Värvningsjakten fortsätter


Det börjar nog bli svårt för klubbarna att hitta spelare av hög klass och som inte står under kontrakt i Sverige nu. De flesta klubbarna har redan förlängt med sina svenska nyckelspelare. Sofia Jakobsson är säkerligen den mest eftertraktade svenska spelaren i Europa just nu då det framkommit att hon lämnar Ryssland. Förhoppningsvis blir det spel i Sverige istället. Att återvända hem till Umeå eller spela hos mästarna Tyresö känns kanske som de hetaste alternativen i så fall. Linköping och Göteborg är kanske också tänkbara alternativ.

QBIKs Julia Spetsmark är fortsatt eftertraktad och har inte tagit något beslut ännu. Sunnanå eller utlandet tycks det luta mot om man ska tro media. Sunnanå verkar för övrigt ge ett bra intryck hos de som besöker klubben, senast i raden av spelare att besöka Skellefte-klubben är AIKs U-landslagsspelare Malin Diaz och Elin Borg. Flera andra AIK-spelare som Jennie Nordin, Clara Markstedt och Susanne Nilsson kan nog också vara på väg bort från klubben som precis som Djurgården ser ut att tappa en stor del av truppen till nästa års debut i Elitettan. På tal om Djurgården så är jag fortsatt spänd på att se vad som händer med Jessica Landström och Susan Varli till nästa säsong.

Julia Molin är en annan fortfarande ung och talangfull spelare som borde locka intresse från många nu när hon bestämt sig för att lämna Kristianstad. Jag trodde inför säsongen att hon skulle få ett litet genombrott i år på Kristianstads mittfält, men det kom istället som högerback under hösten. Både hon och klubbkamraten Elin Nilsen uppvaktas av bl.a. Vittsjö.

F19-landslagets mittfältare Julia Wahlberg är säkert en spelare som många klubbar i Elitettan och Damallsvenskan är intresserade av nu när hennes Tölö IF inte nådde Elitettan. Tölö IF som nästa år i division 1 kommer heta Kungsbacka DFF gör dock en intressant satsning för att nå Damallsvenskan och man har lyckats säkra stommen från årets trupp. Man var en hårsmån från att fixa platsen till Elitettan och man har nog goda chanser att gå upp redan nästa år.

Det är nog inte heller helt lätt att hitta värvningsbara spelare av hög klass utanför Sveriges gränser. De flesta europeiska ligorna är ju mitt inne i säsongen och är kanske inte helt villiga att släppa spelare och de amerikanska spelarna tycks nu i väldigt hög utsträckning blicka mot den nya ligan i Nordamerika. Många av de bästa spelarna i vår-höst ligorna har också förlängt sina kontrakt och blir också svårare att locka över. Annars finns det ju självklart många drömvärvningar där ute, men känslan är också att det inte finns ekonomi för några dyrare värvningar hos nästan någon svensk klubb just nu. Svenska ligans fortsatt höga kvalité lockar dock lyckligtvis ändå en del spelare som den skotska landslagstrion som söker utmaningar utanför Skottland. Återstår att se vem som vinner dragkampen om skyttedrottningen Jane Ross. Hayley Lauder hamnade som sagt i Mallbacken och Potsdam ser ut bli ny klubbadress för Emma Mitchell.

Kanske ska man ta en titt på just lite mindre damfotbollsnationer inom EU. Det finns säkert ett stort antal spelare som bara väntar på att blomma ut om de får rätt förutsättningar. Slovakiens tekniska offensiva mittfältare/anfallare Dana Fecková kanske vore nåt. Sloveniens anfallare Mateja Zver öser in mål där hon spelar även om det hittills bara varit mindre ligor, men helt klart en riktigt bra djupledsspelare.  Nordirlands mittfältare Sarah McFadden är både teknisk och kraftfull och skulle säkerligen bli riktigt vass i rätt träningsmiljö. Det skulle också vara kul att se fler sydeuropeiska influenser i Damallsvenskan. Vore grymt att se en talang som Spaniens Alexia Putellas utvecklas i Sverige.  Men jag misstänker att de börjar få ganska hyfsade förutsättningar till utveckling också i Barcelona. Veronas Christiana Girelli är en annan tekniskt briljant spelare som bara blir bättre och bättre.

Relaterade inlägg: Silly Season – övergångar & rykten