Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Vem kan slå sig in i EM-startelvan?

em11Kanske aningen tidigt att börja spekuklera om  EM-startelvan, men Pia Sundhage ser ut att redan ha kommit ganska långt i sitt lagbygge. Som det ser ut idag tycker jag sju platser i startelvan känns hyfsat givna, medans övriga fyra platser är klart öppnare. Här är intrycken jag har fått av vilka spelare som ligger bra till för EM, utan att blanda in mina egna åsikter allt för mycket denna gång.

Kristin Hammarström stod för en ny mycket bra insats i målet idag och tog nog ett stort steg närmare att bli utsedd till förstemålvakt. För korsbandsskadade Hedvig Lindahl är det en kamp mot klockan, och eftersom hon inte kommer hinna göra mer än någon enstaka landslagsmatch innan EM är hon inte någon trolig förstemålvakt i år. Ryggproblemen för Sofia Lundgren kan nog även fälla henne som förstaval. Carola Söberg har ständigt varit strax bakom de tre men känns som en trygg backup och kommer säkerligen med till EM. Om skadebekymmer stoppar Lundgren och Lindahl så får vi kanske se en yngre målvakt som tredjeval. I så fall ligger nog Susanne Nilsson och Jessica Höglander bäst till för den ”se och lära”-rollen.

I backlinjen fortsatte Pia Sundhage idag att satsa på Nilla Fisher och Emma Berglund. Sundhage tycks fullt beslutsam om att ha Fischer i backlinjen och den större frågan är kanske vem som spelar bredvid henne. Emma Berglund har varit förstavalet hittills men snart är också Charlotte Rohlin tillbaka. Hon var med och gjorde lite tester på Bosön och kommer säkerligen bli en kandidat på mittbacksplats. Det som talar till Rohlin/Fischers fördel är också att de kanske kommer bilda mittbackspar i Linköping under våren och bli rejält samspelta. Bakom de tre ligger nog Amanda Ilestedt bra till för en EM-plats, men knappast en plats i startelvan. Malin Levenstad och Stina Segerström är övriga mittbackar som kan bli aktuella men känns långt ifrån Sundhages tänkta startelva i dagsläget. Ännu längre bort känns rutinerade Sara Larsson. Linda Sembrants korsbandsskada gör att hon säkerligen inte heller blir aktuell .

Sedan har vi då vad som kanske ändå är lite av akilleshälen, ytterbacksplatserna. Lina Nilsson och Sara Thunebro har känts som förstavalen hittills och jag skulle tro att det blir så även i EM. Båda har fina offensiva kvaliteer i sina bästa stunder, men kan falera i defensiven även om de även där har en hög högstanivå. Annica Svensson är ett säkert alternativ både till höger och vänster och kommer nog med till EM just därför. Kanske, kanske kan Jessica Samuelsson konkurrera om den trupplatsen. Annars det lite tunt just på ytterbacksplats men jag vill nog hävda att Göteborgs Marlene Sjöberg och Catrin Johansson hade varit bra alternativ, men de känns lååångt ifrån EM.

Caroline Seger och Lisa Dahlkvist har hittills varit givna för Sundhage på det centrala mittfältet och ligger nog nära att ta de platserna. Även de har fördelen av att spela tillsammans dagligen i klubblaget. Om nu Fischer mot förmodan inte får ta plats i mittförsvaret är hon förstås ett hett alternativ på mittfältet precis som Marie Hammarström som dock åter ser ut att bli mer aktuell på en kant. Carina Holmberg kanske kan konkurrera om en plats i truppen, men knappast i startelvan.

Så till de kanske allra mest öppna platserna, yttermittfältet. Här är det många jämna spelare som slåss om ynka två platser.  Marie Hammarström och Antonia Göransson startade idag och kommer ju definitivt med till EM men kan nog inte vara säkra på en plats i startelvan. Johanna Almgrens form tycks vara på uppåtgående igen och hon kommer nog vara med att konkurrera liksom Emmelie Konradsson som fått mycket förtroende från Sundhage. Therese Sjögran var också med och gjorde tester på Bosön och hittar hon tillbaka till storformen blir hon förstås också ett alternativ. Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson är även de säkert tänkta alternativ på yttermittfältet men konkurrerar kanske än mer om en plats i anfallet. Susanne Moberg är kanske inte helt borta från diskussionen men jag tror hon får mycket svårt att ta en startplats, men kan komma med i truppen. Det blir nog två av Hammarström, Asllani, Almgren, Sjögran och Jakobsson på yttermittfältsplats i startelvan.

I anfallet är förstås Lotta Schelin given. Frågan är vem som blir hennes anfallspartner. Sofia Jakobsson och Kosovare Asllani känns som de klart hetaste alternativen och det skulle förvåna om det blir någon annan. Elin Rubensson får nog svårt att bli en startspelare men jag tycker hon har sett het ut hittills på försäsongen och i truppen kommer hon säkert finnas. Olivia Schough har fått stort förtroende från Pia Sundhage och har också vissa möjligheter att komma med om hon presterar under våren.  Jessica Landström och Josefine Öqvist behöver nog komma tillbaka till absolut storform under våren för att åter bli aktuella.

Nåt ungt stjärnskott som fortsätter ta stora steg under våren kanske kan bli aktuella för de sista platserna i EM-truppen som får bestå av upp till 23 spelare. Jag tänker på spelare som t.ex. Lina Hurtig och Fridolina Rolfö. Annars kommer vi nog hitta truppen bland ovan nämnda spelare, eller har jag glömt någon spelare som kan bli aktuell?

 

5var till Vem kan slå sig in i EM-startelvan?