VM-kvalet drar igång


Idag drar VM-kvalet igång där de europeiska lagen gör upp om åtta platser till VM i Kanada 2015. Gruppsegrarna går direkt till VM och de fyra bästa tvåorna (baserat på resultaten mot 1:an, 3:an, 4:an och 5:an i gruppen) går till play-off om den sista platsen. För en mer gedigen genomgång av grupperna rekommenderar jag bloggare Johan Rydéns guide till kvalet.

Grupp 1: Tyskland, Ryssland, Irland, Slovakien, Slovenien Kroatien
Tyskland är gigantiska favoriter och kommer säkerligen gå igenom kvalet utan poängförlust. Kampen om andraplatsen kan bli betydligt hårdare men med Ryssland som knapp favorit före Irland och Slovakien. Även Slovenien börjar få ett intressant lag men ska inte räcka till ännu. Risk för att lagen tar för många poäng från varandra och att tvåan i gruppen inte når play-off.

Grupp 2: Italien, Spanien, Tjeckien, Rumänien, Estland, Makedonien
Hård kamp om gruppsegern förväntar jag mig mellan Italien och Spanien och de inbördes mötena kan nog bli helt avgörande. Italien känns stabilare i kvalsammanhang men Spanien har en minst lika hög högstanivå. Tjeckien och Rumänien kan nog vara med och ställa till det för favoriterna men kommer säkerligen inte nå förstaplatsen.

Grupp 3: Danmark, Island, Schweiz, Serbien, Israel, Malta
Även i den här gruppen kan det nog bli hård kamp om gruppsegern. Danmark får ses som knapp favorit men både Island och Schweiz har definitivt chans vinna gruppen. Serbien har en rad vassa talanger och kan säkert skrälla i en och annan match.

Grupp 4: Sverige, Skottland, Polen, Nordirland, Bosnien och Hercegovina, Färöarna
Sverige fick överkomligt motstånd i grupp 4 och bör vinna gruppen. Bortamatcherna mot Skottland, Polen och Nordirland är inte superlätta men ändå matcher som Sverige vinner nio gånger av tio. Skottland är starkt på gång och är favoriter till andraplatsen men även Polen och till viss del Nordirland är på uppgång och kan blanda sig i den kampen.

2013
21/9  17.30 Swedbank Stadion, Malmö:  Sverige – Polen
26/10 Bosnien och Hercegovina – Sverige
31/10 Gamla Ullevi,Göteborg: Sverige – Färöarna

2014
5/4 Nordirland – Sverige
8/5 Sverige – Nordirland
14/6 Skottland – Sverige
19/6 Färöarna – Sverige
21/8 Polen – Sverige
13/9 Sverige – Bosnien och Hercegovina
17/9 Sverige – Skottland

Grupp 5: Norge, Holland, Belgien, Portugal, Grekland, Albanien
Här kommer det bli hård kamp mellan Norge och Holland om förstaplatsen och de inbördes mötena blir nog ganska avgörande. Även Belgien kanske kan vara med och hota och Portugal är lite på uppgång och kan skrälla i någon match.

Grupp 6: England, Ukraina, Vitryssland, Wales, Turkiet, Montenegro
England fick drömlottningen och bör ganska enkelt gå vidare och endast bortamatchen i Ukraina bör ställa till problem. Ukraina bör ha mycket goda chanser att nå play-off. Vitryssland och Wales kan dock kanske utmana Ukraina om andraplatsen.

Grupp 7: Frankrike, Finland, Österrike, Ungern, Bulgarien, Kazakstan
Frankrike kommer vinna gruppen. Finland får nog främst slåss med Österrike om andraplatsen i en ganska tuff grupp där ingen match är jättelätt för finskorna.