Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

11:a unga utropstecken

Jag fortsätter att sammanfatta Damallsvenskan 2013 med en titt på svensk framtid. Det pratas ju en hel del om hur alla de utländska inslagen i Damallsvenskan placerar de svenska talangerna på bänken, men här är i alla fall elva unga svenska spelare som fått chansen och som överraskat och/eller imponerat särskilt på mig i år. En del har fått mycket speltid redan i år andra hoppas jag kommer få ännu mer speltid nästa år nu när de visat vad de går för.

unga_utropstecken_2013Lina Hurtig, -95, Umeå IK – Att Lina Hurtig skulle ta ett kliv till till den här säsongen var väl egentligen inte oväntat. Jag är ändå imponerad av den styrka och mogenhet hon visat upp i flera matcher. Bästa svenska i skytteligan redan nu.

Amanda Ilestedt, -93, LdB FC Malmö – Att Amanda Ilestedt skulle göra en bra säsong i år var inte heller oväntat. Jag tycker ändå att hon växte rejält under säsongen, framförallt i passningsspelet där det lämnades en del att önska under våren. Har fått debutera i A-landslaget.

Stina Blackstenius, -96, Linköpings FC – Att Stina Blackstenius var en stor talang var ju ingen nyhet men att det stora genombrottet skulle komma redan i år trodde jag ändå kanske inte. Har tagit större och större plats i laget under året och blev under hösten ordinarie och började ösa in mål.

Magdalena Ericsson, -93, Linköpings FC – I första hand ytterback och det är där hon verkligen har visat klass i år och slagit igenom ordentligt. Med tanke på bristen av vassa vänsterfötter hos landets ytterbackar har hon goda chanser att inom kort nå landslaget. Man får lite Line Røddik Hansen-vibbar av henne då hon är bra på att följa med upp i offensiven som ytterback men också är trygg med bollen och har fint tillslag i uppspelen i rollen som mittback. På väg att bli en komplett försvarare.

Marija Banušić, -95, Kristianstads DFF – Skadebekymren till trots så har Marija Banušić vid ett flertal tillfällen i år visat rejäl klass, inte minst vid fasta situationer där hennes vassa tillslag kommer till sin rätt. Har tekniken, känslan och de fysiska förutsättningarna att bli en riktigt stor lirare.

Julia Wahlberg, -95, Jitex BK – Stundtals mittback i flicklandslagen men har annars mest spelat innermittfält där hon i år också imponerande snabbt tog en ordinarie plats i Jitex. Om utvecklingen fortsätter är inte A-landslaget jättelångt borta heller för Wahlberg då det inte finns så gott om skickliga defensiva mittfältare i landet.

Elin Rubensson, -93, LdB FC Malmö – Har tyvärr inte fått jättemycket speltid i år, men har gjort flera vassa inhopp och också fått testa lite olika positioner. Testet som vänsterback har gått lite upp och ner och jag var till en början lite tveksam. Nu i  slutskedet av säsongen tycker jag dock att hon har imponerat, framförallt i Champions League, så en framtid som ytterback i landslaget känns inte omöjlig.

Jennifer Falk, -93, Jitex BK – Ett för mig helt okänt namn innan säsongen och hon kom från Torslanda i somras för att ersätta andremålvakten Jenny Olsson som flyttade till danska ligan. När Jitex förstemålvakt Minna Meriluoto sedan blev skadad kastades Falk rakt in i hetluften och fick spela sex matcher under hösten. Den utmaningen tog hon på ett strålande sätt och de (visserligen bara två) matcher jag såg så var hon mycket bra och väldigt modig i sin spelstil. Förhoppningsvis får hon mycket speltid på hög nivå nästa år.

Olivia Welin, -96, Kristianstads DFF – Ytterligare ett av höstens utropstecken som fick 0 speltid innan sommaren men en hel del därefter. Kristianstad förlorade inte någon av de tre matcher hon startade och hon hann även göra två mål. Succén in KDFF gav henne även en mittfältsplats i F19-landslaget. Blir verkligen spännande att följa de kommande åren.

Jasmin Nejati, -94, Umeå IK – Inför säsongen hade hon bara spelat en match från start under två säsonger i klubben. I år fick hon hoppa in tidigt redan i premiären mot Tyresö och gjorde det bra och det blev sedan sex matcher från start och ytterligare ett antal inhopp.

Ellen Karlsson, -94, KIF Örebro – En av de större överraskningarna för mig. Tog för sig rejält, framförallt under våren och det gav en plats till F19-landslaget.

Nu finns det lyckligtvis ytterligare ett antal unga svenska spelare som gjort det bra så det här inte på något sätt de enda som har visat framfötterna i år. Bl.a. har spelare som Jonna Andersson (-93, Linköpings FC), Julia Karlenäs (-93, Mallbackens IF), Mimmi Löfwenius (-94, Jitex BK) och Fridolina Rolfö (-93, Jitex BK) haft beydande roller för sina lag i år, mognat i spelet och fått så gott som full speltid.

2var till 11:a unga utropstecken