VM: Ingen toppseedning för Sverige


Potterna inför morgondagens VM-lottning offentliggjordes idag av  the Equalizer och bekräftas ikväll av svenskfotboll.se. Tyvärr blev som många befarat att man väljer att toppseeda Brasilien på Sveriges bekostnad. Mycket tråkigt förstås men inget att göra någonting åt. Lottningen sänds på TV4 imorgon med start 18.00. Så här ser potterna ut:

Pott 1: Kanada, Brasilien, Frankrike, Japan, Tyskland, USA

Pott 2: Elfenbenskusten, Kamerun, Nigeria, Costa Rica, Mexiko, Nya Zeeland

Pott 3: Australien, Kina, Sydkorea, Thailand, Colombia, Ecuador

Pott 4: England, Holland, Norge, Schweiz, Spanien, Sverige

Även om nu Sverige inte är toppseedat finns det ändå ganska goda möjligheter att få en hyfsad lottning men en hel del fallgropar finns det också….

Ur pott 1 är förstås exempelvis Tyskland och USA oerhört tuffa motståndare. Frågan är dock om man inte hellre har någon av dem i samma grupp snarare än att riskera att stöta på dem i t.ex. första slutspelsomgången. Så jag är väldigt kluven till vad som kommer vara en dröm- eller mardrömslottning ur just pott A. För att nå gruppsegern får Kanada och Brasilien ses som de sportsligt bästa lottningarna.

Ur pott 2 så ser jag Costa Rica och Mexiko som drömmotståndarna. Jag tycker också att Sverige ska besegra lag som Kamerun och Elfenbenskusten men de känns ändå lite mer oberäkneliga. Nya Zeeland är ett jobbigt lag att möta och skulle säkert kunna kämpa till sig åtminstone oavgjort mot Sverige. Nigeria har vi ju stött på förut och de har ju många bra spelare och dem undviker jag också gärna.

Ur pott 3 så vill jag inte ha Australien eller Kina och helst inte heller Sydkorea. Det är tre bra lag som Sverige kan få bekymmer med. Thailand hör inte hemma på den här nivån och är drömlottningen. Ecuador ska Sverige också besegra alla dagar i veckan och Colombia får även de räknas som en mycket gynnsam lottning.

Går Sverige för gruppseger, och det ska vi förstås göra, så är det här mina mardrömmar och drömmar:

Mardrömsgruppen: Tyskland, Nigeria, Australien, Sverige
Det positiva med mardrömsgruppen är att den åtminstone inte känns omöjlig att komma tvåa i. Ett bra Sverige bör rent av komma tvåa, men jag har aldrig någonsin varit så osäker på/orolig för det svenska landslaget som just nu. En grupp med USA, Nya Zeeland och Kina känns ungefär lika tuff. 

Drömgruppen: Brasilien, Costa Rica, Thailand, Sverige
Jag tycker Sverige ska vinna den här gruppen men Brasilien kommer säkert att höja sig till VM. Sverige ska i vilket fall som helst inte kunna bli sämre än tvåa. Kanada, Mexiko, Ecuador är en nästan lika bra lottning.

Trolig lottning: USA, Nigeria, Sydkorea, Sverige
Eftersom Nordkorea är dopingavstängt så kan vi ju inte få USA, Nordkorea och Nigeria i gruppen som under två tidigare VM-slutspel. Vi får dock antagligen USA, Nigeria och Sydkorea istället.