Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

11:an, omgång 9

Den 9:e 11:an blir väldigt utlandsdominerad, men så är det också ofta de utländska spelarna som sticker ut mest i år. Inget konstigt med det direkt, det är ändå ett stort antal utländska världsstjärnor som lirar i serien.

911aIngen målvakt som direkt stack ut denna gång men rutinerade Hedvig Lindahl (Kristianstads DFF) får platsen för  en stabil insats bakom ett ommöblerat Kristianstad-försvar.

Faith Ikidi (Piteå IF) har imponerat storligen i nästan varje match och var, förlusten till trots, som vanligt en gigant och såg till att chanserna till stora delar uteblev trots stundtals tungt tryck från gästande Linköping. Tyresös lagkapten Johanna Frisk (Tyresö FF) har kommit tillbaka starkt från skada och gjort en bra vår och var åter säker mot KIF Örebro. I toppmötet mellan Malmö och Göteborg var Ali Riley (LdB FC Malmö) matchens främsta försvarare både offensivt och defensivt. Assisten till 3-1 var snygg.  Mandy van den Berg (Vittsjö GIK) har haft det lite halvtungt i det defensiva arbetet sedan hon kom till Damallsvenskan. Mot Mallbacken gjorde hon hon en stabil insats och visade prov på sina offensiva färdigheter med ett mål och en assist.

Isländskorna Margrét Lára Viðarsdóttir (Kristianstads DFF) och Sara Björk Gunnarsdóttir (LdB FC Malmö) är på väg mot storformen lagom till EM. Två mål och en assist för Viðarsdóttir som är på väg mot toppen av skytteligan igen. Gunnarsdóttir gjorde viktiga 1-0 tidigt i matchen och slet sedan som vanligt hårt både offensivt och defensivt. Kirsten van de Ven (Tyresö FF) har varit i lysande form den senaste tden och fortsätter att levera. Gjorde både mål och fixade straff mot KIF Örebro. Marta (Tyresö FF) var i högsta grad inblandad i samtliga tre Tyresö-mål.

Annica Sjölund (Jitex BK) har gjort succé-comeback i Jitex. Hon spelade sin första 90 minutersmatch efter skadan och avgjorde på egen hand till Jitex fördel mot Umeå. Jitex har ju sedan hon skadade sig saknat en pålitlig målskytt men kanske kan Sjölund åter ta på sig den rollen. Ramona Bachmann (LdB FC Malmö) visade spellädje i toppmötet mot Göteborg och satte också snyggt ledningsmålet 2-1 i andra halvlek.


Andra spelarnoteringar från denna omgång. Spelmässigt räcker inte Piteå riktigt till i offensiven just nu men trots förlusten mot Linköping så var det två Piteå-spelare som lämnade störst intryck på mig under matchen. Förutom tidigare nämnda Ikidi så är det Clara Markstedt som i långa stunder ensam utgör lagets offensiv. Snart landslagsdags för henne också om hon kan få till de avgörande momenten lite bättre och lite oftare i matcherna. Årets första mål för hennes del. Linköpings och landslagets mittbackspar Nilla Fischer och Charlotte Rohlin var båda stabila i defensiven mot Piteå och var båda inblandade i de hörnor som avgjorde matchen till lagets fördel.   Katrin Schmidt gjorde en stark insats på Malmös mittfält. Jodie Taylor var som vanligt Göteborgs främsta offensiva hot, med många vassa djupledslöpningar. Hon blev målskytt igen men varför Marie Hammarström inte fick en poäng för sin snygga assist till målet kan man undra. Dags att slopa den officiella assistligan??

2var till 11:an, omgång 9