Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

De amerikanska ligorna drar igång

Många av USAs bästa spelare spelar i år antingen i WPSL (Women’s Premier Soccer League) eller i W-League som är de främsta ligorna i USA nu när WPS ligger på is. De flesta större internationella stjärnorna har lämnat USA för spel i Europa, inte minst för spel i Damallsvenskan. Flera av landets egna landslagsspelare har också valt att bara träna med landslaget fram till OS och därför saknar den amerikanska klubbfotbollen mycket av stjärnglansen i år.

W-League startade redan 1995 och USAs äldsta liga för damer. I år består den av hela 30 lag av varierande kvalitet indelade i Eastern Conference (15 lag, uppdelade i tre femlagsgrupper) , Central Conference (7 lag) och Western conference (8 lag). De bästa lagen är ganska utspridda över  och kommer därför inte mötas  förrän möjligtvis i slutspelet. WPSL bröt sig ur W-League och skapade en konkurrerande liga som idag består av över 60 lag som liksom W-League är spridda i ett antal geografiskt indelade grupper.

Ligorna pågår endast under tre månader mellan mitten av maj och mitten-slutet av juli mellan collegeterminerna eftersom lagen i första hand består av just college- och high school-spelare. Den korta säsongen gör ligorna mindre intressanta att ha som huvudliga för europeiska spelare men innebär också att de som vill kan spela i Europa under vintern och i USA på sommaren eftersom många europeiska ligor slutar i maj och börjar igen i augusti. Många amerikanskor som spelar i Europa gör just så.

Både W-League och WPSL fick tankar på att starta en mer professionell liga när WPS fick ställa in. WPSL har redan i år skapat WPSL Elite (8 lag) för de mer professionella lagen i nordöstra USA och har också planer på att införa en västlig division till nästa år. Det hänger antagligen lite på vad som händer med WPS.

Det bästa hade naturligtvis varit om de skapade en gemensam liga men det verkar inte möjligt. En liga med de bästa lagen från WPSL och W-League hade redan i år kunnat varit ruskigt bra, nu får man istället ett stort antal små serier med endast ett fåtal bra lag i varje. Nu har i stora drag WPSL lockat till sig stjärnorna på Östkusten medan W-League har stjärnorna på Västkusten. Dags att lägga ner stridsyxan och skapa en nationell hållbar liga av klass.

Vi ska i kommande inlägg ta en närmre titt på hur W-League (startar imorgon fredag) och WPSL Elite (startar idag torsdag) ser ut i år. Vi får ofta se spelare från de båda ligorna i svenska klubbar så vi kommer under sommaren hålla lite koll på vilka spelare som sticker ut i år.