UWCL: Inför åttondelsfinalerna


UEFA Women’s Champions League 2014-15 är framme vid åttondelsfinalerna. Här kommer en liten titt på de olika åttondelsfinalerna och de svenska motstånden. De svenska lagen är klara favoriter att ta sig vidare och det får ses som ganska stora skrällar om de misslyckas med det.

FC Zürich (Schweiz) vs Glasgow City (Skottland)
FC Rosengård (Sverige) vs Fortuna Hjørring (Danmark)
Paris Saint-Germain (Frankrike) vs Olympique Lyon (Frankrike)
VfL Wolfsburg (Tyskland) vs Neulengbach (Österrike)
Linköpings FC (Sverige) vs Zvezda-2005 (Ryssland)
FC Barcelona (Spanien) vs Bristol Academy (England)
FFC Frankfurt (Tyskland) vs Torres (Italien)
Brøndby (Danmark) vs Gintra Universitetas (Litauen)


Linköpings FC ställs mot ryska ligaledaren Zvezda-2005. Jag tycker Linköping bör kunna vinna med ett par måls marginal hemma och därigenom ha ett bra utgångsläge för bortareturen.

Zvezda besegrade klart isländska Stjarnan med totalt 8-3 i sextondelsfinalen, siffror som snarare berodde på svagt spel av Stjarnan med naivt försvarsspel snarare än bländande spel av Zvezda. Med det sagt så finns det ändå kvalitet i laget och Linköping kan inte gå på halvfart. Laget är effektivt i offensiven och har både gjort flest och släppt in minst antal mål i ryska ligan.

Linköping ska framför allt se upp med anfallaren José Nahi från Elfenbenskusten. En komplett anfallare som är stor, stark och snabb men även med bra mål- och spelsinne. Hon flankeras vanligtvis av  två ukrainska landslagsanfallare; tekniska och lite luriga Olha Boichenko och pålitliga målskytten Daria Apanashchenko, på varsin kant.

Anfallsspelet kretsar också nästan enbart på att nå någon av de tre ganska snabbt då det egna spelet i övrigt inte är särskilt vasst. Linköping bör kunna stressa sönder motståndarnas passningsspel och äga mittfältet. Defensivt är man ganska välorganiserade men man saknar toppspelare och har en ganska orutinerad försvarslinje som jag tror Linköping har goda chanser att både spela sig runt och igenom. Dessutom saknas den mest rutinerade, avstängda Elena Suslova, i första mötet.


FC Rosengård möter en tuffare och mer spelskicklig motståndare i Fortuna Hjørring som för fjärde året i rad ställs mot svenskt motstånd i turneringen. Man har aldrig lyckats besegra ett svenskt lag över två möten och det ska man inte heller lyckas med den här gången heller trots att man har ett lag med riktigt bra spelare på alla positioner.

Man har en startelva bestående av en rad danska landslagsspelare samt några utländska namn även om det inte är samma stjärnglans som i Rosengård.  Även om man är passningsskickliga så har man inte heller det tempo och finess som Rosengård bjuder på när man spelar bra fotboll och där kommer nog den stora skillnaden mellan lagen ligga.

På mittfältet har man duktiga lagkaptenen Sofie Junge Pedersen . Jag tycker också man bör använda amerikanskan Janelle Cordia där men hon spelade mittback i förra omgången. Tekniska anfallaren Nadia Nadim gjorde målsuccé i amerikanska NWSL i somras och är lagets främsta målskytt i ligan tillsammans med nigerianska anfallskollegan Chi-chi Igbo som dock har skadeproblem och kan missa matchen precis som Karoline Smidt.


Stormötet i denna omgång står förstås mellan de franska storlagen PSG och Lyon. Lyon får ses som klara favoriter att gå vidare och var tämligen överlägsna (trots att segern blev knappa 2-1) när lagen möttes i ligan förra helgen. PSG har en del skadebekymmer och spelmässigt är man ännu inte uppe på Lyons nivå. Man har dock ett starkt försvar som skulle kunna fixa en liten skräll.

Ett annat på förhand riktigt jämnt möte är det mellan FC Zürich och Glasgow City. Jag tycker ändå att Glasgow borde dra det längsta strået mot Zürich väldigt unga trupp.

Spanien får nog revanch på England vars lag ofta skickat ur de spanska ur turneringen. Nu är Barcelona klara favoriter mot Bristol Academy som inte har någon imponerande säsong bakom sig. En helt given spansk sger är det dock inte.

I övrigt ska Brøndby ganska lätt köra över litausika Gintra och Frankfurt ska inte ha några problem med det till i år klart försvagade Torres. Neulengbach är också helt chanslösa mot Wolfsburg.