Vinterns 20 tyngsta spelarförluster


Alla lag i Damallsvenskan har nog inte värvat färdigt ännu men det står i alla fall nästan klart vilka som inte kommer spela i serien 2016. Ordningen kan väl diskuteras men här är de 20 spelare jag ser som de tyngsta förlusterna.

1. Gaëlle Enganamouit (Eskilstuna United >>> FC Rosengård) – En skyttedrottning ersätter man inte hur som helst och Enganamouits kraft och målsinne blir svår att ersätta även om United har en spännande och bredare anfallsuppställning 2016 med bl.a. Marija Banusic och Mimmi Larsson in i truppen.

2. Pauline Hammarlund (Piteå IF >>> Kopparbergs/Göteborg FC) – Kanske spelaren som jag blev mest imponerad av 2015 då hon hade en fantastisk utveckling och blev rena målmaskinen. Svår att ersätta för PIF, och inte blev det lättare när Hanna Pettersson slet av korsbandet. Ersättarna Felicia Karlsson och Tempest-Marie Norlin har dock inlett piggt på försäsongen.

3. Petra Larsson (Eskilstuna United >>> slutat) – United tappar i defensiv fysik och spelvändningar på mittfältet utan Larsson som var bra och ruskigt stabil hela förra säsongen. United har dock intressanta ersättare även på mittfältet med Petra Andersson och Ingrid Schjelderup.

4. Jennifer Falk (Mallbacken >>> Kopparbergs/Göteborg FC) – För mig årets målvakt i Damallsvenskan 2015 där jag tycker hon höll Mallbacken kvar i serien. Mycket tung förlust men skotska Lee Alexander är en intressant ersättare.

5. Charlotte Rohlin (Linköpings FC >>> slutat) – Svårersättlig rutin och oersättlig klubbikon. Tungt tapp när man nu föryngrar backlinjen och på målvaktssidan.

6. Marina Pettersson-Engström (KIF Örebro >>> slutat) – Har varit den givna ledaren i Örebro-försvaret de senaste åren. Kanske aningen ojämn men väldigt hög högstanivå och alltid högt uppe i assistligan.

7. Jane Ross (Vittsjö GIK >>> Manchester City) – Det mesta och det bästa i Vittsjös offensiv har kretsat runt Jane Ross de senaste säsongerna där hon varit både pålitlig målskytt och framspelare.

8. Manon Melis (Kopparbergs/Göteborg FC >>> Seattle Reign) – Gjorde ingen toppsäsong 2015 och vantrivdes uppenbarligen vilket mildrar förlusten. Ändå en spelare som alltid hotar motståndarnas backlinje och drar åt sig extra uppmärksamhet.

9.Emilia Appelqvist (Piteå IF >>> Djurgården) – Mycket stablit 2015 och trygg pjäs i Piteås succébygge. Tufft för lovande Ellen Löfqvist att ersätta direkt.

10. Mimmi Larsson (Mallbacken >>> Eskilstuna United) – Öste inte direkt in mål förra säsongen men hon uppehöll ofta på egen hand motståndarförsvaren och gav sitt lag lite andrum.

11. Katie Fraine (Linköpings FC >>> Vittsjö GIK) – Av och till ett och annat misstag men Fraine har en hög högstanivå och dessutom en av seriens främsta i luftrummet. Ersätts av två unga lovande målvakter.

12. Kirsty Yallop (Vittsjö GIK >>> Mallbacken) – Har lugnt och tryggt hållit ihop det defensiva på mittfältat och högerfoten leverar alltid kvalitativa passningar och friisparkar.

13. Margrét Lára Viðarsdóttir (Kristianstads DFF >>> Valur) – Inte den där målsprutan 2015 men viktig för lagets offensiv med sin spelskicklighet.

14. Sara Thunebro (Eskilstuna United >>> slutat) – Avslutade karriären med en stark säsong på en position som gjord för henne. Inspelen från vänster kommer nog att saknas.

15. Lieke Martens (Kopparbergs/Göteborg FC >>> FC Rosengård) – Trodde kanske att Lieke Martens skulle göra en ännu starkare säsong 2015 men var ganska ojämn. Blir ändå svår att ersätta för de unga nyförvärven i klubben.

16. Elin Magnusson (KIf Örebro >>> slutat) – Mycket rutin försvinner från Örebros mittfält och det känns kanske som att man är lite tunna på just den positionen.

17. Sofie Persson (Eskilstuna United >>> slutat) – Ytterligare en central mittfältare som slutar och kommer att saknas. Alltid hårt jobb både defensivt och offensivt.

18. Tuija Hyyrynen (Umeå IK >>> Fortuna Hjørring) – Klev in från högerbacksplatsen och in som mittback och kompletterade Lisa Lantz bra i mittförsvaret. Extra tung förlust med tanke på årets orutinerade och skadedrabbade försvarsuppställning.

19. Elin Landström (Umeå IK >>> Kopparbergs/Göteborg FC) – Stabilitet på vänsterbacksplats tappar man också när Landström försvinner även om Lotta Ökvist är en spännande ersättare.

20. Daniëlle van de Donk  (Kopparbergs/Göteborg FC >>> Arsenal) – Hann bara precis komma in i laget innan hon lämnade efter en halv säsong. Hann dock bli tredje främsta målskytt under säsongen och någon direkt ersättare har inte värvats.

Marlene Sjöberg skulle platsa på listan om hon väljer att sluta, har inte fått klart för mig om hon beslutat att fortsätta eller ej. Antonia Göransson var närmast listan men var oväntat ofta utanför Vittsjös startelva trots ganska bra spel. Det gör kanske att flytten blir bra för båda parter.

Spelarna som håller sig kvar i Damallsvenskan lär även dyka upp på listan över de hetaste nyförvärven som kommer när transferfönstret stängt.

19/2 Idag kom tyvärr beskedet att Marlene Sjöberg slutar med fotbollen och Göteborg tappar sin bästa försvarsspelare.

,

2 svar till “Vinterns 20 tyngsta spelarförluster”

 1. Kul lista!
  Smaken är ju delad, men hade nog petat dit viktiga Sanna Talonen på min lista. Hon har haft enorm betydelse för Örebro, dels i presspelet högt uppe i plan och som hårt arbetande forward. Hon pressade och stressade fram många hörnor som sedan gav utdelning. Höll ofta i bollen där uppe som gav laget lite andrum. 50 mål på sju säsonger är också klart godkänt.
  Det blir en tuff säsong för Örebro utan de bärande hörnstenarna Talonen, Magnusson, Pettersson Engström och Lehtinen. Mycket tufft!

 2. Efter att ha sett Eskilstuna (visserligen bara i en match) så skulle jag tveklöst sätta Petra Larsson som säsongens tuffaste tapp … Enganamouit är förvisso ett tufft tapp då man inte har en fast punkt att avlasta på men utan stabila defensiva innermittfältare så kommer trebackslinjen få en riktigt jobbig säsong.

  Jennifer Falk är nog lika given 2:a på listan då hon var den enskilt största anledningen till att Mallbacken klarade sig kvar, ska bli mycket intressant att se henne i Göteborg imorgon även om jag förstås hoppas hon gör en skitmatch då 😉

  Charlotte Rohlin kan nog bli svår att ersätta också, särskilt på defensiva fasta situationer kommer LFC bli mer sårbara då hon i mina ögon var bästa svenska backen i just det momentet. Blir också intressant att se om Magdalena Ericsson (som jag utgår från kommer vara den nya kaptenen) kan visa samma ledaregenskaper om laget skulle hamna i en motgång.

  Vad gäller vilka lag som tappat mest är Örebro och Eskilstuna de lag som jag ser som potentiella ’floppar’ (att de skulle falla i tabellen). Som årets raket säger jag Vittsjö som värvat bra och inte tappat överdrivet mycket i slagstyrka vad gäller de spelare man hade ifjol. Det är förstås väldigt tidigt på säsongen och jag har inte sett nånting så det är ren spekulation från min sida.