UWCL: Inför gruppkvalet


I helgen drar UEFA Women’s Champions League 2014/15 igång med gruppkval. 32 lag är indelade i åtta grupper. Åtta gruppsegrare och de två bästa tvåorna tar sig vidare till höstens 16-delsfinaler dit de svenska lagen redan är kvalificerade.

Grupp 1 (spelas i Lettland)
FC Zürich får ses som favorit i en ändå relativt öppen grupp.  Nästan alla schweiziska landslagsspelare spelar numera i klubbar utanför landet så det är ett ungt, men mycket talangfullt, schweiziskt lag där de lite mer rutinerade Marina Keller, Fabienne Humm och Nicole Remund blir extra viktiga. Man får  se upp med förra årets skrällgäng, turkiska Konak Belediyespor, vars lag även i år innehåller rumänska landslagsspelarna Raluca Sârghe och Cosmina Duşa. Även vitryska FC Minsk, som har flera nigerianska spelare i truppen (bl.a. Sverige-bekanta Onome Ebi) kan kanske ställa till bekymmer. Sistaplatsen är vigd för lettiska Rīgas Futbola skola.

Grupp 2  (spelas i Rumänien)
Grupp 2 har en klar favorit i rumänska Olimpia Cluj som siktar på vårens kvartsfinaler. Dit blir det förstås svårt att nå men man har en bra trupp med en rad rumänska landslagsspelare förstärkt med några utländska spelare, bl.a. duktiga ungerska anfallaren Fanni Vágó. Främsta utmanare är irländska Raheny United som har ett par irländska landslagsmittfältare truppen men som ändå inte bör fixa gruppsegern. Maltas Hibernians FC och Bulgariens FC NSA Sofia är för svaga.

Grupp 3 (spelas i Montenegro)
Slovenska ŽNK Pomurje Beltinci har goda chanser att vinna gruppen. Man har fått tillbaka landslagsstjärnan Mateja Zver och har även värvat en del kroatiska landslagsspelare i tillägg till de många slovenska landslagsspelarna. Främsta hotet kommer från ungerska mästarna MTK Hungária FC som dock känns lite svagare i år. Estländska Pärnu JK och Montenegros Ekonomist ska inte kunna hota.

Grupp 4 (spelas i Skottland)
Glasgow City LFC har kanske inte riktigt lika stark trupp i år men har ändå en hel del brittiska landslagsspelare i truppen och är klara favoriter i gruppen. Slovakiska FC Union Nové Zámky satsar även i år internationellt och med bl.a. fem afrikanska spelare i truppen så kan de förstås vara lite oberäkneliga. Ukrainska WFC Kharkiv har ett ganska rutinerat lag men de flesta av de bästa ukrainska spelarna återfinns i Ryssland så laget ska inte räcka till gruppseger. Nordirländska Glentoran får svårt att undvika sistaplatsen.

Grupp 5 (spelas i Kroatien)
Serbiska ZFK Spartak Subotica är klar gruppfavorit. Laget är även i år förstärkt med bl.a. en del afrikanska spelare, inte minst giftiga anfallaren Chinasa (Ekvatorialguinea) som tidigare spelade i nu nerlagda polska laget Unia Racibórz. Kroatiska ŽNK Osijek är enda lilla hotet om gruppsegern och kan kanske med hemmapublikens hjälp skrälla. Grekiska Amazones Dramas AS bör inte vara tillräckligt bra och det är definitivt inte heller moldaviska CS Goiador-SS 11-Real.

Grupp 6 (spelas i Litauen)
Cypriotiska Apollon Limassol LFC har de senaste åren satsat stenhårt på turneringen men ännu inte fått till det. I år är satsningen lite mindre men i truppen ryms ändå spelare från bl.a. Brasilien, USA och Holland. Man har haft tur med lottningen och varken albanska KS Vllaznia, litauiska FK Gintra Universitetas eller färöiska Klaksvíkar Ítrottarfelag utgör något större hot.  FK Gintra Universitetas, som ju för ett par år sedan hade några svenska spelare i truppen har i år åter satsat lite internationellt med bl.a. Ekvatorialguineas Laetitia Chapeh. Färöiska KÍ är enda lag som deltagit i samtliga upplagor av turneringen.

Grupp 7 (spelas i Bosnien)
Åland United har inte haft någon tur med lottningen och kommer gå en hård kamp om gruppsegern mot de polska mästarna KKPK Medyk Konin. Åland United kommer till spel utan sina F20-landslagsspelare som är på plats i Kanada för F20-VM. Man har dock istället tillfälligt fått in amerikanskorna Manya Makoski, Katie Kelly och Megan Lindsay samt duktiga finska mittfältaren Tiina Saario som gör comeback i laget. Därmed får nog laget, som även bl.a. innehåller duktiga spelare som Marianna Tolvanen, Cynthia Uwak, Monica Dolisnky samt svenskorna Kim Sundlöv och Sanna Åhlander, ses som favoriter. I Medyk Konin spelar bl.a. anfallstalangen Ewa Pajor och flera andra polska landslagsspelare. Makedoniens ZFK Kocani och Bosniens WFC SFK 2000 Sarajevo har inget med gruppsegern att göra.

Grupp 8 (spelas i Portugal)
Belgiska Standard Liège är solklar gruppfavorit. I laget finns en rad nyckelspelare från det belgiska landslaget som exempelvis Aline Zeler, Maud Coutereels och Tessa Wullaert. Israeliska ASA Tel-Aviv FC, walesiska Cardiff Met ALFC och portugisiska Clube Atlético Ouriense får sikta in sig på andraplatsen.

Mer om förutsättningarna för kommande upplaga av turneringen: UEFA Women’s Champions League 2014/15