UWCL 2019/20: Tidig exit


Båda de svenska representanterna i UEFA Women’s Champions League utslagna redan i 16-delsfinal. Det är nog bara att vänja sig vid att de svenska lagen blir utslagna tidigt i Champions League framöver när vi halkar allt längre efter stora lagen.

Jag väntar fortfarande på en härlig svensk skräll mot något av storlagen i den här turneringen. Inte denna gång heller.
Lite tråkigt att inte Sveriges formstarkaste lag (Rosengård och Eskilstuna) var Sveriges representanter, då kanske det hade slutat annorlunda.

Ett gruppspel ska ju vara på gång i turneringen och den lär ju troligtvis bestå av 16 lag så vi får hoppas att lagen lyckas ta sig förbi den här rundan de kommande åren, annars kommer ju Sverige också drastiskt falla på rankingen framöver.

De svenska lagen tvingades ju i år kämpa mot UEFAs usla seedningssystem, annars hade väl kanske åtminstone Kopparbergs/Göteborg FC haft lite bättre chans att ta sig förbi denna omgången. Piteå hade ju dock ändå tur med lottningen och kan inte skylla på den.

Göteborg försvarade sig bra i två matcher mot Bayern München men hade i ärlighetens namn inte särskilt mycket att komma med i offensiven i något av mötena. Men med den senaste tidens skador på exempelvis Hammarlund och tröttkörda spelare (Bøe Risa) var nog den defensiva inställningen rätt taktik.

Segern med 1-0 på bortaplan är förstås meriterande men det hade varit något av en stöld om man slagit ut Bayern. Även om tyskarna inte direkt imponerade så hade man ändå ganska god kontroll på det här dubbelmötet.

För Piteås del föll man på sin egen ineffektivitet i hemmamötet eller sin egen oförmåga att få till bra avslut. Lägena fanns men inte kvaliteten. Att Brøndby dessutom spelade riktigt dåligt försvarsspel för ovanlighetens skull gör ju det hela ändå mer frustrerande.

I kvällens returmatch är Piteå inte särskilt bra överhuvudtaget och matchen var betydligt jämnare och 1-1 ett rättvist resultat. Svagt passningsspel, chansbollar utan adress och åter usla avslut präglade matchen. Ex-LFC:aren Nicoline Sørensen gjorde Brøndbys mål precis som i första mötet medans Piteå behövde ett självmål för att få den i nät.

Matchens 3 främsta

1. Katrine Abel (Brøndby) – Stabil matchen igenom och plockade ner eller boxade undan alla höjdbollar som Piteå pepprade henne med. En riktigt snygg räddning på Janogys vänsterskott också, Piteås enda abvslut som riktigt testade henne.

2. Madelen Janogy (Piteå) – Enda spelaren i Piteå som gör en bra match, men hon var å andra sidan riktigt bra. Utmanade, vände och vred på motståndarna, men hade behövt mer hjälp av sina medspelare som inte alls var på tårna.

3. Mille Gejl (Brøndby) – Slet i defensiven och såg också till att hemmalaget fick hålla i bollen och med fin teknik drog hon också igång sitt lags bästa anfallsförsök.

Bra match också av från KIf Örebro utlånade mittback Linnea Svensson i Brøndbys mittförsvar.