Väntad start på Elitettan 2014


Elitettan 2014 har fått en relativt väntad start och följer till stora delar tipsen inför säsongen.

elitettan4_2014Seriefavoriterna Mallbacken, Sunnanå och Hammarby har inlett övertygande där de från Damallsvenskan nedflyttade lagen har haft seriens starkaste defensiv hittills medan Hammarby öser in mest mål framåt. Sunnanå har inte haft lika stora skadeproblem som förra året och så länge man har toppspelare som exempelvis Carina Holmberg och Helen Okauno hela friska kommer man hänga med i toppen.

En del skadeproblem har däremot Hammarby haft (på målfarliga Moa Hedell och Emma Jansson) men man har ändå alltså fått en bra start på säsongen med sin ganska breda trupp där även Matilda Agné saknas efter att ha tagit en paus från fotbollen. Mallbackens Mimmi Larsson hade det tufft i Damallsvenskan men har fått bra fart på målskyttet igen i inledningen av Elitettan. Stabila Mallbacken ser ut att bli svårbesegrade även i år.

Närmast utmanar inte helt oväntat Kvarnsveden (med toppspelare som Petra Larsson, Michele Dalton och Darcel Mollon) och Djurgården (med föra årets skyttedrottning Alexandra Höglund och nyförvärv som Mia Jalkerud). Det blir intressant att se om de orkar utmana hela vägen eller om de kommer åka på för många plumpar i protokollet.

Redan nu återfinns de tre nykomlingarna Bollstanäs, Halmia och Brommapojkarna på de tre nedflyttningsplatserna och känslan är väl att de kommer få rejält tufft även fortsättningsvis. Redan nu har Bollstanäs tränare och gamla storspelare Linda Fagerström fått ta plats på planen igen för att ge laget en stor dos välbehövlig rutin. Laget har släppt in flest mål i serien hittills.

Alltid roligt att se stora spelare göra comeback. Ytterligare ett exempel är Hovås Billdals finska tränare Jessica Julin som också dragit på sig fotbollsskorna igen och bildar ett vasst mittfält med rutinerade Linda Nöjd, som gjorde comeback i höstas, och finskan Taina Hartikainen. Laget har fått betydligt bättre fart på målskyttet i inledningen av denna säsong än förra året.

LB07 (Limhamn Bunkeflo) har precis som förra året fått en ganska bra start på säsongen och skytteligaledande Michaela Johnsson och comebackande Emma Stålhammar är heta i lagets offensiv. För tänkta försvarsklippan Sara Larsson blir det dock trots allt inget spel i år då hon istället ska bli mamma. Bara att önska lycka till och kanske blir det en till intressant comeback så småningom.

QBIK har inlett relativt stabilt medan Älta och Sirius nog inte helt nöjda med säsongsinledningen. Sirius har gått från het uppflyttningskandidat 2013 till målsnålaste laget i säsongsinledningen 2014. De stora spelarförändringar och tunga spelarförlusterna ligger förstås till grund till det men man har också haft ett ganska svårt spelschema inledningsvis.. Ekonomiskt tyngda Umeå Södra ser också som väntat ut att få det betydligt tuffare i år.

Skytteligan
6 mål: Michaela Johnsson (Limhamn Bunkeflo)
4 mål: Mimmi Larsson (Mallbacken)
3 mål: Malin Fors (Hovås Billdal), Pernilla Milton (Hovås Billdal), Olga Ekblom (Hammarby), Alexandra Höglund (Djurgården)


Se även Inför Elitettan 2014