Kvalgrupperna till VM 2015


Så här ser VM-kvalgrupperna ut till VM i Kanada 2015. Gruppsegrarna går direkt till VM och de fyra bästa tvåorna (baserat på resultaten mot 1:an, 3:an, 4:an och 5:an i gruppen) går till play-off om den sista platsen.

Grupp 1: Tyskland, Ryssland, Irland, Slovakien, Slovenien Kroatien
Tyskland kommer vara gigantiska favoriter och kommer säkerligen gå igenom kvalet utan poängförlust. Kampen om andraplatsen kan bli betydligt hårdare med Ryssland som knapp favorit. Irland, Slovakien och Slovenien kan nog alla vara med och utmana. Risk för att lagen tar för många poäng från varandra och att tvåan i gruppen inte går vidare till play-off.

Grupp 2: Italien, Spanien, Tjeckien, Rumänien, Estland, Makedonien
Hård kamp om gruppsegern förväntar jag mig mellan Italien och Spanien. Italien känns stabilare i kvalsammanhang men Spanien har en minst lika hög högstanivå. Tjeckien och Rumänien kan nog vara med och ställa till det för favoriterna men kommer nog inte nå förstaplatsen.

Grupp 3: Danmark, Island, Schweiz, Serbien, Israel, Malta
Även i den här gruppen kan det nog bli hård kamp om gruppsegern. Danmark får ses som knapp favorit men både Island och Schweiz har definitivt chans vinna gruppen. Serbien kan säkert skrälla i en och annan match.

Grupp 4: Sverige, Skottland, Polen, Nordirland, Bosnien och Hercegovina, Färöarna
Sverige fick överkomligt motstånd i grupp 4 och Sverige bör vinna gruppen. Bortamatcherna mot Skottland, Polen och Nordirland är inte superlätta men ändå matcher som Sverige vinner nio gånger av tio. Skottland är på starkt på gång och är favoriter till andraplatsen men även Polen och till viss del Nordirland är på uppgång och kan blanda sig i den kampen.

Grupp 5: Norge, Holland, Belgien, Portugal, Grekland, Albanien
Det kommer det bli hård kamp mellan Norge och Holland om förstaplatsen och även Belgien kanske kan vara med och hota. Portugal är lite på uppgång och har en del bra spelare och kanske kan skrälla i någon match.

Grupp 6: England, Ukraina, Vitryssland, Wales, Turkiet, Montenegro
England fick drömlottningen och bör ganska enkelt gå vidare och endast bortamatchen i Ukraina kan ställa till problem. Ukraina bör ha mycket goda chanser att nå play-off. Vitryssland och Wales kan dock kanske utmana Ukraina om andraplatsen.

Grupp 7: Frankrike, Finland, Österrike, Ungern, Bulgarien, Kazakstan
Frankrike kommer vinna gruppen. Finland får nog främst slåss med Österrike om andraplatsen i en ganska tuff grupp där ingen match är jättelätt för finskorna.