Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

11:an, omgång 5

511a

Dags för 5:e omgångens 11:a med spelare som stod för avgörande insatser och/eller fina prestationer för sina lag.

Flera målvakter stod för fina insatser. Jag väljer ändå kanadensiskan Stephanie Labbé (KIF Örebro) som med några fina räddningar fixade en poäng till Örebro i toppmötet mot Malmö. Jag tycker hon har blandat och gett lite de senaste säsongerna men ser riktigt stabil ut i år.

Marlene Sjöberg (Kopparbergs/Göteborg FC) var nära att bli tvåmålsskytt men fick nöja sig med ett, en viktig kvittering mot Umeå. Alexandra Nilsson (Umeå IK) fortsätter att imponera i UIKs försvar och tar stort ansvar när de ordinarie mittbackarna är borta. Denna gång blir det en plats till vänster i backlinjen. Faith Ikidi (Piteå IF) fortsätter att dominera och såg till att siffrorna inte rann iväg i bortamatchen mot Tyresö. I en duktigt Örebro-försvar väljer jag, i hård konkurrens med Maria Synnerdahl, Marina Pettersson-Engström (KIF Örebro) som den andra mittbacken.

Pernille Harder (Linköpings FC) är det offensiva navet i Linköping och låg som alltid bakom mycket i lagets anfall även om hon fick nöja sig med en assist i det officiella protokollet denna gång. Verónica Boquete (Tyresö FF) placerade snyggt in 2-0 i bortre krysset mot Piteå och fick äntligen lite utdelning för sitt fina spel under säsongsinledningen. Sofie Ahlberg (Mallbacken) går från klarhet till klarhet i Damallsvenskan och räddade en viktig poäng mot Sunnanå med ett påpassligt skott från lååångt håll. Rita Chikwelu (Umeå IK), en av säsongsinledningens absolut bästa spelare, gjorde åter en mycket stark insats på Umeås mittfält.

En av de viktigaste spelarna för sitt lag så här långt i serien är Sarah Michael (KIf Örebro). Inget mål denna gång, men ett ständigt hot mot Malmös backlinje och viktig som både bollvinnare och bollhållare på offensiv planhalva. Johanna Rasmussen (Kristianstads DFF) gjorde det viktiga målet som betyder att Kristianstad fortfarande hänger med i tabelltoppen.


Några andra som gjorde bra insatser var Lina Hurtig som fixade Umeås mål assisterad av målvakten Malin Reuterwall, som fortsätter att ta för sig nu när hon äntligen får chansen i UIK-målet. I Linköping tog Emma Lennartsson chansen när hon fick starta och gjorde sitt första damallsvenska mål. Första målet blev det också för båda klubbkompisarna Lidija Kuliš och Pauline Hammarlund. Sitt första mål gjorde också Jennifer Hermoso, på nick precis som det är tänkt att hon ska göra. De främsta utmanarna till Kristin Hammarström om målvaktsposten i EM, Hedvig Lindahl och Sofia Lundgren höll båda nollan. I KIF Örebro var många bra, förutom tidigare nämnda Maria Synnerdahl även bl.a. Lucie Martinkova som framförallt gjorde en stark första halvlek där hon stod för fina inlägg och kom till bra skottlägen.