Världens bästa liga….nästan.


Båda Sveriges representanter utslagna i Champions Leagues kvartsfinal och genast ifrågasätts här och var slagstyrkan på Damallsvenskan. Och det är klart att man kan börja undra när en liga som hade finalister i Champions League sju av de första åtta åren nu plötsligt har svårt att ta sig till semi-final. Men nu finns det vissa förklaringar och årets turnering känns ändå som ett steg framåt jämfört med de senaste två åren.

Först och främst Umeå, en pionjär inom damfotbollen som dominerade stort med bl.a. fem finaler och två segra i Champions League. Man var ganska överlägsna i Sverige under en tid. De senaste åren har vi sett flera olika vinnare. Vi har också sett flera lag med ekonomiska bekymmer vilket lett till att fler svenska spelare sökt sig utomlands. Ldb Malmö och Göteborg tillhör ändå topplagen i Europa men ses nog ändå bara som tredje och fjärde favoriter till att vinna damallsvenskan. Till sist får man inte glömma bekymret med vår-höst säsong som var extra tydligt i år. Både Malmö ochGöteborg har haft stor omsättning på spelare i sina trupper och har inte hunnit spela ihop sina lag ännu. Men i år föll båda lagen mot starkt motstånd.

Det satsas klart mer nu på damfotboll ute i Europa och toppspelarna har samlats i några få klubbar som år efter år gjort upp om Champions League titlarna. Det handlar framförallt om de tyska topplage, Lyon och i viss mån Arsenal. Svenska lagen har ekonomiskt hamnat en bit efter men det är möjligt att en ändring är på gång med framförallt Tyresös storsatsning.

Det är inte helt lätt att ranka världens bästa ligor och Champions League ger egentligen bara en viss fingervisning, men jag håller den tyska ligan som nummer ett, men faktiskt mycket tätt följt av den svenska. I Tyskland finns i dagslaget fyra riktigt bra lag i Frankfurt, Turbine Potsdam, Duisburg och Wolfsburg sedan är det ett stort hopp. I Sverige såg vi förra året en betydligt jämnare liga där nästan all kunde slå alla. I år kommer det nog bli tydligare skillnad mellan toppen och botten även i Sverige.

Den stora skillnaden mellan tyska och svensk damfotboll ligger i bredden. Det finns oerhört många fler tyska än svenska damfotbollspelare och det faller sig ganska naturligt att det därmed också finns många fler som håller hög klass.  I Sverige räcker inte de svenska spelarna av hög klass till för att fylla trupperna i en hel liga och många lag har väldigt unga trupper kryddade med utländska stjärnor. En annan tydlig skillnad mellan t.ex. gårdagens kombatanter Frankfurt och Malmö är bredden på trupperna. På Malmö’s bänk sitter ett gäng unga talanger och på Frankfurts ett gäng landslagsspelare.

Övriga ligor då?

Övriga Norden har halkat efter Sverige en del. Topplagen i Danmark och Norge är bra men sen är det väldigt stor skillnad, framförallt i Danmark. I Ryssland och Frankrike råder lite samma läge, topplagen har alla bra spelare och övriga ligger ljusår efter. England har fått en riktigt bra och jämn liga sedan man förra året införde sin nya WSL med endast åtta lag. Att bara ha åtta lag innebär att alla lag kan få ihop ganska slagkraftiga trupper även om det framförallt är Arsenal och Birmingham som lockat till sig landslagsspelarna.

Vad gäller total kvalité på ligorna i Europa skulle jag ranka enligt följande:

1. Tyskland

Överlägsen toppbredd, mittenlag som skulle vara topplag i de flesta ligor.

2. Sverige

Bra toppbredd även här men snäppet under de  tyska topplagen.

3. England

Jämn liga med stark topp. Men bara åtta lag.

4. Frankrike

Fyra topplag, övriga långt efter.

5. Ryssland

Några köpstarka lag i toppen, övriga långt efter. Endast åtta lag.

6. Norge

Norska topplag är alltid starka även om de haft det jobbigt i Champions League. Hyfsat jämn liga.

7: Danmark

Två-tre lag av klass, övriga långt efter.

8. Italien

Hyfsat starka topplag som ändå inte kan mäta sig med Europas bästa.

9. Spanien

Spanien ett land på uppgång, men ligan innehåller hela 18 lag och kvalitén är mycket varierande.

10. Holland-Belgien

Belgien och Holland kommer i år göra en gemensam satsning och slå ihop sina damligor för att stärka kvalitén.