Veckans Silly Season


Det har varit ganska lugnt med övergångar i Damallsvenskan den senaste tiden men på andra håll händer det ett och annat.

I Elitettan händer det mer och Bollstanäs tar sats mot nytt kontrakt med två spelare från Ghana. Det handlar om landslagsmeriterade anfallaren Gifty Appiah samt 36-åriga Adjoa Bayor, tidigare landslagskapten. Bayor blev utsedd till årets spelare i Afrika 2003 men vilken form hon är i nu har jag ingen aning om.

I de nedre regionerna av serien finns också Jitex. Laget förstärker nu med 22-åriga Ellen Karlsson som spelade damallsvenskt med KIF Örebro 2012 och 2013.

IFK Kalmar hoppas haka på i täten av Elitettan och amerikanskan Erin Gunther återvänder för tredje gången till klubben för att förstärka offensiven under hösten. Backlinjen kan också komma att stärkas genom att ett eventuellt lån av Vittsjös U23-meriterade back Sanna Svensson.

Återvänder till Sverige gör Emelie Erlandsson efter flera år i den norska ligan. Hon har varit väldigt skadeförföljd och kommer närmast från Vålerenga men ska i höst spela för IF Limhamn Bunkeflo.

Maria Karlsson lämnar italienska Brescia för spel i Frankrike med Saint-Étienne. 30-åriga Maria Karlsson har bl.a .spelat i Kopparbergs/Göteborg FC precis som nya lagkamraten Sabrina Viguier som nyligen förlängde sitt kontrakt med Saint -Étienne.

FFC Frankfurt har varit förloraren bland de tyska topplagen under sommaren när man förlorat storstjärnorna Veró Boquete (till Bayern München) och Celia Sasic (slutat). Nu har man gjort klart med kanadensiska landslagsmittfältaren Sophie Schmidt.

I Tyskland har också USV Jena gjort klart med holländska ytterbacken/yttermittfältaren Claudia van den Heiligenberg. Snabba franska anfallaren Marina Makanza återvänder till tysk fotboll (spelade tidigare i Freiburg) och till Turbine Potsdam efter att inte helt lyckats i Montpellier.

Lämnar Frankrike gör också tyska Linda Bresonik. Efter en stark debutsäsong i PSG 2012/13 har haft stora skadebekymmer och spelat allt mindre och nu återvänder hon till Duisburg som ju åkte ur Bundesliga förra säsongen.

Som vanligt cirkulerar det en hel del rykten ute i Europa. PSG ska tydligen vara på gång att värva brasilianska Christiane. Ett mindre roligt rykte placerar Ramona Bachmann i tyska Wolfsburg.