Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Damallsvenskan 2015, omg. 16

2015-08-30 14:00 Piteå IF – FC Rosengård  2-2
(12’ Pauline Hammarlund, 26’ Emilia Appelqvist  – 18’ Natasa Andonova, 24’ Marta) 
Mycket underhållande match i Piteå inför hela 3311 i publiken som ganska rättvist slutar 2-2 även om nog inget av lagen var riktigt nöjda med det resultatet. FC Rosengård presterade anfallsfotboll i högre tempo än jag sett på ett tag nu och hade ett ganska klart spelövertag genom hela matchen. Piteå var dock som alltid farligt vid omställningar och fasta situationer boch båda lagen hade lägen att avgöra.. Domaren tyvärr lite i fokus igen med ett par tveksamma situationer, bl.a. en tveksam straff men Rosengård bjöd tillbaka när Zecira Musovic fumlade rejält med bollen vid kvitteringen.
Matchens 5 främsta
1. Marta (Rosengård) – Marta var på bästa spelhumör denna dag och ett ständigt hot när hon hade bollen. Bra defensivt jobb dessutom.  Fick ett hårt gult kort för filmning när Ikidis hand faktiskt kom upp i ansiktet på henne.
2. Josée Belanger (Rosengård) – Snabba och hala kanadensiska nyförvärvet spelade för första gången från start och låg bakom båda målen när. Assist till 1-1 när hon kom runt på kanten och fixade även den mycket tveksamma straffen när hon till synes väldigt lätt föll i kamp med Ikidi. 
3. Emilia Appelqvist (Piteå) – Väldigt stark i defensiven denna dag och dessutom målskytt.
4. Josefin Johansson (Piteå) – Det var det centrala mittfältet som höll ihop det för Piteå denna dag. Ny stor arbetsinsats av Josefin Johansson..
5. Hilda Carlén (Piteå) – Kunde inte göra något åt målen men såg i övrigt åter väldigt säker ut i alla situationer.


2015-08-30 15:00 Mallbackens IF Sunne – Kristianstads DFF  1-0
(6’ Mimmi Larsson)
Mallbacken tog en riktig kämpaseger i den oerhört viktiga ”6-poängsmatchen” mot Kristianstad. Segern tar, åtminstone tillfälligt, laget upp över strecket och samtidigt drog man på allvar in Kristianstad i nedflyttningsstriden. Mallbacken tog en tidig ledning i en under stora delar jämn match. Sista kvarten fick bortalaget rejält tryck mot Mallbackens mål men lyckades aldrig ta sig igenom den skottäta muren.
Matchens 3 främsta
1. Mimmi Larsson (Mallbacken) –  Hon har inte varit direkt effektiv i år men när det nu behövdes som mest klev Mimmi Larsson fram och satte säkert matchens ända mål. Ständigt hot i djupled och bra uppspelspunkt i slutet av matchen. 
2. Sofie Ahlberg (Mallbacken) – Har kommit upp i allsvenskt tempo och närmar sig formen som tog henne till U23-landslaget 2013. Stark i defensiven och ofta ett hot i offensiven och en mycket fin framspelning till målet. 
3. Frida Broström (Mallbacken) – Mycket bra match av hela försvaret med uppoffrande spel och som alltid en stabil Jennifer Falk där bakom. Broström var åter på rätt plats vid rätt tillfälle när trycket blev som hårdast.

2015-08-31 19:00 AIK – Eskilstuna United  0-3
Jag har inte sett matchen ännu men Gaëlle Enganamouits storform fortsätter uppenbarligen. Hon gjorde samtliga tre  mål och gick upp i ensam skytteligaledning på totalt 13 mål, ett mer än Hammarlund. Åter i fint samarbete med Olivia Schough. Amerikanska mittfältaren Katie Bethke lämnar ytterligare en klubb mitt i säsongen och lägger nu skorna på hyllan, läs mer på Uniteds hemsida.

2015-09-01 19:30 KIF Örebro – Hammarby IF  3-1
(5’ Helén Eke, Självmål , 11’ Sanna Talonen-Torstensson, 83’ Ogonna Chukwudi – 77’ Emma Jansson)
Hammarby föll på svagt försvarsarbete i inledningen av matchen där Örebro dominerade stort och kunde ta en tidig 2-0-ledning. Det tog en halvtimme innan Hammarby vaknade till och fick lite ordning på sitt spel och resten av matchen var ganska jämn. Matchens lirare utan tvekan Ogonna Chukwudi men också en mycket fin första halvlek av Michelle de Jongh.

2015-09-02 19:00 Linköpings FC – Umeå IK  0-2
(34’ Jenny Hjohlman , 49’ Hjohlman)
Ja, vad ska man säga, Damallsvenskan är sannerligen oförutsägbar. Efter att jag fick se UIKs lite reservbetonade startelva började jag tänka att laget nog ligger risigt till om man inte kan spela med bästa laget under resterande delen av säsongen. Så går man och vinner i Linköping och tar ett mycket stort steg mot nytt kontrakt. Linköping som tycktes ha skrämt bort bortaspöket senast vägrar  gång på gång att hålla sig kvar i guldkampen och spräckte istället sin segersvit på hemmaplan. Jag har inte sett matchen ännu men ska nog göra det för jag vill gärna se Lina Hurtigs insats som vänsterback. Att döma av statistiken var det ett extremt effektivt Umeå och ett Linköping som föll tillbaka i gamla synder med sina avslut. Jenny Hjohlman har hittat målformen igen när den behövs som bäst.

2015-09-03 19:30 Kopparbergs/Göteborg FC – Vittsjö GIK  3-1
(15’ Martens, 27’ Melis, 89’ Martens – 52’ Göransson)
En match som verkligen inte nådde några högre höjder men som Göteborg ändå vann ganska rättvist. Bedrövligt försvarsspel av Vittsjöo i första halvlek där Göteborg kanske borde ha gjort ytterligare något mål. Göteborg slutade spela fotboll i andra halvlek och bjöd in Vittsjö i matchen men lyckades hålla undan.

10var till Damallsvenskan 2015, omg. 16