UWCL: Frankfurt eller PSG?


Ikväll ska segraren av UEFA Women’s Champions League 2014/15 koras. FFC Frankfurt är i final för sjätte gången och har redan tre titlar medans Paris Saint-Germain står i sin första final. Matchstart 18.00. Matchen sänds på Eurosport.

Stark offensiv (Frankfurt) mot stark defensiv (PSG) känns det som på förhand även om båda lagen har utmärkta spelare på alla positioner. Jag tror på en ganska jämn final men kanske att Frankfurt ändå är knappa favoriter med tanke på PSGs mittfältssituation samt skadefrågetecken. Att finalen spelas i Tyskland bör förstås också vara till fördel för Frankfurt. PSG spelade dock sin kanske bästa fotboll någonsin när man slog ut Wolfsburg i semifinalen så här kan allt hända.

Jag tycker kanske att PSG förtjänar titeln lite mer efter att ha slagit ut både Wolfsburg och Lyon längs vägen medans Frankfurt egentligen inte har haft någon riktigt tuff motståndare ännu. För turneringens skulle vore det bra om Frankfurt vinner för då får ju Tyskland tre lag med i nästa upplaga.

Målvakter
Målvaktsduellen känns ganska jämn. PSGs polska landslagsmålvakt Katarzyna Kiedrzynek går från klarhet till klarhet och har en stark säsong bakom sig. Frankfurt, som har haft ett betydligt enklare spelschema har gått runt på samtliga tre målvakter och den givna ettan Desirée Schumann har hittills endast spelat tre matcher.

Försvar
PSGs styrka ligger i försvarsspelet. I fransyskorna Laura Georges och Sabrina Delannoy och tyskorna Annike Krahn och Josephine Henning har man fyra mycket starka landslagsmittbackar. Frågetecken dock för Georges och Henning som har haft skadeproblem. I franska landslaget spelar också ytterbackarna Jessica Houara och Laure Boulleau.

Frankfurts lilla svaghet finns i försvaret. Man spelar med en trebackslinje där inte riktigt lika namnkunniga trion Kathrin HendrichMarith Prießen och Peggy Kuznik varit de ordinaire. Hendrich har en stark säsong bakom sig men hennes slarv gav baklängesmål i helgen. De tre har dock bra stöd från yttrarna i defensiven.

Mittfält
PSG kan få defensiva problem på det centrala mittfältet när både Caroline Seger och Kheira Hamraoui är avstängda. Lyckligtvis för laget så är Shirley Cruz tillbaka i storform och hon blir lagets absoluta nyckel. Vem hon får bredvid sig är mer ovisst men Aurélie Kaci är väl ett ganska troligt val. Skadeförföljda Linda Bresonik har inte kommit upp i toppformen hittills den här säsongen men är ju ett utmärkt alternativ. Formstarka och energiska yttermittfältaren Kenza Dali har också dykt upp centralt lite då och då. Tekniska Fatmire Alushi har haft lite skadebekymmer men är annars given på en kant eller i anfallet.

Frankfurt tappade ju lånet Jessica Fishlock till den amerikanska ligan mitt under våren men har fått in en utmärkt defensiv lösning på mittfältet när försvarsjätten Saskia Bartusiak nu är tillbaka från skada. Tillsammans med spelgeniet Dzsenifer Marozsán och alltid vassa Simone Laudehr bildade de ett hyperstarkt mittfält förra helgen tills Bartuysiak gick av i halvtid. Lagets yttrar var då alltid pålitliga och duktiga Kerstin Garefrekes samt Ana-Maria CrnogorčevićBianca Schmidt och Svenja Huth är också ett bra alternativ.

Anfall 
Célia Šašić har öst in 13 mål på sju matcher för Frankfurt, dock mot relativt svagt motstånd men hon är ju en av många potentiella matchvinnare i lagets offensiv. Verónica Boquete kan säkert dyka upp i #10-rollen precis som i helgen, och där är hon ju en av världens absolut bästa. Kozue Ando och Mandy Islacker är andra offensiva alternativ.

Ingen i PSG har gjort mer än två mål hittills i turneringen men man har som sagt också haft betydligt tuffare väg till final. Marie-Laure Delie lär starta på topp tillsammans med Kosovare Asllani och deras samarbete bör nog fungera väldigt bra om det ska gå vägen. De komplementerar ju annars varandra bra. Amerikanskan Lindsey Horan finns på skadelistan.