Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

39 nordamerikanskor i Sverige

Fortuna Hjørrings amerikanska spelare Tiffany Weimer, en av skaparna av damfotbollsmagasinet ”Our Game Magazine” har gjort en sammanställning över i vilka länder de nordamerikanskor som spelar fotboll utanför Nordamerika har hållit till 2012. Av de 110 spelarna fanns hela 39 i svenska serier, varav 13 i Damallsvenskan, 23 i division 1 och tre i division 2. Jag hade inte riktigt räknat på det tidigare men det helt klart några fler än jag trodde, men så har ju var och vartannat division 1 lag någon eller några nordamerikanskor i truppen numera. Sverige är den nation med klart flest spelare från Nordamerika, därefter följer Tyskland med 19 spelare och Island med 14 spelare.  Läs hela sammanställningen på Our Game Magazine.

Isländska ligan var en av de stora vinnarna när WPS lade ner förra våren och man lyckades locka till sig många klasspelare som hade varit aktuella för spel i den amerikanska proffsligan. Särskilt lyckosamma var Þór/KA som nog inte hade  varit nära mästartiteln utan sina amerikanska förstärkningar. Återstår att se om de lyckas lika bra med de utländska inslagen i år.

De flesta av de nordamerikanskor som kommer till Sverige är också klara förstärkningar för sina lag och höjer helt klart kvalitén på serierna. I damallsvenskan har Christen Press (Kopparbergs/Göteborg), Jennifer Nobis (Piteå) och Danesha Adams (Vittsjö) öst in mål. I division 1 har vi sett  försvarsjättar som Laura Novikoff (Kvarnsveden) och Karise Hilt (Eskilstuna United) samt klassmålvakter som Maria Yatrakis (QBIK) och Katie Fraine (Mallbacken) för att ta några exempel.

Det är nog sannolikt att antalet minskar litegrann nu med den nystartade liga NWSL i USA men vi kommer säkerligen få se en hel del amerikanskor i Sverige även i år. Bl.a. Kopparbergs/Göteborg, Tyresö, IK Sirius, KIF Örebro och Kvarnsveden har redan har nordamerikanskor kontrakterade för 2013. Fler kan säkert tillkomma när de åtta NWSL-lagen har draftat klart och spikat sina trupper.