Veckans Silly Season: Fokus på Island


25/2 Nobbad av landslagsledningen men Kosovare Asllani tycks ha fått en fin start i sin nya klubb Manchester City och blev idag målskytt när Piteå IF besegrades med 2-1 i en träningsmatch. Övriga mål av Toni Duggan (straff) och Tempest-Marie Norlin. Piteå har fått öva en hel del försvarsspel mot engelska ligans båda seriefavoriter och dagens uddamålsförlust och 0-0 mot Chelsea tidigare i veckan är bra resultat att ta med sig hem. Video- höjdpunkter Referat: Manchester City, Norrbotten-Kuriren, Piteå IF,

24/2 Kanadensiska landslagsmålvakten Erin McLeod är äntligen officiellt klar för FC Rosengård, det är den stora ”nyheten” hittills denna vecka. Läs mer om det i Sydsvenskan

Det isländska transferfönstret öppnades officiellt i måndags och hålls öppet till ligastarten i mitten av maj. Många övergångar har dock redan avslöjats tidigare under vintern.

Den isländska ligan har blivit lite av en språngbräda till övriga Europa för nordamerikanska spelare och det dyker upp några nya spännande namn varje år. Det ser ut att bli en intressant säsong där många lag värvar för att hänga med i toppen.

Flera lag satsar som vanligt ganska mycket på utländska spelare, inte minst Þór/KA som gjort klart med tre mexikanska landslagsspelare. Mest namnkunnig är målvakten Cecilia Santiago men även Stephany Mayor var startspelare i VM förra året. Natalia Gómez är den tredje. Lagets landslagsanfallare Sandra María Jessen är utlånad till Bayer Leverkusen men återvänder till seriestarten. Förra året spelade ju Klara Lindberg i klubben, men efterhängsna skadeproblem gör att det är oklart om eller var hon spelar i år.

ÍBV är ett annat lag där man hittar diverse nationaliter. Ny i år är bl.a. norska mittfältaren Lisa-Marie Woods som upplevt fotbollslivet i många olika delar av världen de senaste åren. Hon kommer närmast från spel i Kazakstan.

Den stora vinnaren hittills under Silly Season är utan tvekan Valur som ju bl.a. värvat hem trion Arna Sif Ásgrímsdóttir, Elísa Viðarsdóttir och Margrét Lára Viðarsdóttir från Sverige, landslagsmålvakten Sandra Sigurðardóttir från Stjarnan och backen Thelma Björk Einarsdóttir från Selfoss.

Just Selfoss är förloraren hittills då man ju även får klara sig utan mittfältsstjärnan Dagný Brynjarsdóttir som drar till Portland Thorns och jamaicanskan Donna-Kay Henry som flyttar till Stjarnan. .

Hos topplaget Stjarnan är det ganska stora förändringar när bl.a. brasilianskorna Poliana och Francielle har lämnat och Anna Björk Kristjánsdóttir flyttat till Örebro. Bland nyförvärven finns bl.a. Þórdís Hrönn Sigfúsdóttir från Älta och landslagsmeriterade anfallaren Katrín Ásbjörnsdóttir. Det tycks för övrigt fortsatt inte vara klart om lagkaptenen Ásgerður Stefanía Baldursdóttir återvänder till Kristianstad eller inte.

Hos de regerande mästarna Breiðablik har det varit ganska lugnt och förra årets starka trupp är till stora delar intakt. Offensiven har dock försvagats med Telma Hjaltalín Þrastardóttirs korsbandsskada och Aldís Kara Lúðvíksdóttirs flytt till FH

På följande sida i Morgunblaðið uppdateras övergångarna regelbundet även om den kanske inte är helt komplett.

,