Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

CL-läge för KIF Örebro

KIF Örebro tar sommaruppehåll med en klar andraplats efter att ha besegerat Linköpings FC med 2-0 hemma på Behrn Arena ikväll. Den åttonde raka segern och sjätte matchen i rad utan att släppa in mål fullbordar en formidabel vårsäsong av närkingarna och nu börjar det verkligen lukta Champions League.

Segern kändes rättvis även om det var en relativt jämn match som mycket väl hade kunnat slutat oavgjort om LFC varit lite vassare i avslutningssituationerna. KIF Örebro hade däremot marginalerna på sin sida och vid båda målen studsade bollen lite lagets väg men oerhört starka Sarah Michael (kämpade in 1-0 i 12:e minuten) och smarta Sanna Talonen (satte snyggt 2-0 med vänstern intill stolproten i 35:e minuten) förtjänar utdelning för sitt hårda jobb i offensiven.

Linköping hade flera gyllene lägen att få in bollen och hade bl.a. två ribbträffar. Sedan har KIF Örebro också en målvakt i storform. Stephanie Labbé hade ett riktigt bra år redan 2013 men känns ännu hetare nu. Hon gjorde ett par riktigt vassa räddningar och gav matchen igenom ett mycket stabilt intryck. Upp i topp i målvaktsligan med totalt sju hållna nollar nu.

Efter tvåmålsunderläge i halvtid förväntade man sig en starka forcering av Linköping i andra men den uteblev till stora delar. KIF Örebros lagmaskin fungerar alldeles för bra just nu och samtliga spelare tar jobbet fullt ut. Tvillingarna Lucie (alltid het på kanten) och Irena (grymt hårt jobb centralt idag) Martinkova tycker jag har växt ytterligare en nivå i år samtidigt som värvningen av Ogonna Chukwudi gett vänsterkanten rejält liv.

Det enda som oroar mig lite vad gäller Örebro är att lagets många heta talanger får väldigt ont om speltid nu när den satta startelvan fungerar så utomordentligt bra.

I Linköping är de förstås dystrare toner. De stora skadebekymrena har ställt till det för Linköpings lagsspel med konstanta positionsändringar och spelare som inte riktigt är i toppform. Kristine Minde hotade dock en hel del i första halvlek och ur landslagssynpunkt känns bra att Jessica Samuelsson visar klart gryende form efter sina skadebekymmer. Saknaden av Charlotte Rohlin och Renée Slegers är dock påtaglig.

Linköpings ambition att nå åtminstone en andraplats börjar kännas avlägsen. Man har nu nio poäng upp till KIF Örebro och det är inget lätt avstånd att ta in på de avslutande nio matcherna. Förra året vann Linköping åtta av de avslutande nio matcherna och tog hela 13 poäng fler än KIF Örebro. Men då hade också Örebro en svag höst och jag tror att de kommer ta betydligt fler poäng i år då man både har en bättre och bredare trupp. Tufft läge för Linköping och drömläge för Örebro med andra ord.

Däremellan lurar också Kopparbergs/Göteborg FC som inte helta ska räknas bort i kampen. De verkliga nyckelmatcherna för KIF Örebro blir nog starten på höstsäsongen där man först möter Umeå IK borta och sedan FC Rosengård hemma. Där kommer det säkerligen avgöras om laget på allvar kommer utmana i guldstriden eller om man släpper in jägarna i kampen om andraplatsen.

I övrigt i tabellen finns inte så mycket spänning inför hösten nu när bara ett lag åker ur serien. Att Jitex ska kunnakomma ur sina svåra position känns inte troligt, särskilt som man redan har mött (och förlorat mot) de enligt tabellen svagaste motståndarna på hemmaplan. Nyckelmatcherna kommer i mitten av september: Piteå hemma och AIK borta. Det är två matcher man möjligtvis skulle kunna vinna och det måste man nog helt enkelt.

Skytteligan
Skytteligatoppen är väntad med Anja Mittag och Manon Melis i kampen om titeln. Glädjeämnet är annars förstås Sara Lindén vars utmärkta form borde leda till landslaget (men som antagligen inte gör det).
12 mål – Anja Mittag (FC Rosengård)
11 – Manon Melis (Kopparbergs/Göteborg FC)
8 – Sara Lindén (Kopparbergs/Göteborg FC)  
6 – Sarah Michael (KIF Örebro), Sanna Talonen (KIF Örebro)
5 – Fridolina Rolfö (Linköpings FC), Jenny Hjohlman (Umeå IK),
Emmi Alanen (Umeå IK)
4 – Vaila Barsley (Eskilstuna United), Ogonna Chukwudi (KIF Örebro), Therese Sjögran (FC Rosengård)