Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Danmark – Island 1-1

Danmark försatte troligtvis sina chanser att nå VM genom att bara få 1-1 hemma mot Island i en tuff och ganska jämn match. Resultatet var inte riktigt bra för något av lagen men Island är nog ändå klart nöjdast och man har ändå fortsatt en viss chans att nå play-off om man vinner återstående matcher (bl.a. mot Danmark på hemmaplan).

Island inledde med hög och aggressiv press och lät inte Danmark få igång sitt fina passningsspel. Danmark kom dock mer in i matchen men inget av lagen förmådde att skapa några vassa chanser på egen hand.

Istället var det de egna misstagen som ledde till mål. Först fumlade danska målvakten Stina Lykke Petersen med en tillbakapassning och tvingades tillslut slänga sig efter den med händerna för att det inte skulle bli självmål. Det gav indirekt frispark bara några meter från må för Island. Danskorna radade upp sig på mållinjen men ex-djurgårdaren Dóra María Lárusdóttir gjorde inget misstag och dunkade upp bollen i nättaket till 0-1.

Mindre lycklig var den isländska målskytten några minuter senare när hon med en liggandes panikrensning friställde Kristianstads Johanna Rasmussen som inte gjorde något misstag utan säkert placerade in 1-1.

Danmark hade det bästa av spelet i andra halvlek men hade svårt att skapa riktigt heta chanser. Mot slutet öppnade matchen upp sig när båda lagen gick för seger. Johanna Rasmussen fick ett gyllene läge att avgöra med ett nytt friläge men Rosengårds Þóra Helgadóttir räddade.

Resultatet innebär att Island fortsatt har hyfsade chanser att nå play-off om man vinner återstående matcher (bl.a. mot Danmark på hemmaplan).