UWCL 2017/18: 16-delsreturer


Det är returdags i UEFA Women´s Champions League.


12/10

20:00 Manchester City – St Pölten  3-0 >>> totalt 6-0 och City vidare

20:30 Glasgow City – BIIK  4-1 >>> totalt 4-4 och BIIK vidare på bortamål
Det såg mörkt ut när BIIK tog ledningen också i returmötet men efter att BIIKs målvakt bjöd på kvitteringen i slutet av första halvlek fick Glasgow lite hopp och energi. Man började trycka på rejält i offensiven mot ett allt rörigare bortaförsvar och i rask takt kom 2-1,3-1 och 4-1 i början av andra halvlek. Chanser till ytterligare mål fanns och i slutet av matchen fick man det gyllene läget att sätta 5:an på straff, men lagkapten Leanne Ross prickade stolpen. .


11/10

Rossiyanka – Stjarnan  0-4 >>> totalt 1-5 och Stjarnan vidare
Returen var ganska lik den första matchen med väldigt klart spelövertag för Stjarnan. Den här gången lyckades man dock få in bollen och efter det förlösande första målet så följde ytterligare några av bara farten. Rossiyanka hade inget att svara med och vägde för lätt helt enkelt.

Wolfsburg – Atletico Madrid  12-2 >>> 15-2 och Wolfsburg vidare
Efter lottningen tyckte jag att det var synd att de här lagen skulle mötas redan nu men nu tycker jag det var bra att Atlético åkte ut. Visar man inte större respekt för turneringen har man inget i den att göra. Man valde här att lufta hela truppen och satte sju ordinare startspelare på bänken, inklusive hela sitt ordinarie mittfält, sina bästa försvarare och förstemålvakten. Man straffades med en pinsam förlust och lär sig förhoppningsvis att inte göra om det. Det är precis sådana här resultat som den här turneringen inte behöverför att få mer respekt i fotbollsvärlden.

Linköping – Apollon Limassol 3-0 (Arnth, Hurtig 2)>>> totalt 4-0 och Linköping vidare
Linköping visade lite bättre takter i returen där även Claudia Neto gjorde en välkommen comeback. Apollon stretade dock länge emot bra och tvingade Cajsa Andersson i mål att sträcka ut några gånger. Linköping har dock lite mer spets i truppen och det blev avgörande. Lina Hurtig visar fortsatt fin form, två mål idag.

Zvezda – Montpellier  0-2 (Jakobsson 2) >>> totalt 1-2 och Montpellier vidare
Sofia Jakobssons succécomeback fortsätter. Första matchen från start nu och hon såg med sina två mål till att Montpellier vände det här dubbelmötet till seger. Hon lär vara tillbaka i landslaget vid nästa uttagning om hon fortsätter så här.

Brøndby – LSK Kvinner 1-3 >>> totalt 1-3 och LSK vidare
Sparta Prag – PAOK  3-0 >>> totalt 8-0 och Sparta vidare
Slavia Prag – Minsk 4-3 >>> 7-4 och Slavia vidare
Lyon – Medyk Konin 9-0 >>> totalt 14-0 och Lyon vidare
Barcelona – Avaldsnes 2-0 >>> totalt 6-0 och Barcelona vidare

Zürich – Gintra 1-2 >>> totalt 2-3 och Gintra vidare
Jag trodde Zürich skulle reda ut det här på hemmaplan men namibiska landslagsanfallaren Zenatha Coleman skickade litauiska Gintra till åttondelsfinal. Överraskande men Gintra vann även avslutsstatistiken.

Bayern München – Chelsea  2-1 (självmål, Vonkova – Kirby)>>> totalt 2-2 och Chelsea vidare på fler bortamål
Tyvärr hade jag inte möjhlighet att se den glödheta returen av stormötet där alltså Chelseas bortamål blev avgörande till slut. Tråkigt att ett av dessa lag fick lämna redan nu.

Rosengård – Olimpia Cluj  4-0 (Mittag, Landeka, Folkesson, Viggosdóttir) >>> totalt 5-0 och Rosengård vidare
Som väntat hade Rosengård inga större problem att avfärda Olimpia på hemmaplan. Rosengård är ju seedat i lottningen av åttondeslfinalerna och på drömlotterna står det Stjarnan eller Gintra. Chelsea och Montpellier bör man se till att undvika.

20:00 Fortuna Hjørring – Fiorentina  0-0 >>> totalt 1-2 och Fiorentina vidare

20:30 Brescia – Ajax  2-0 >>> totalt 2-1 och Brescia vidare
Som redan påpekats i kommentarsfältet så kunde Ajax vid seger sannolikt se till att Linköping blev seedat inför lottningen av åttondelsfinalerna. Det hoppet sänkte dock Brescia när man skickade in 2-0 i slutet av matchen och tog sig vidare. Just Brescia eller något av Prag-lagen är nog vad Linköping får hoppas på i lottningen nu.


25 svar till “UWCL 2017/18: 16-delsreturer”

 1. Oj, hoppas på Ajax just nu, har agg. 1-1 mot Brescia i 77′. Sedan Kazygurt imorgon (har 3-0 mot Glasgow). Då hamnar Linköping på övre halvan. Och får en betydligt gynnsammare lottning till åttondelen. Är det inte så Spelare12?

   • Där var det slut i Brescia. Dessvärre vann de med 2-1 sammanlagt. Sålunda LFC på undre halvan. Blir antagligen svår lottning. Men vi kan hoppas på en Prag-höst, eller just Brascia i Norditalien vid alpernas fot.

    Men nära var det ändå…

    • Observera vidare att Linköping INTE kan få möta Rosengård i åttondelen, då två lag från samma nation inte kan lottas mot varandra innan kvartsfinalen (där f.ö. fri lottning utan seedning gäller).

    • Håller med dig angående lottningen, men blir det inte Prag eller Brescia så kan det ju i alla fall förhoppningsvis bli folkfest när något storlag kommer. Om man nu lyckas locka publiken i november.

     • Var ändå 1.446 på Linköping Arena ikväll. Kan bli ännu bättre, givetvis 🙂
      Manchester City vore helt o.k. för mig – jag tror att LFC slår dem. Synd om det blir Wolfsburg, Barcelona, Lyon redan i åttondelen.

      Och ändå lite snöpligt, LFC ”kom in” som nia. Det såg riktigt bra ut, länge.

    • Montpellier skulle vara bra lag att möta för LFC, svenskt lag känns som lite bättre, tycker jag

     • Ja, i en eventuell kvartsfinal så vore det kanon; går dessvärre inte i åttondelen. Annars har du helt rätt. 🙂

  • Om Ajax vinner mot Brescia, och BIIK-Kazygurt vinner mot Glasgow hamnar Linköping på övre halvan. Den enda plumpen med det var att man riskerade en åttondelsfinal mot just ovan nämnda BIIK-Kazygurt. Jag skriver ”var” eftersom Brescia precis satte 2-0 mot Ajax och därmed just nu är vidare som ett av de seedade lagen. Linköping därmed vidare som lag 9 i rankingen.

 2. Trodde att Ajax skulle knipa åttondelsfinalplatsen. Tycker att Ajax har en stark trupp. Men så blev det inte. Tycker faktiskt att Brescia är att föredra som motståndare jämfört med Ajax. Är Fiorentina på den nedre halvan? Det vore i så fall en hyfsat bra lottning för FC Rosengård. Vidare lär väl också BIIK Kazygurt ta sej. Det är den ekonomiska nitlotten.

  • Här är seedningen om inget ovänat inträffar imorgon

   Seedade
   Lyon, Wolfsburg, FC Rosengård, Barcelona, Manchester City, Brescia, Slavia Prag , Sparta Prag

   Oseedade
   Linköping, Chelsea, Montpellier, LSK Kvinner, BIIK-Kazygurt, Gintra Universitetas, Stjarnan, Fiorentina

   Glasgow seedat om de lyckas vända mot BIIK

   • Innebär detta att LFC kan ställas mot Rosengård eller är någon larvig regel om att lag från samma land inte kan lottas mot varandra i vägen ? Känns ju annars som en ok lottning för båda lagen såväl sportsligt som ekonomiskt.

 3. ”Visar man inte större respekt för turneringen har man inget i den att göra. Man valde här att lufta hela truppen och satte sju ordinare startspelare på bänken, inklusive hela sitt ordinarie mittfält, sina bästa försvarare och förstemålvakten”—————-vet ej vad du talar om!
  D en spanska lagen förlorade den första matchen med 3-0, därmed fanns det bara ett val, spara på sina spelare till La liga spel, ett klockt val av tränaren, tycker jag

 4. Tyckte jag hörde på radion att vinnaren av CL skulle få 250 000 euro eller ca 2,3 miljoner kronor. Kan det vara rätt? Stora summor kan man tycka. Det blir väl Wolfsburg som tar det. Kämpa Rosengård och Linköping ?

  • Vet du att herrarna tar hand om 98,5 % av prispengarna som totalt delas ut och att samtliga damlag som inte går till final i WCL förlorar pengar på att delta i turneringen.

   Med tanke på att BIIK gick vidare är jag nästan glad att LFC blev oseedat för hade man lottats mot dom hade man nog haft en miljonförlust även efter det här året räknas samman. Jag hoppas också därför att Rosengård undviker dom då en resa dit skulle innebära ett stort svart hål i klubbkassan och Malmö kommun kan ju knappast gå in och täcka upp varje gång.

 5. Samtidigt drar herrarnas turnering in betydligt mer pengar än vad som betalas ut. Det orimliga är inte att herrarna får mer än damerna utan det mest orimliga är ju ändå att i de flesta fall är det en minusaffär ekonomiskt att spela matcher i damernas Champions League.

 6. Håller med Martin om att det känns bra att Linköping garanterat slipper en resa till Kazakstan. Både han och The Observer påpekar även att 250 000 € för vinst av turneringen inte är någon större summa. Men det är själva grundersättningen till lagen som är det stora problemet.

  Med risk för ett väldigt långt inlägg är det bara att konstatera att Champions League (herrsidan) är den mest prestigefyllda turneringen. Ingen sportkanal vill missa chansen att sända dessa matcher. Man är också beredd att betala priset för det vilket innebär att de klubblag som lyckas kvalificera sig till turneringen, men som väl där inte lyckas ta en enda poäng, ändå kan räkna med ett par hundra miljoner i ersättning. Det gäller som bekant inte damlagen. Ingen som eftersträvar en seriös diskussion kan samtidigt påstå att det är något fel med det. Man kan inte förvänta sig någon stor ersättning från UEFA om man inte drar in samma pengar till organisationen. Att damfotboll inte är en lika attraktiv produkt som herrsidan påverkar naturligtvis även andra intäkter för klubbarna, såsom publik och sändningsrättigheter för inhemska ligor, och därigenom vilken ersättning lagen kan betala till sina spelare. Återigen inget fel med det.

  En snabb blick i UEFAs finansiella rapporter för 2015/16 visar en del intressant.

  Sammanlagda intäkter för UEFA under 2015/16 blev 4 580 m€ motsvarande 44 000 000 000 SEK. Vinst 102 m€. Av intäkterna (alltså 4 580 m€) kom 2 100 m€ från EM i Frankrike och 2 400 m€ från klubblagsfotboll (s. 7, Financial Report 2015/16). Intäkter från EM dyker endast upp vart fjärde år och man bör bortse från den intäkten om man vill jämföra flera år.

  Den största kostnaden för UEFA är betalning till klubbar och förbund (EM) som deltar i turneringar. Bland annat betalade UEFA 500 m€ till de förbund som deltog i EM och EM-kval, 1 300 m€ till klubbar i Champions League (herrsidan) och 0,8 m€ till deltagare i andra turneringar (s. 7, Financial Report 2015/16). Den sista kategorin avser något förenklat damfotboll, U21, ungdomslandslag samt futsal (s. 17, Financial Report 2015/16 – Annex).

  Ser man specifikt till UEFA Women’s Champions League blev intäkterna 0,4 m€ och kostnaden blev 4,4 m€ (s.19, Financial Report 2015/16). Jämför med Champions League (herrsidan) och EM i Frankrike där intäkter från sändningsrättigheter, kommersiella rättigheter och biljetter blev 2 000 m€ och 1 900 m€ (s. 17-18, Financial Report 2015/16 – Annex).

  http://www.uefa.com/insideuefa/documentlibrary/aboutuefa/index.html

  Finns så klart även specifik information om UEFA Women’s Champions League 2017/18 att ta del av. Artikel 53-56 handlar om finansiell kompensation (s. 39-41, 2017/18 Regulations).

  http://www.uefa.com/insideuefa/documentlibrary/competitions/index.html

  Med det sagt måste den ersättning som betalas till klubbarna i UEFA Women’s Champions League täcka lagens kostnader och ge de lag som går långt i turneringen en extra bonus. Dagens ersättningar (20 000 € + mellan 12-20 000 € beroende på restid) är såsom redan nämnts för låga. Oavsett vad turneringen genererar för intäkter kan jag tycka att grundersättningen bör multipliceras med fyra. Även med höjningen är det inga stora summor men den bör innebära att klubblagen inte längre behöver gå med ekonomisk förlust. För högre ersättning än så behöver damfotbollen och turneringen visa att de genererar egna intäkter. En höjning skulle kunna innebära;
  – Deltagande lag; 80 000 € mot dagens 20 000 € (gäller varje omgång, men ej finalen)
  – Utslagna kvartsfinal; 25 000 €* samma som dagens 25 000 €
  – Utslagna semifinal; 50 000 €* samma som dagens 50 000 €
  – Tvåa i finalen; 200 000 €* samma som dagens 200 000 €
  – Vinnare av turneringen; 250 000 €* samma som dagens 250 000 €
  (*Är för generöst med högre utslagsbonus, tanken är ändå att stärka samtliga deltagande klubblag.)

  Se nedan för sammanlagd ersättning.

  SEXTONDELSFINAL
  32 lag x 80 000 €
  = 2 560 000 €
  ÅTTONDELSFINAL
  16 lag x 80 000 €
  = 1 280 000 €
  KVARTSFINAL
  8 lag x 80 000 € + 4 förlorande lag x 25 000 €
  = 740 000 €
  SEMIFINAL
  4 lag x 80 000 € + 2 förlorande lag x 50 000 €
  = 420 000 €
  FINAL
  1 förlorande lag x 200 000 € + 1 vinnande lag x 250 000 €
  = 450 000 €
  = TOTALT 5 450 000 € motsvarande 52 mSEK (att jämföra med dagens nivå om 1 850 000 € motsvarande 18 mSEK)

  Om man är generös kan lagen i huvudturneringen även erbjudas ett resebidrag till varje bortamatch likt tidigare system. Förlust i sextondelsfinal ger samtidigt redan utan resekompensation 80 000 € motsvarande 0,8 mSEK, förlust i åttondelsfinal ger 160 000 € motsvarande 1,5 mSEK, förlust i kvartsfinal ger 265 000 € motsvarande 2,5 mSEK, förlust i semifinal ger 370 000 € motsvarande 3,5 mSEK, förlust i final ger 520 000 € motsvarande 5,0 mSEK och vinst av turneringen ger 570 000 € motsvarande 5,5 mSEK. Med högre ersättning till klubblagen hamnar totalkostnaden för UEFA och turneringen sannolikt kring 8-10 m€, att jämföra med dagens nivå 4,4 m€.

  Med nuvarande ersättningsnivå ger en förlust i sextondelsfinal 20 000 € motsvarande 0,2 mSEK, förlust i åttondelsfinal ger 40 000 € motsvarande 0,4 mSEK, förlust i kvartsfinal ger 85 000 € motsvarande 0,8 mSEK, förlust i semifinal ger 130 000 € motsvarande 1,2 mSEK, förlust i final ger 280 000 € motsvarande 2,7 mSEK och vinst av turneringen ger 330 000 € motsvarande 3,2 mSEK. I dag är totalkostnaden för grundersättningen alltså 1 850 000 € motsvarande 18 mSEK.

  Bäst att friskriva sig från eventuell felberäkning.

 7. Meh, kom igen tolvan, klockan är över 18 och det har spelats tre matcher i allsvenskan i dag. Jag (vi alla) behöver ett fräscht kommentarsfält efter dagens händelser i bottenstriden!