Wolfsburg – Lyon 1-0

Någon sprakande målfest blev inte finalen av UEFA Womens Champions League 2013 mellan VfL Wolfsburg och Olympique Lyon. Däremot fick vi se en  ganska stor skräll och något så ovanligt som ett mållöst Lyon när Wolfsburg tog hem segern med matchens enda mål. Oväntat, särskilt som Wolfsburg saknade ett par nyckelspelare, även om både Alexandra Popp och Zsanett Jakabfi visade sig vara friska nog att starta matchen till slut. Det var ett Lyon som styrde matchen till stora delar mot ett mycket taktiskt, disciplinerat och försvarsinriktat Wolfsburg som satsade på kontringar i första hand.

Wolfsburg startade annars matchen piggast och visade prov på sin vanliga löpvillighet och energi. Redan efter några minuter var Nadine Keßler nära på att  cykelsparka in ett ledningsmål och ge laget en drömstart men bollen gick tätt utanför. Just Wolfsburgs centrala mittfält med Keßler och Lena Goeßling öppnade matchen strålande mot ett till en början mycket passivt Lyon. Halvvägs in i första halvvlek tog dock Lyon över, och det rejält. Framförallt vaknade Amandine Henry och Camille Abily till och tog över just det centrala mittfältet. Man kom i anfallsvåg efter anfallsvåg och ett mål låg i luften för de regarande mästarna. Så många heta chanser skapade dock inte laget trots ett ganska rejält spelövertag även om en ledning för laget inte hade varit orättvist i det läget.

Andra halvlek började som den första slutade och Lyon satte  rejäl fart främst genom Élodie Thomis och Lara Dickenmann (inbytt i halvtid för Megan Rapinoe). Wolfsburgs försvar, där Josephine Henning var en jätte ikväll, lyckades dock rida ut stormen och laget kom åter in i matchen. Avgörandet kom så drygt halvvägs in i halvleken när bollen efter ett inlägg studsade upp på handen på Laura Georges i Lyon-försvaret. Martina Müller, en annan av Wolfsburgs främsta ikväll, stegade fram och dunkade in straffen mitt i mål, och 1-0 var ett faktum.

Ett tillsynes chockat och plötsligt nervöst Lyon jagade kvittering men lyckades inte skapa något riktigt hårt tryck mot motståndarmålet och laget kändes nästan lite handlingsförlamat i slutskedet. Luisa Necib var undantaget och visade rejäl vilja mot slutet. Wolfsburg fortsatte dock att agera resolut i försvarsspelet och kunde relativt bekvämt hålla undan. Extra surt för Lyon att matchen skulle avgöras på en hands i straffområdet, särskilt som en liknande situation inträffade i Wolfsburgs straffområde med hands på Ivonne Hartmann i första halvlek. En hårt bevakad Lotta Schelin gjorde ingen toppmatch och lyckades sällan med det hon företog sig de ganska få gånger hon hade bollen. Jag trodde nästan hon skulle bli utbytt i andra halvlek men det blev istället Camille Abily (Eugénie Le Sommer), som jag annars tyckte var riktigt bra.

Om resultatet är rättvist kan diskutteras men flest mål vinner som vanligt och laget med den lite hetare viljan vann idag. VfL Wolfsburg stod för en rakt igenom gedigen laginsats, visade rätta kämpaglöden och inställningen och är Champions League-mästare 2013. Därmed tog laget den stora trippeln eftersom man redan hade vunnit ligan och cupen. Lagets tre första titlar kommer alltså samma säsong, imponerande!