Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Bottenkampen i Elitettan

Djurgården och Sundsvalls DFF spelade idag 2-2 i en uppskjuten match från omgång 18 . Resultatet innebär att Djurgården inte riktigt lyckades komma upp på säker mark utan nog bör se till att ta några poäng till för att känna sig helt säkra på nytt kontrakt. Sundsvall hade behövt en seger för att hoppet om fortsatt spel i Elitettan skulle leva.

Det handlar nu framförallt om fem lag som ska undvika de två platser som innebär att man följer med Sundsvall ner i division 1. Jag tror det kan bli riktigt rafflande och kommer antagligen inte avgöras förrän i sista omgången. Det kan mycket väl bli målskillnad som till slut avgör.Så här ser förutsättningarna ut när fyra omgångar återstår:

Älta IF på åttonde plats kan visserligen i teorin åka ut men de 29 poäng man har skrapat ihop kommer att räcka.

9. Limhamn Bunkeflo  – 26 poäng, (målskillnad 30-39)
Kvar att möta: Djurgården (h), Eskilstuna United (b), Hovås Billdal (h), Hammarby (b)
Kommentar: Har ett bra poängförsprång och ska möta två av konkurrenterna på hemmaplan där man är starka. I kommande hemmamatch mot Djurgården kommer den eventuella segraren i praktiken säkra nytt kontrakt.

10. Djurgården25 poäng (31-42)
Kvar att möta: Limhamn Bunkeflo (b), Sirius (h), Älta (b), Kvarnsveden (h)
Kommentar: Har ett tufft program och kommer nog inte vara favorit i någon av matcherna men man har varit ganska starka hemma i år och kan nog besegra ett relativt formsvagt Kvarnsveden i sista omgången. En seger kommer räcka för att säkra nytt kontrakt.

11. IFK Kalmar – 21 poäng (26-37)
Kvar att möta: Sirius (b), AIK (h), Kvarnsveden (b), Umeås Södra (h)
Kommentar: IFK Kalmar har fått igång målskyttet i de tre senaste matcherna vilket har gett tre oerhört viktiga segrar mot tre bottenkonkurrenter. Nu väntar motstånd av annan kaliber men även uppflyttningskandidaterna kan nog börja visa lite nerver nu. Måste antagligen ta minst en trepoängare och det har man goda chanser att göra hemma mot Umeå Södra men kanske kan man också överraska i ngon av de andra matcherna. AIK och Kvarnsveden ska nog inte känna sig allt för säkra på seger.


12. Öster21 poäng (16-33)
Kvar att möta: Kvarnsveden (h), Umeås Södra (b), Eskilstuna United (h), Sundsvalls DFF (b)
Kommentar: Öster har fyra raka förluster där man inte lyckats göra ett enda mål. Bör nog ta minst en, men helst tre, poäng mot Kvarnsveden annars kan det bli tufft men ett redan avsågat Sundsvall kan bli en räddningsplanka i sista omgången. Umeå Södra borta och Eskilstuna United hemma är riktigt svåra matcher.

13. Hovås Billdal19 poäng (25-42)
Kvar att möta: Eskilstuna United (b), Sundsvalls DFF (h), Limhamn Bunkeflo (b), Sirius (h)
Kommentar: Har tufft utgångsläge med två poäng upp till strecket och två av topplagen kvar att möta. Däremellan har man dock två matcher där man har goda chanser att ta fullpoängare och det måste man antagligen göra. Truppen har i september förstärkts med rutinerade Linda Nöjd, den tidigare QBIK-spelaren som har återvänt till fotbollsplanen efter uppehåll under våren. Dessutom har man hämtat amerikanskan Lauren Reilly. Har ett så pass rutinerat lag med gott om spelare med allsvensk rutin att man tycker att det borde räcka till nytt kontrakt men laget har visat usel höstform och har sju raka förluster.

14. Sundsvalls DFF9 poäng (15-53)
Kvar att möta: QBIK (b), Hovås Billdal (h), AIK (b), Öster (h)
Kommentar: Teoretiskt så finns fortfarande chansen men att laget ska ta full pott och hämta in över tjugo mål är inte realistiskt utan det är division 1 som väntar för Sundsvall nästa säsong.