UWCL: Inför åttondelsfinalerna


Det har blivit dags för åttondelsfinaler i UEFA Women’s Champions League och för många av favoriterna är det nu det börjar på allvar eftersom motståndet var ganska svagt för de flesta i förra omgången. Hälften av matcherna går glädjande nog att följa på Eurosport i övrigt är UEFAs Livescore bästa källa till snabba resultat för här på bloggen hinns inte samma resultatservice med som i förra omgången.

31/10  16.00  Zorkij (Ryssland)Olympique Lyon (Frankrike)   Eurosport 2
Zorkij är visserligen ett stabilt lag men Lyon rår man inte på.

31/10  18.00  Stabæk (Norge) – Juvisy (Frankrike) Eurosport 2
Känns som två av de jämnare lagen i denna omgång och också två lag med något tveksam form, framförallt i offensiven. Kampen om mittfältet mellan Stensland/Pedersen i Stabæk och Soubeyrand/Catala i Juvisy blir nog viktig. Sedan återstår att se om Juvisys storstjärna Gaëtane Thiney är på bättre spelhumör än Stabæks supertalang Caroline Graham Hansen. Jag tror på två täta matcher och en skandinavisk triumf tillslut.

31/10  18.30  Fortuna Hjørring (Danmark) – Kopparbergs/Göteborg FC
Göteborg får ses som klara favoriter mot danskorna som man ställdes mot även förra året i just åttondelsfinal. Fortuna känns inte som ett starkare lag i år, snarare tvärtom, inte ens norska speldirigenten Lisa-Marie Woods har sett särskilt het ut i år. Dessutom har man fått landslagsmålvakten Heidi Johansen korsbandsskadad och ställer, precis som mot Glasgow, 17-åriga Maria Christensen i mål. Göteborg känns starkare på nästan samtliga positioner och jag har svårt att se att laget ska förlora över två matcher.

31/10  19.00  LdB FC MalmöBardolino Verona (Italien)
Även Malmö får ses som klara favoriter. Att döma av matchen mot Birmingham så bör italienskorna få svårt att hänga med om Malmö spelar så bra som man kan göra och de kan nog också få problem med orken mot slutet. Verona-laget har dock några riktiga matchvinnare i truppen så det går inte slappna av. Jag misstänker dock att deras inte alldeles blixtsnabba förvar kommer få stora problem med en revanchsugen Ramona Bachmann. Man saknar också avstängda Claudia Squizzato, skadade Marta Carissimi (som var fantastisk mot Birmingham) och inte heller anfallsstjärnan Melania Gabbiadini är nog redo för spel. Kul blir det i alla fall att åter få se Italien-proffsen Maria Karlsson och Stephanie Öhrström på svensk mark.

31/10  20.00  Torres (Italien) – Olimpia Cluj (Rumänien)
Att Olimpia skulle ta sig till åttondelsfinal var en liten skräll men här tar det definitivt stopp, för Torres ytterligare ett par snäpp bättre än österrikiska Neulengbach.

1/11  14.00  Sparta Prag (Tjeckien) – FC Rossijanka (Ryssland)
Det kan nog bli ganska målsnålt eftersom både tjeckiska och ryska lag ofta är stabila i defensiven. Rossijanka med Sofia Jakobsson och Linnea Liljegärd i truppen bör dock ändå kunna avgöra hemma i Ryssland om inte redan denna vecka på bortaplan.

1/11  15.00  Arsenal (England) – Turbine Potsdam (Tyskland)  Eurosport
Omgångens “toppmöte” mellan två lag som alltid når långt i turneringen och förra året åkte ut i semifinal. Arsenal förlorade då mot Frankfurt men mot dagens Turbine Potsdam har man nog klart större chanser att avancera. Det känns på förhand helt öppet. Kanske får vi se något så ovanligt som ett tyskt lag som åker ut redan i åttondelsfinal.

1/11  17.00  VfL Wolfsburg (Tyskland) – Røa (Norge)  Eurosport
Som vanligt hoppas jag på andra skandinaviska framgångar där inte svenska lag står för motståndet men i det här fallet behövs det en rejäl norsk skräll. Wolfsburg har en riktigt svårstoppad offensiv när man är på spelhumör. Røas chans ligger i att utnyttja de luckor som tyskorna släpper i defensiven i sin anfallslusta. Jag tror dock att Europa-äventyret tar slut här för norskorna som inte heller får spela på sin hemmaplan i returen eftersom konstgräset inte fick godkänt.