UWCL: Kvartsfinaldags


Det är dags för de fyra kvartsfinalerna i UEFA Women’s Champions League. På förhand finns det fyra solklara favoriter och det skulle förvåna om det inte blir Tyresö, Arsenal, Wolfsburg och Potsdam som når semifinal. Det får dock gärna bli någon skräll, men helst inte på svensk bekostnad!


22/3 14.45 Tyresö FF – SV Neulengbach    TV4 Sport

Tyresö är förstås solklara favoriter och kommer att möta ett österrikiskt lag som kommer lägga sig på försvar och satsa på kontringar. För Tyresö gäller det att sätta fart på bollen Boquete, Marta, Seger, Press, Rilany, Klingenberg, Sembrant, Engen och övriga helt enkelt vara för bra. Förhoppningsvis har inte de ekonomiska bekymren förstört spelarna uppladning alldeles. Man får dock passa sig så att man inte går ner för mycket i tempo för då kan nog Neulengbach försvara sig väl. Men med hemmapubliken i ryggen och med senaste tidens skriverier så vill man nog ut och visa att man kan spela fotboll också.

Neulengbach har en hel del duktiga österrikiska spelare i truppen men det är baran anfallsesset Nina Burger som är given i landslaget. Det är hon som ska göra lagets mål. Man har fått intressant förstärkning i tekniska taiwanesiskan Tseng Shu-o och man har även några slovakiska landslagsspelare i truppen. Sammantaget ska man dock helt enkelt inte räcka till mot Tyresö över två matcher.


22/3 15.00 ASD Torres – Turbine Potsdam    

En kvartsfinal där det kanske finns en liten skrällchans. Turbine Potsdam har visserligen imponerat hela säsongen resultatmässigt men spelet har inte alltid varit lika lysande. Nu ser jag ändå laget som stora favoriter men helt lätt bör det inte bli. I lagets väldigt internationella trupp har tyskorna Tabea Kemme, Julia Simic och Johanna Elsig stuckit ut i år. I offensiven har man också Lisa Evans och Genoveva Añonma i mycket bra form. Förhoppningsvis får Antonia Göransson också lite mer speltid än hon fått den senaste tiden..

Torres har en tunnare trupp än vanligt då man tappat en del landslagsspelare det senaste året och alldeles nyligen lämnade duktiga mittfältaren Pamela Conti truppen. Det finns dock fortsatt gott om landslagsspelare i truppen.Viktiga defensiva pjäser som Elisabetta Tona och Daniela Stracchi är tillbaka efter skador och om de är i bra form så betyder det oerhört mycket för laget. Tidigare Piteå-spelaren Hallbera Gisladóttir har anslutit under vintern. I offensiven ställs hoppet även i år till Patrizia Panico som toppar italienska skytteligan med 28 mål på 22 matcher.


22/3 17.00 VfL Wolfsburg – FC Barcelona   Eurosport

Regerande mästarna Wolfsburg har mycket goda chanser att nå semifinal. Laget är visserligen bara trea i Bundesliga och har inte riktigt imponerat i år men Goeßling, Keßler, Müller, Popp, Jakabfi, Faißt och de andra ska kunna vinna på ren fart och tyngd. Nilla Fischer ska nog kunna dominera i luftrummet som vanligt men ska nog inte ge de tekniska spanjorskorna för mycket utrymme längs marken.

Barcelona toppar visserligen ligan överlägset men här ska man ändå inte rimktigt räcka till. Laget har ganska svårt att skapa många målchanser mot topplagen i Spanien och här lär det inte bli lättare. Laget måste bjuda på sitt allra bästa passningsspel, var stabila bakåt och bjuda på hypereffektivitet i offensiven om det ska gå vägen. Nyckelspelare är duktiga Ruth Garcia och Marta Torrejon i defensiven, Miriam Diéguez och Virginia Torrecilla på mittfältet samt den offensiva trion Sonia Bermudez, Marta Corredera och Alexia Putellas. På mittfältet saknar man Vicky Losada som lämnat för spel i NWSL, samt Jennifer Hermoso som ju redan spelat i årets upplaga av Champions League med Tyresö.


23/3 20.00 Birmingham City – Arsenal LFC   

Arsenal har genomgått stora förändringar under vintern där man bl.a. tappat tidigare nyckelspelare som Steph Houghton, Kim Little och Gemma Davison. KIvar finns dock starka namn som exempelvis Alex Scott, Jordan Nobbs, och Kelly Smith samtidigt som man fått in fina nyförvärv som Casey Stoney, Yukari Kinga, Shinobu Ohno och Anouk Hoogendijk. Trots att man sannolikt inte är särskilt samspelta ännu så är man stora favoriter att gå vidare.

Birmingham City har försvagats ytterligare under vintern och tappat backpjäserna Laura Basset och Rachel Unitt. Mycket hänger nu på landslagsspelarna Karen Carney och Jade Moore för att man ska kunna skrälla mort Arsenal.