Kvalhelg: Startelvan mot Nordirland


startelvan_mot_nordirlandPå lördagskvällen (20.30) är det dags för VM-kval borta mot Nordirland. Matchen sänds tyvärr inte i TV men Radiosporten finns på plats.Det har varit en hel del skadebekymmer den senaste tiden och Sverige kommer till start med följande 11:a. Trots skadeproblemen är det en stark startelva och intressant på flera sätt.

Av det som kändes som huvudalternativet vad gäller backlinje (Samuelsson, Rubensson, Fischer, Rohlin) i Algarve Cup finns bara Charlotte Rohlin. Att Linda Sembrant tar Nilla Fischers (borta av personliga skäl) plats känns helt naturligt då de är relativt lika i spelstilen.Fullt naturlligt också att det är Sara Thunebro och Lina Nilsson som ersätter skkadade Elin Rubensson och Jessica Samuelsson då de är de mest rutinerade på positionen (och de enda renodlade ytterbackarna i truppen).

Hanna Folkesson gjorde ett ganska bra Algarve Cup och får chansen i Caroline Segers (skadad) roll när Lisa Dahlkvist nu också har skadekänningar.. Att hon ska kunna fylla den rollen fullt ut på samma sätt är inte att förvänta men hon kan säkert göra det på ett bra sätt ändå. Väldigt intressant också med Therese Sjögran centralt där man velat se henne de senaste tio åren. Hoppas det faller väl ut, hon kommer få en nyckelroll som spelfördelare nu i Segers frånvaro.

Sofia Jakobsson får plats i startelvan efter ett fint Algarve Cup. Olivia Schough känns som den minst givna spelare i startelvan men på sätt och vis är det väl ändå rätt att hon får en ordentlig chans efter att ha fått vara med i truppen under lång tid nu utan särskilt mycket speltid. Kosovare Asllani spelar, trots skadekänningar de senaste dagarna, från start på topp tillsammans med Lotta Schelin.

Övriga i truppen är Carola Söberg, Amanda Ilestedt, Mia Carlsson, Lisa Dahlkvist, Antonia Göransson, Malin Diaz, Emma Lundh, Emilia Appelqvist och Elin Magnusson.

Nordirland är en liten damfotbollsnation och har gjort ganska svaga resultat de senaste åren. Den enda rejäla skrällen man stått för är segern mot Norge i EM-kvalet 2011 då man vann hemma med 3-1. Truppen består till största delen av inhemska spelaredär många är väldigt unga man har ingen riktig toppspelare. Man saknar dessutom Sarah McFadden, som spelar allt från mittback till anfallare och som jag tycker är lagets normalt sätt klart vassaste spelare. Hennes klubbkamrat i Sunderland, Rachel Furness, är nyckeln i en annars väldigt ung och oerfaren offensiv. Nu kommer dock laget mest få inrikta sig på defensiven där Glasgows Julie Nelson har en stor roll.


I VM-kvalet är det i övrigt relativt få intressant matcher i helgen men en match kan vara helt avgörande. Det handlar om toppmötet i grupp 2 mellan Italien och Spanien. Det är en match som Italien måste vinna om man ska utmana Spanien om gruppsegern. Spanien har full pott i gruppen medans Italien har en förlust och det var på bortaplan mot just Spanien.


F19-landslaget ska också kvala i helgen och kommande vecka när den andra omgången av EM-kvalet drar igång. Det är ett starkt Sverige som dock har en tuff uppgift efter att ha fått mardrömslottningarna Frankrike (regerande mästare med bl.a. redan A-landslagsmeriterade Griedge M’Bock och Sandie Toletti) och Polen (regerande F17-mästare med bl.a. supertalangen Ewa Pajor) i samma grupp. Det är tre lag som samtliga har potential att gå långt i en EM-turnering men ett eller två av lagen kommer alltså att slås ut redan nu då endast segraren kan vara helt säker på avancemang.  Rumänien är fjärde laget i gruppen.

I svenska truppen ingår Matilda Haglund (Lidköpings FK), Zecira Musovic (FC Rosengård), Elin Björklund (FC Rosengård), Nathalie Björn (AIK), Julia Ekholm (Bollstanäs SK), Elin Karlsson (Växjö DFF), Nellie Karlsson (Växjö DFF), Anna Oskarsson (Jitex BK), Tove Almqvist (Linköpings FC), Fanny Andersson (IK Sirius), Filippa Angeldal (AIK), Stina Blackstenius (Linköpings FC), Filippa Curmark (Jitex BK), Moa Hedell (Hammarby), Lina Hurtig (Umeå IK), Julia Wahlberg (Kopparbergs/Göteborg FC), Julia Zigiotti Olme (Bollstanäs SK), Lotta Ökvist (Piteå IF)