Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Damallsvenskan, omgång 1

Inför: Den första omgången är ganska utspridd eftersom både Göteborg och Malmö antagligen hade hoppats få spela Champions League-matcher i helgen. Båda lagen bör vinna sina hemmamatcher i premiären. Malmö är givetvis mycket stora favoriter mot Jitex som har haft en hel del skadebekymmer på försäsongen.  Göteborg bör också vinna mot Linköping där ett par nyckelspelare som Charlotte Rohlin och Sofia Lundgren inte är riktigt tillbaka i full form ännu. Göteborg har dessutom redan haft tre mycket tuffa tävlingsmatcher och bör vara uppe i mycket bättre matchform och tempo.

Det kan bli två jämna matcher med årets nykomlingar Sunnanå och Mallbacken inblandade. Det passar nog Mallbacken ganska bra att få möta just KIF Örebro som nog ännu inte spelat ihop sitt lite nykomponerade lag ordentligt. Saknar också skadade Sara Larsson i mittförsvaret. Läge för drömöppning för nykomlingen. Mötet mellan Sunnanå och Vittsjö känns också ganska öppet. Vittsjö-försvaret saknar fortfarande Ifeoma Dieke men lagets anfallare är i målform. I Sunnanå är det ett litet frågetecken för om Carina Holmberg kan spela. Frågan är också om man har fått ihop laget ännu med så många nyförvärv?

Tyresö mot Umeå blir omgångens toppmatch. Umeå är visserligen bättre i år men ska inte räcka till mot Tyresö på bortaplan. Förra året blev det stora siffror och UIK måste spela smartare nu. Ett skadedrabbat Kristianstad saknar Josefine Öqvist i offensiven, Hedvig Lindahl i målet och Therese Andersson i backlinjen. Positivt är dock att Margrét Lára Viðarsdóttir, som jag inte trodde skulle vare redo för spel ännu på ett bra tag, verkar vara på gång tillbaka. Hon är dock fortsatt ett osäkert kort inför premiären precis som viktiga Sif Atladóttir och Therese Björck. Mötena mot Piteå brukar vara ovissa men nu har bortalaget verkligen ett gyllene läge att ta tre poäng. Hyperintressanta nyförvärvet Francisca Ordega  skadade sig lätt på träning nyligen men kan nog vara tillbaka nu. Tre helt ovissa matcher och tre stabila hemmasegrar känns det som på förhand och tippar raden X 2 2 1 1 1

13/4 Behrn Arena KIF Örebro – Mallbackens IF 4-0
1-0 Sanna Talonen (’3), 2-0 Sarah Michael (’43), 3-0 Irena Martínková (’63), 4-0 Michael (’66) – Publik: 660
Tung start för Mallbacken i comebacken. Jag trodde nog att de skulle ha viss chans till poäng mot nykomponerade Örebro men de var aldrig nära. KIF Örebro visar däremot att de blir att räkna med och rapporterna om Sarah Michaels fina form stämmer helt klart. Kan laget fortsätta bygga på det här så kommer laget inte vara nära någon nedflyttningsstrid. Mallbacken däremot måste visa betydligt bättre takter på hemmaplan, för det är nog där de ska ta sina poäng i år. Smolket i glädjebägaren för KIF Örebro var en knäskada i slutet på mycket lovande Linda Hallin.

14/4 Norrporten Arena Sunnanå SK – Vittsjö GIK 1-5 
0-1 Elin Nilsen (’10), 0-2 Jane Ross (’28), 0-3 Emma Sjödahl (’33), 1-3 Julia Spetsmark (’38), 1-4 Nilsen (’57), 1-5 Kendall Fletcher (’90) – Publik: 625
Även årets andra nykomling fick sig en rejäl väckarklocka när man blev överkört av förra årets överraskningslag. Med ett nykomponerat försvar, för få träningsmatcher i benen och utan Carina Holmberg på mitten räckte man inte alls till. Lagens främsta offensiva nyförvärv levererade allihop. Ett riktigt stort genombrott för snabba och målfarliga Elin Nilsen i Damallsvenskan har varit på gång i flera år känns det som men i år kommer det nog på allvar.

14/4 Vilans IP Kristianstads DFF – Piteå IF 1-1
0-1 Viktoria Forsmark (’18), 1-1 Marija Banušić (’48)  – Publik: 536
Ett skadedrabbat hemmalag fick som väntat tufft mot ett klart mer ordinare bortalag. Kul att unga Marija Banušić fick en bra start i högsta serien. Riktigt snyggt skruvad frispark in i mål idag. Piteås snabba ytterback Johanna Andersson fick också debutera i Damallsvenskan och det är en annan spelare som ska bli intressant att följa.

16/4 Malmö IP LdB FC Malmö – Jitex BK 1-0
1-0 Anja Mittag (’58) – Publik612
”Bara” 1-0 är första tanken vid resultatet då Jitex brukar ha det jobbigt i Malmö. Jitex började piggt men fick sedan inrikta sig på försvarsspel och gjorde det bra mot ett dock ganska ineffektivt Malmö som bl.a. hade två ramträffar i matchen. En lätt skadad Ramona Bachmann saknades i matchen där Therese Sjögran gjorde en välkommen comeback i seriespel i andra halvlek.

16/4 Tyresövallen Tyresö – Umeå IK 1-0
1-0 Marta (’45) – Publik: 1285
UIK hade gjort läxan efter förra årets storförluster mot mästarlaget och försvarade sig bra. Särskilt starkt eftersom man saknade ordinarie målvakten Caroline Jönsson samt det tilltänkta mittbcksparet Emma Berglund/Katrin Jónsdóttir större delen av matchen, lagets tre mest rutinerade spelare. Ersättarna på de positionern, Malin Reuterwall, Tuija Hyyrynen/Alexandra Nilsson, gjorde det bra. Emma Berglund tvingades byta tidigt med en knäskada som förhoppningsvis rör sig om något korsband. Jag trodde nog att Tyresö skulle kunna rinna ifrån i andra halvlek men Umeå stod upp bra även om lagets fick inrikta sig på att slå bort bpllar i slutskedet av matchen. Fortsatt en hel del finns det jobba på för Tyresö i anfallsspelet som stundtals gick för långsamt och saknade lite rörlighet. Jennifer Hermoso och Sara Thunebro debuterade i Tyresö och Hanna Folkesson gjorde sin första tävlingsmatch för Umeå. 

17/4 Valhalla IP Kopparbergs/Göteborg FC – Linköpings FC 1-1
0-1 Pernille Harder (’30), 1-1 Yael Averbuch (’83) – Publik: 418
Göteborg fortsätter att ha ett ganska blekt anfallsspel och då är det svårt att besegra ett försvarsstarkt lag som Linköping. Charlotte Rohlin fick spela hela 90 minuter och gjorde sin första match i mittförsvaret tillsammans med Nilla Fischer. Glädjande att även Sofia Lundgren är redo för spel i Linköpingsmålet. Göteborg tvingades däremot kasta in andramålvakten Louise Högrell efter Kristin Hammarström var sjuk. Det var också Johanna Almgren. Rättvis ledning för Linköping i första halvlek och en rättvis kvittering av Göteborg i andra och sammantaget ett rättvist slutresultat. Starkt av Linköping att fixa poäng på Valhalla där man blev fullständigt utklassade förra året.

————————————–

Mer om lagen i respektive lags ”Inför Damallsvenskan”-inlägg: Tyresö FF, LdB FC Malmö, Kopparbergs/Göteborg FC, Umeå IK, Kristianstads DFF, Linköpings FC, Vittsjö GIK, Piteå IF, KIF Örebro, Sunnanå SK, Jitex BK, Mallbackens IF.

 

7var till Damallsvenskan, omgång 1