Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Elitettan 2015: Plats 5-7

Det känns som ett 2015 är et ganska gynnsamt år att vara nykomling i Elitettan och om man har möjlighet att satsa lite så ska det inte vara allt för svårt att hänga kvar. På plats 5-7 hittar vi två spännande nykomlingar som siktar uppåt i seriesystemt och ett stabilt mittenlag. Tipset plats 5-7:


5. IFK Kalmar (nykomling)
Eftersom jag numera bor i Norge hade jag tankar på att sluta bevaka Elitettan men tack vara att Kalmar-regionens tidning Barometern kommer att sända lagets hemmamatcher på webben så kommer jag fortsätta att bevaka serien. Kan bli en hel del IFK Kalmar här på bloggen i år alltså.

Media är med på tåget alltså men även sportsligt tror jag det kan bli en fin comeback i Elitettan och en plats på övre halvan. Jämfört med många andra lag i serien så har man en riktigt bra bredd i truppen. Större delen av startelvan har dessutom spelat på den här nivån tidigare.

Offensiven känns spännande med trion Linnéa Johansson, Amanda Fredriksson och nyförvärvet Mathilda Johansson Prakt som alla tre har potential att hamna högt upp i skytteligan. Det ökar chansen att någon av dem också lyckas med det.

Bland flera fina nyförvärv kan också nämnas Husqvarnas Jonna Ståhl och Halmias Tilda Bengtsson i defensiven. Maja Träff Williams återvänder från Jitex och har med sig Malin Thorén som båda alltså kommer med lite damallsvensk rutin. Emma Jones återvänder från Hammarby.

Den centrala defensiva stommen med försvararna Elin Olofsson och Elsa Karlsson, målvakten Lovisa Johansson och mittfältarna Ewa Thunberg och Lisa Malmström är kvar från förra sejouren i Elitettan 2013. Flicklandslagsmeriterade Fanny Nilsson är ett annat intressant namn på mittfältet.


6. IK Sirius (7:a förra året)
För ett par år sedan var Sirius nära att ta steget upp i Damallsvenskan men sedan har man tappat i slagkraft och haft svårt att behålla sina bästa spelare. Även i år känns truppen lite försvagad men med den lite svagare konkurrensen i serien blir man säkerligen åter ett mittenlag.

Målvaktstalangen Emma Holmgren får förhoppningsvis äntligen vara förstemålvakt på elitnivå och det ska bli spännande att följa hennes utveckling. Annars är det i försvaret laget har tappat i slagkraft när Malin Winberg och Linnéa Eriksson har lämnat för spel i Hammarby. Här blir därför Mikaela Björklund extra viktig.

Lagets styrka finns på mittfältet med bollvinnaren Moa Mattsson, talangerna Maja Andersson och Fanny Andersson samt pålitliga Julia Lyckberg. Moa Mattsson kommer dock att missa inlednignen av säsongen p.g.a. studier i USA.

I offensiven hänger ganska mycket på förra årets främsta målskytt, Caroline Lundberg, och nyförvärvet Tempest-Marie Norlin. De kommer säkert göra en hel del mål båda två. Startelvan är bra men truppen känns ganska tunn.


7. Kungsbacka DFF  (nykomling)
Nykomlingen har tappat en hel del rutin och klass när Sofia Karlsson, Maja Johanssonen och Elin Sandgren har slutat. Man har dock en del intressanta nyförvärv och en bra mix av rutin och talang i truppen.

Mycket rutin finns inte minst på bänken men vi kommer tyvärr antagligen inte få se tränare Johanna Almgren på fotbollsplanen. Om defensiven börjar darra så kommer dock säkerligen Stina Segerström (assisterande tränare) kliva in och styra upp.

Det kan kanske behövas för just i försvaret har man en ganska ung uppställning men ganska många alternativ med bl.a. Amanda Svensson, Lina Reinl, Lina Gerhardsson och lovande F17-landslagsspelaren Josefine Rybrink.

På mittfältet blir rutinerade finskan Leena Puranen viktig med sin damallsvenska rutin från tiden i Jitex. I offensiven finns ganska många alternativ men klassnyförvärvet Elin Nilsen ger laget både damallsvensk rutin och offensiv spets och blir förstås en nyckelspelare.

Julia Strahl är tillbaka efter en tid i Kvarnsveden och Mimmi Asperot, lagets skyttedrottning 2013, har återvänt efter ett par skadefyllda säsonger i Hovås Billdal. I truppen finns ju också F17-landslagets anfallstalang Ida Strömblad och målfarliga Elin Svenberg som dock också varit skadedrabbad de senaste åren.


Tipset plats 1-4
Tipset plats 8-10