är resultatet som är viktigast. Vi är ju alla olika som personer och hela den skulle jag säga typiskt svenska mentaliteten att vilja stöpa alla i samma form är väldigt tråkig och dessutom dålig för resultaten. Kan rekommendera ett klipp på SVT Öst där en psykolog uttalade sig lite kring vad han tror bidragit till LFC:s framgångar de senaste åren .

   • Nej, det är ju inte varken yviga eller mindre yviga gester som oftast avgör framgången, men på marginalen kan det det som tolkas som att någon håller på att gå ner sig humörmässigt få viss betydelse och ge energitillskott till motståndarna. Psykologen var kanske inte vassaste kniven i lådan inom sitt gebit….

  • Jag kan också ta den. 🙂

   Nej, det är inte rätt beskrivning. Personer är olika. Jublar olika, har olika kroppsspråk osv. Det viktiga är glädjen och den finns hos Hurtig. Vidare verkar hon vara en spelare som har höga krav på sig själv. Vill göra just snygga mål, snygga passningar. Och lyckas ganska bra såhär långt, eller? Det finns helt klart plats för henne i Linköping. Och lagkamraterna lär känna henne med tiden.

   Den andra frågan är både retorisk och saltad – hoppar den.

 10. Kul att Ebba Wieder fick göra mål. Att Rosengård går vidare är nog 90-10 säkert. Bara underskattning kan ställa till det.