Vinterns heta övergångar i Europa


Här kommer en liten sammanfattning av intressanta övergångar i Tyskland, Frankrike och övriga länder i Europa där vinterns transferfönster stängde igår.

För de riktigt stora rubrikerna och övergångarna stod, inte helt oväntat, de franska toppklubbarna där framförallt amerikanska stjärnmittfältaren Megan Rapinoes övergång till Lyon har fått mycket uppmärksamhet. Laget har ju även värvat japanska anfallaren Shinobo Ohno medan PSG kontrade med amerikanska mittfältaren Tobin Heath. I övrigt i Frankrike märks Juvisys värvningar av ukrainska landslagsmålvakten Iryna Zvarych och franska landslagsspelaren Laure Lepailleur. Lepailleur ska dock börja spela för klubben först till hösten.  Guingamp har blivit lite försvagat då nyblivna landslagsspelaren Julie Morel beslutat att lämna. Eftersom man inte får spela för två klubbar i samma liga under en säsong i Frankrike så har hon skrivit på för division 2-klubben Condé-sur-Noireau. Nedflyttningshotade Vendenheim har tappat U-landslagsanfallaren Cindy Thomas till belgiska Standard Liège.

I Tyskland har det varit större aktivitet. Bland de främsta övergångarna under vintern märks  Turbine Potsdams norska inköp av systrarna Andrine och Ada Hegerberg,  Maren Mjelde och eventuellt japanskan Asano Nagasato som  klubben ännu inte bekräftat som nyförvärv. Laget har samtidigt tappat amerikanska mittfältaren Keeelin Winters till NWSL. Frankfurt har gjort några offensiva värvningar i danska  Lise Overgaard Munk från Brøndby, japanska Kozue Ando från Duisburg och australiensiskan Tameka Butt. Återstår att se om man kan hitta en anfallskonstellation som får fart på lagets målskytte. Just Duisburg, med ytterligare fördjupade ekonomiska problem, är vinterns stora förlorare. Förutom Ando har man även tappat landslagsmeriterade Nicole Banecki (till schweiziska Kriens) och amerikanskan Ellie Reed (tillbaka till USA) och laget kan mycket väl bli inblandat i nedflyttningsstriden. Kriens har för övrigt också hämtat österrikiskan Sarah Puntigam från Bayern München.

Bayern München har gjort en mycket bra värvning i amerikanska U23-landslagsmittfältaren Amber Brooks. Kanske, kanske kan formstarka Bayern München ändå blanda sig i kampen om Champions League-platserna. SGS Essen vann dragkampen om skotska landslagsspelaren Emma Mitchell där även bl.a. Mallbacken och Fortuna Hjørring var inblandade. Bad Neuenahr har tappat Nicole Rolser till Liverpool men värvat japanska mittfältaren Aki Tago. Gütersloh har förstärkt något under vinteruppehållet med schweiziskan Lara Keller och österrikiskan Marion Gröbner i hopp om att kunna fixa ett nytt kontrakt. Bayer Leverkusen har värvat U-landslagsspelaren Carolin Simon som inte har platsat i Wolfsburg under hösten. Storsatsande Hoffenheim har värvat japanska landslagsanfallaren Mana Iwabuchi i hopp om att ta steget upp i Frauen Bundesliga. Laget ligger för närvarande tvåa bakom Köln i 2. Bundesliga. I den serien har man också konkurrens från FC Sand som har gjort klart med nya zeeländska landslagsspelaren Betsy Hassett.

I Italien har Napoli lockat till sig landslagsmeriterade japanskan Emi Yamamoto som redan har hunnit bli en målspruta i klubben. Skadedrabbade Verona har förstärkt med kanadensiska mittfältaren Alyssa Lagonia som den senaste säsongen spelade i engelska Doncaster Rovers. Hon har för övrigt även ett italienskt pass vilket gör att hon kan spela för klubben. Endast två utländska spelare är tillåtet i Italien och i Verona har man ju redan fyllt den kvoten med Maria Karlsson och Stephanie Öhrström. Serietvåan Tavagnacco har under vinterna fyllt sin kvot med amerikanskorna Kacie Oliver och Tia Nardella. Holländska landslagsanfallaren Chantal de Ridder flyttar hem till Holland och Ajax från Turbine Potsdam. Ajax har också hämtat in försvararen Whitney Sharpe från USA. Spanska Sporting Huelva har värvat de colombianska landslagsspelarna Paola Sánchez och Lady Andrade.