Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

December-läget i lagen

Knappt fyra månader kvar till premiäromgången av Damallsvenskan 2016 och här kommer lite tankar om läget i lagen.

2016-04-16 15:00 FC Rosengård – Kristianstads DFF 
2016-04-17 13:00 KIF Örebro  – Umeå IK 
2016-04-17 13:00 Kvarnsvedens IK – Vittsjö GIK 
2016-04-17 14:00 Piteå IF – Kopparbergs/Göteborg FC 
2016-04-17 16:00 Linköpings FC – Mallbackens IF Sunne 
2016-04-17 17:00 Eskilstuna United  – Djurgårdens IF 

Hela spelschemat på svenskfotboll.se

 

Djurgårdens IF
Djurgården har legat lite efter övriga med kontraktskrivandet men börjar få en del pusselbitar på plats nu. Man har säkert mycket stora möjligheter att få behålla de man vill ur årets trupp.  Man har ju nyligen också fått tränarfrågan ordnad och kanske kan Yvonne Ekroth locka till sig några spelare som hon haft hand om i flicklandslagssammanhang de senaste åren.

Min känsla är att årets trupp måste förstärkas ganska rejält och man har börjat det arbetet mycket starkt genom värvningarna av Emilia Appelqvist och Katrin Schmidt till det centrala mittfältet. Djurgården behöver också stärka försvaret med ett par spelare och man skulle nog behöva få in en riktigt rutinerad ledartyp i mittförsvaret som kan styra backlinjen. Offensivt har ju trion Jalkerud, Stegius och Höglund levererat utmärkt på Elitettan-nivå. Frågan är om de kan göra tillräckligt många mål i Damallsvenskan eller om man kan hitta ytterligare någon måltjuv.

 

Eskilstuna United
Eskilstuna United ska bygga ett lag som räcker till Champions League och har backlinjen intakt att bygga utifrån. Men när nu både Petra Larsson och Sofie Persson har, åtminstone tillfälligt, lagt skorna på hyllan lämnas förstås ett tomrum på det centrala mittfältet. Petra Andersson kan delvis fylla det och Katrin Schmidt var drömnamnet att komplettera henne men hon valde som bekant Djurgården. Så här gäller det att hitta någon annan vass tvåvägsspelare.

Eskilstuna United har ju också tappat sin stora målskytt Enganamouit men Mimmi Larsson och Marija Banusic är väldigt spännande ersättare med hög potential. Sara Thunebro lämnar ju också ett tomrum efter sig på vänsterkanten och någon riktigt naturlig ersättare finns inte i truppen. Olivia Schough har ju fått gå ner där ibland och nyförvärvet Nathalie Björn skulle också kunna vara ett spännande alternativ på positionen om man inte tänkt sig värva nytt även där.

 

FC Rosengård
Med Natasa Andonova och Sofie Junge Pedersen in under sommaren och Gaëlle Enganamouit under höstem tycker jag man har gjort tre riktiga drömvärvningar som gör laget rejält konkurrenskraftigt i Europa framöver trots sina tunga spelarförluster under året. Får man nu dessutom in Erin McLeod i målet så höjer man även den positionen ett snäpp. Truppen känns komplett och man känns som solklara guldfavoriter även 2016.

 

KIF Örebro
Har ännu inte förlängt med backklippan Marina Pettersson Engström och långtidskadade Hanna Folkesson som ju förstås skulle bli nyckelspelare 2016. Skulle gärna önska att man förstärker det centrala mittfältet ytterligare och går över på ett tremannamittfält så att man kan sätta Michelle de Jongh i en lite offensivare roll centralt.

Viktigt att man lyckades behålla Ogonna Chukwudi som var lagets hetaste offensiva spelare i år. Även om Adelisa Grabus gjorde en bra comeback i höst behövs det förstärkning i anfallet när Sanna Talonen nu har slutat och Sarah Michael är korsbandsskadad. Piteås Elin Johansson kan nog bli lagets nya vänsterback.

 

Kopparbergs/Göteborg FC
Göteborg bygger för framtiden och har redan hämtat in en rad svenska talanger där lite mer etablerade målvakten Jennifer Falk och nya målsprutan Pauline Hammarlund förstås sticker ut som riktiga toppvärvningar.  Vill man redan nästa säsong vara ett topplag igen så finns det dock fortfarande en del luckor man behöver täppa till i truppen.

Jag har hela säsongen saknat den defensiva kuggen centralt i Göteborgs uppställning och där är det fortfarande tomt.  Man skulle väl egentligen både behöva en riktig klippa till mittback och en defensiv mittfältare i toppklass. Dessutom kanske ytterligare någon för att täcka upp för de tre holländska landslagsspelarna som lämnat i offensiven. Frågan är också om klubbens bästa försvarare i år, Marlene Sjöberg, fortsätter att satsa.

 

Kristianstads DFF
Kristianstad har ännu bara presenterat ett nyförvärv, finska Jenny Danielsson. Hon är en av dem som får den tuffa uppgiften att försöka ersätta Margrét Lára Viðarsdóttirs passningsspel och spelsinne i offensiven. Klubben behöver nog värva någon i egentligen varje lagdel för att truppen ska kännas komplett men ekonomin tillåter inga stora utsvävningar. Isländska landslagsmittfältaren Ásgerður Stefanía Baldursdóttir kan vara på väg tillbaka. Spännande också att se om nya mamman Sif Atladóttir hittar tillbaka till toppformen under 2016.

 

Kvarnsvedens IK
Kvarnsveden väljer att satsa nästan fullt ut på årets trupp och har inga riktigt etablerade damallsvenska spelare som nyförvärv. Det tycks heller inte vara så mycket mer på ingång och det känns som en lite riskabel satsning om man har för avsikt att etablera sig i Damallsvenskan.

Ett samspelt lag har man förstås stor nytta av men frågan är om truppen verkligen räcker till på högsta nivå. I offensiven har man dock ett verkligt trumfkort i malawiska supertalangen Tabitha Chawinga men det känns också som att man kommer vara oerhört beroende av att hon lyckas även under sin första säsong i Damallsvenskan.

 

Linköpings FC
Linköping har varit en liten besvikelse de senaste två säsongerna där det inte känns som man lyckats få ut allt ur sin trupp. Försvarsmässigt ser man ut att få en klart mer orutinerad uppställning utan Rohlin, Krantz och Fraine men spännande att se hur de många unga svenska spelarna utvecklas. Så många fler nyförvärv blir det nog inte i LFC innan säsongsstarten.

Offensivt så handlar det en del om effektiviteten hos Fridolina Rolfö och Stina Blackstenius för lite fler mål vill man ju gärna se från två av Sveriges mest lovande anfallare. Jag hoppas också att man hittar ett spelsystem där man kan ha dem på planen tillsammans med stjärnan Pernille Harder samtidigt i roller där man kan få ut max av alla, exempelvis Rolfö och Blackstenius som anfallspar med Harder i en offensiv central mittfältsroll strax där bakom.

 

Mallbackens IF Sunne
Mallbacken har tappat sina två kanske bästa spelare i målvakten Jennifer Falk och anfallaren Mimmi Larsson. Det är kanske just de båda som blir svårast att ersätta men nya skotska målvakten Lee Alexander visade fina takter i Champions League under hösten. Offensivt har både Zoe Ness och Madelen Janogy utvecklats stark under säsongen men en pålitlig målskytt skulle inte skada att få in.

Mittfältet blir nästan helt nytt nästa säsong men här har man slagit på stort och kvartetten Kirsty Yallop , Tameka Butt, Julia Karlenäs och Emelie Andersson kommer sannolikt göra mittfältet starkare nästa säsong. Förlängningen med Eilish McSorley ger spets i den i övrigt också väldigt stabila försvarslinjen.

 

Piteå IF
Piteå lyckades få Faith Ikidi att stanna ytterligare två år och årets starka försvarslinje är därmed intakt för 2016. Emilia Appelqvist och Pauline Hammarlund är väldigt tunga spelarförluster men nyyförvärven är intressanta och utvecklingsbara. Man ser därför ut att kunna få ihop en trupp med ungefär samma slagstyrka som 2015.

Intressant att se om man väljer att satsa fullt ut på F19-landslagets och U23-meriterade mittfältaren Ellen Löfqvist som ersättare för Appelqvist fullt ut eller om man tänker värva fler centrala mittfältare. Den stora frågan är ju sedan om man kan få igång målskyttet på de offensiva nyförvärven Tempest-Marie Norlin och Felicia Karlsson så att de kan ersätta Pauline Hammarlunds målskörd.

 

Umeå IK
Umeå IK har gått från Sveriges ledande klubb både sportsligt och ekomiskt till mittengäng i båda kategorierna. Stor satsning på svensk talang är det som gäller nu  och ekonomin räckte inte ens till för att behålla de finska spelarna. Vem ersätter Hyyrynen i mittförsvaret?

Truppen känns i dagsläget lite tunnare än förra året  och man har fortfarande en hel del spelare ute med skador, inte minst i backlinjen. Kvartetten Lisa Lantz, Rita Chikwelu, Lina Hurtig och Jenny Hjohlman kommer få dra ett tungt lass för så många fler rutineraade spelare lär inte tillkomma i truppen.

 

Vittsjö GIK
Vittsjö ligger lite på Silly Season-minus efter att ha tappat tre av sina bästa spelare (Antonia Göransson, Kirsty Yallop och Jane Ross). Nyförvärven Emmi Alanen och Rachel Mercik kan nog bara delvis ersätta dem och det blir intressant att se vad man hittar för andra spelare inför 2016. Stabila mittbacksparet Ifeoma Dieke och Shelina Zadorsky har heller inte förlängt ännu så klubben har en hel del jobb framför sig för att få ihop ett slagkraftigt lag.

 

Mer om läget i lagen på Silly Season-sidan

8var till December-läget i lagen