Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Damallsvenskan: Tankar om säsongsinledningen

En pigg nykomling, jämn toppstrid, två nollade nedflyttningskandidater, Tyresö-kaos,  tät Norrlands-defensiv och talanger som tar chansen. Ungefär så kan de fyra första omgångarna i Damallsvenskan sammanfattas.

da4Efter fyra omgångar toppar Eskilstuna United Damallsvenskan. Defensiven har som väntat varit nyckeln till de fina resultaten, men man har även fått igång kamerunskan Gaelle Enganamouit som målskytt och spelet stämmer allt bättre för laget. Någon guldkandidat är dock inte klubben som faktiskt också haft lite tur med sina motståndare också då man ju exempelvis slapp Sarah Michael mot KIF Örebro och fick möta ett mycket reservbetonat Tyresö. Men bra lag har som bekant lite tur också och man behöver verkligen inte be om ursäkt för sin serieledning.

Seriefavoriten FC Rosengård hänger förstås med i toppen men åkte på en förlust senast mot ett skadedrabbat Linköping. Tråkigt för klubben men det är glädjande för seriens skull att man inte redan tidigt drar ifrån i toppen. Kul att se unga talanger som Sarah Mellouk och Nathalie Persson ta för sig när de får chansen.

Kopparbergs/Göteborg FC har fått en bra start på säsongen med tanke på hur många nya spelare man har och både defensiv och offensiv har fungerat bra. Klubben känns fortsatt som en het kandidat till en Champions League-plats och till sommaren ansluter också Maren Mjelde till en redan stark trupp från Turbine Potsdam. Den norska landslagsspelaren, som gjorde succé som högerback i EM, kommer nog främst vara ett alternativ på lagets mittfält där hon helst håller till.

Piteå IF har inlett säsongen överraskande starkt. Jag trodde att förändringarna i backlinjen skulle innebära lite mer instabilitet men defensiven har varit ramstark även i år. Ännu så länge har dock ingen av de många duktiga svenska spelarna i offensiven klivit fram som given toppskytt i klubben, men det kanske kommer. Glädjande är också en mycket stark inledning av Hilda Carlén i målet.

På förhand trodde jag att Pernille Harder skulle vara den spelare som skulle saknas allra mest i sitt lag under våren och jag avskrev Linköping som guldkandidat. Man har dock klarat sig förvånansvärt bra ändå. Trots att även flera andra viktiga spelare saknats (exempelsvis Charlotte Rohlin) har man lyckats få med sig fyra poäng i de tuffa toppmatcherna (1-1 mot Göteborg borta och 2-0 mot Rosengård hemma). Kan man fortsätta plocka gott om poäng under våren så får jag ta tillbaka Linköping in i guldstriden för jag tror att laget bnkommer bli livsfarligt under hösten.

KIF Örebro har kanske inte riktigt levt upp till mina förväntningar ännu men har också haft viktiga Sarah Michael skadad inledningsvis vilket klart försvagat lagets offensiv. Alltid ojämna Kristianstad har inlett ungefär som förväntat med sin tunna och skadekänsliga trupp. Umeå IK är enda lag som hittills inte släppt in något mål men med skadebekymmer på både Jenny Hjohlman och Lina Hurtig i inledningen av säsongen har man också bara mäktat med att göra ett mål framåt.

Tyresö FF har i sina matcher mönstrat ett väldigt reservbetonat lag ofta utan exempelvis Marta, Boquete, Press och Seger. Spetsen, viljan och tempot har saknats och man har bara mäktat med en seger. En föraning om hur resten av säsongen kan komma att se ut när flera av stjärnorna lämnat om man nu lyckas hållas klubben vid liv.

Mest saknad under våren har kanske Ifeoma Dieke i Vittsjö varit. Skotskan som fortsatt dras med skadeproblem har verkligen saknats i lagets defensiv som varit riktigt blek.  Även skadade målvakten Minna Meriluoto har varit saknad. Tills de är tillbaka kommer man nog hålla till i de nedre regionerna av tabellen. AIK har också saknat två av sina vassaste spelare i skadade Maija Saari och Emma Lundh. 0-13 är ingen rolig målskillnad efter fyra omgångar. Lundh fick göra ett inhopp senast och kommer säkert kunna ge lagets offensiv lite mer spets men AIK kommer fortsätta slåss i botten.

Att nästjumbon Jitex inte har lyckats göra mål känns kanske mindre väntat då man ju faktiskt helt saknar spelare med rutin från den här nivån i sin offensiv. Jag tycker ändå laget på sätt och vis har överraskat positivt då jag trodde man skulle på åka på några rejäla överkörningar redan tidigt på säsongen. Laget har visat härlig kämpaglöd men räcker inte riktigt till.

Publiksnittet ligger hittills på 768 och det är framförallt Piteå och Eskilstuna som ser till att den siffran inte är ännu lägre.

Skytteligan 
4 mål: Manon Melis (Göteborg)
3 mål: Anja Mittag (Rosengård), Ramona Bachmann (Rosengård), Gaelle Enganamouit (Eskilstuna)
2 mål: Sanna Talonen (Örebro), Fridolina Rolfö (Linköping), Sarah Michael (Örebro), Sarah Mellouk (Rosengård), Marta (Tyresö), Sara Lindén (Götebrorg), Kim Arodin (Eskilstuna)