Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

17 Maj: Fokus Norge

Idag är det Norges nationaldag så vi tar en extra titt på hur det står till med damfotbollen i landet. Historiskt sett är Norge en av de mest framgångrika nationerna med OS-guld (2000), OS-brons, VM-guld (1995), VM-silver (1991), EM-guld (1993) och EM-silver (1991, 2005). På senare år har dock landslaget tappat en del mot världstoppen och förra året gick man inte vidare från gruppspelet i VM.

Dagens norska landslag känns inte riktigt lika stjärnspäckat som det gjorde en gång i tiden men det finns fortfarande mycket kvalité i laget. Det senaste årets bästa spelare tycker vi har varit anfallaren Elise Thorsnes , mittfältaren Ingvild Stensland och målvakten Ingrid Hjelmseth. Norge kommer få kämpa en del bara för att ta sig till EM i Sverige nästa sommar. Nu är det dock hela 16 lag som tar sig till EM och jag blir väldigt förvånad om man inte fixar det till slut. Norge ligger bara trea i sin kvalgrupp men har kvar att möta både Belgien och Island på hemmaplan och har alltså allt i egna händer. Mer detaljer hos UEFA

Även på klubbsidan har Norge haft det lite tungt ett tag nu. I Women’s Champions League ligger man på gränsen till att få ha två lag med i turnering, vilket de åtta främsta nationerna får.  Till årets turnering rankas man just på den åttonde platsen, tätt före Island, och både förra årets segrare Røa Il och nuvarande serieledarna Stabæk Fotball kommer finnas med i första utslagsrundan i höstens turnering.  Två semifinalplatser är de främsta insatserna för norska lag i turnering hittills. Det var Trondheims/Ørn (04-05) och Kolbotn (06-07 som stod för de bedrifterna.  Stabæk var enda laget i turneringen den här säsongen men man försvann redan i första utslagsrundan. Man mötte dock finalisterna FFC Frankfurt som man gav en bra match och vann också hemma matchen (1-0) men förlorade borta (4-1)

Den inhemska ligan (Toppserien) har spelat sex omgångar och är redan en ganska ojämn historia. Topplagen är faktiskt riktigt bra och ett lag som Stabæk skulle absolut tillhöra den övre halvan i Damallsvenskan. Även lag som LSK och Arna-Bjørnar skulle definitivt platsa i serien. Det skulle också regerande mästarna Røa som dock inlett säsongen svagt och för tillfället tycks lida av Linköpingssyndromet. Man gör alldeles för lite mål, man spelar jämnt med topplagen men har haft svårt att besegra de tippade bottenlagen. Laget kommer dock säkert snart igång och börjar klättra i tabellen. Bottenlagen i serien är betydligt svagare än Damallsvenskans dito. Mer om lagen i den norska ligan finns i  ”Topperien 2012”- inlägget.

Några unga norskor dominerar i skytteligan så långt och framtiden ser ljus ut i anfallsväg för Norge. Blott 17-åriga Ada Hegerberg har redan stänkt in13 bollar för sitt  Stabæk.  Närmast efter henne kommer LSKs Cecilie Pedersen på 9 mål och Sandvikens Melissa Bjånesøy på 7 mål.

Vi har sett ett antal norska spelare i Damallsvenskan genom åren, bl.a. Bente Nordby i Djurgården,  Ingvild Stensland i Kopparbergs/Göteborg FC och Lise Klaveness i Umeå IK. I årets serie hittar vi fem norskor. Landslagsbacken Nora Holstad Berge och snabba anfallaren/offensiva mittfältaren Ingrid Schjelderup i Linköping, de giftiga yttermittfältarna June Pedersen och Ann Mari Dovland i Piteå samt mittfältaren Kristine Lindblom i Jitex. Schjelderup, Pedersen och Dovland har alla haft skadebekymmer i inledningen av säsongen men är tre riktigt sevärda och vassa spelare när de är i form.