VM-kvalets avslutning


Det blir lite mindre bloggande i några dagar men här kommer några ord om VM-kvalets avsluning.

Sverige fick en fin avslutning med 2-0 mot Skottland. Förstaplatsen i gruppen var aldrig hotad när Sverige från start tog kommandot i matchen. Bland spelarna gjorde Lina Nilsson åter en mycket bra första halvlek och var bra både offensivt och defensivt. Även Therese Sjögran (ovanligt nickmål till 1-0) och Hanna Folkesson var klart hetare än senast. Lotta Schelin (2-0 och delat målrekord i landslaget med Hanna Ljungberg) och Caroline Seger håler sig på en fortsatt hög nivå. Kosovare Asllani visade upp sin brilljanta teknik vid några tillfällen men kommer inte riktigt til sin rätt på kanten.

Tre nya spelare fick chansen i startelvan och för mig gjorde de sammantaget Sverige bättre men frågan är om de imponerade tilräckligt på Sundhage. Av de nya i elvan så erbjöd Sofia Jakobsson helt klart mer speed till offensiven även om hon inte riktigt lyckades fullt ut och tog en del felbeslut i avgörande situationer. Elin Rubensson på vänsterbacksplats hade lite problem med passningsspelet och måste våga utnyttja sin speed i offensiven lite oftare. Emma Berglund är helt klart ett bättre komplement till Nilla Fischer än Linda Sembrant men helt klockrent försvarsspel bjöd hon inte på heller denna gång.

I övrigt kan konstateras att Norge föll mot Holland med 0-2, Holland gör Italien och Skottland sällskap i play-off och fär även med sig Ukraina. Det kan nog bli mycket jämna matcher och Holland, Skottland och Italien känns väldigt jämna. Jag ser nog ändå Holland som knapp favorit. Hoppet är nu alltså ute för Finland och Danmark att nå VM. Finland tog ledningen borta mot Frankrike men föll ill slut med 1-3. Danmark stod för ett bottennapp när man föll hemma mot Israel med 0-1 och sådana resultat tar inget lag till VM. Play-off till VM drar igång i slutet av oktober.

Sverige är också vidare som gruppettta till kvalomgång 2 i kvalet till F19-EM efter seger i gruppfinalen mot Irland med 5-1. Nästa kvalomgång spelas först till våren.